Autor:

Zapečený špenát s rajčaty

Střední
Ingredience
Cibule 2 ks
Rajčata 10 ks
Česnek  
Sýr Niva 300 g
Bazalka  
Tymián  
Listový špenát
čerstvý
3 svazek
Mozzarella
či eidamu na posypání
300 g
Smetana
na vaření (Rama)
 
Pepř mletý
tymán a pepř - když nebude, nic se nestane
 
Zapečený špenát s rajčaty

Postup přípravy:

Zařazení: Chuťovky

Připravíme si hrnec s trochou oleje a necháme zahřát na plotně. Přidáme cibuli nakrájenou na 1/2 kolečka a děláme tak dlouho, dokud cibule není minimálně sklovatá (měla by mít podobu až lehounce dohněda). Než se nám udělá cibule, omyjeme a natrháme špenát, (rukou, nikoliv nožem) který když je cibule hotová, do ní přidáme.

Stáhneme oheň a špenát jen podusíme, aby především zmenšil svůj objem a vešel se nám do pekáčku a pustil zbytečné tekutiny, děláme tedy tak 5 minut s pokličkou na mírném ohni a občas promícháme. Poté hrnec i s pokličkou odstavíme a necháme odležet. Mezitím nastrouháme na hrubo nivu a mozzarellu či eidam (na zapékání je nejlepší použít mozzarelu, která je navíc zdravější), na kostičky nasekáme česnek (netřít, jen nasekat) a rajčata neřežeme na kolečka.

Máme vše připraveno a můžeme začít vrstvit ingredience do pekáčku. Vezmeme pekáček, který lehce vytřeme tukem. Špenát s cibulí přendáme z hrnce do sítka a umačkáme, aby vytekla všechna voda. Obsah síta (špenát) vložíme do pekáčku a rovnoměrně rozmístíme. Na špenát klademe rajčata, poté posypeme celou plochu silně bazalkou (opravdu nešetřit - 2 velké lžíce), trochou tymiánu a barevného pepře.

Poté posypeme rovnoměrně česnekem, rovnoměrně posypeme nivou, zalijeme trochou smetany, nemusíme moc, asi tak 1,5 dcl a dáme zapékat přibližně na 30 minut, poté vyndáme a posypeme mozzarelou či eidamem, který necháme už jen 5 minut v troubě rozpustit. Podáváme s tmavým celozrným pečivem a s francouzskou hořčicí. Je to opravdu výborné.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
1
4.83 6 5 1

Komentáře k receptu: Zapečený špenát s rajčaty

Komentáře

  1. onlavu   01.07.2013 | 20:05 | reagovat |

    jednoduché, rychlé, výborné, děkuji.

  2. ČernáLuna   23.06.2012 | 13:14 | reagovat |

    Opravdu moc dobré, syté, zdravé, chutnalo nám.

  3. Airan   20.12.2005 | 13:02 | reagovat |

    Lenko, vypada ze jste se trefila do nase chute, jen 2-3 svazky spenatu se mi zda tuze malo. Co takhle pouzit mrazene spenatove listy - myslim, ze se nic nestane:-))

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje? Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje?
Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky! Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky!
Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web