Autor:

Zapečený špenát s rajčaty

Střední
Ingredience
Cibule 2 ks
Rajčata 10 ks
Česnek  
Sýr Niva 300 g
Bazalka  
Tymián  
Listový špenát
čerstvý
3 svazek
Mozzarella
či eidamu na posypání
300 g
Smetana
na vaření (Rama)
 
Pepř mletý
tymán a pepř - když nebude, nic se nestane
 
Zapečený špenát s rajčaty

Postup přípravy:

Zařazení: Chuťovky

Připravíme si hrnec s trochou oleje a necháme zahřát na plotně. Přidáme cibuli nakrájenou na 1/2 kolečka a děláme tak dlouho, dokud cibule není minimálně sklovatá (měla by mít podobu až lehounce dohněda). Než se nám udělá cibule, omyjeme a natrháme špenát, (rukou, nikoliv nožem) který když je cibule hotová, do ní přidáme.

Stáhneme oheň a špenát jen podusíme, aby především zmenšil svůj objem a vešel se nám do pekáčku a pustil zbytečné tekutiny, děláme tedy tak 5 minut s pokličkou na mírném ohni a občas promícháme. Poté hrnec i s pokličkou odstavíme a necháme odležet. Mezitím nastrouháme na hrubo nivu a mozzarellu či eidam (na zapékání je nejlepší použít mozzarelu, která je navíc zdravější), na kostičky nasekáme česnek (netřít, jen nasekat) a rajčata neřežeme na kolečka.

Máme vše připraveno a můžeme začít vrstvit ingredience do pekáčku. Vezmeme pekáček, který lehce vytřeme tukem. Špenát s cibulí přendáme z hrnce do sítka a umačkáme, aby vytekla všechna voda. Obsah síta (špenát) vložíme do pekáčku a rovnoměrně rozmístíme. Na špenát klademe rajčata, poté posypeme celou plochu silně bazalkou (opravdu nešetřit - 2 velké lžíce), trochou tymiánu a barevného pepře.

Poté posypeme rovnoměrně česnekem, rovnoměrně posypeme nivou, zalijeme trochou smetany, nemusíme moc, asi tak 1,5 dcl a dáme zapékat přibližně na 30 minut, poté vyndáme a posypeme mozzarelou či eidamem, který necháme už jen 5 minut v troubě rozpustit. Podáváme s tmavým celozrným pečivem a s francouzskou hořčicí. Je to opravdu výborné.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
1
4.83 6 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 6x)

Komentáře k receptu: Zapečený špenát s rajčaty

Komentáře

  1. onlavu   01.07.2013 | 20:05 | reagovat | závadný

    jednoduché, rychlé, výborné, děkuji.

  2. ČernáLuna   23.06.2012 | 13:14 | reagovat | závadný

    Opravdu moc dobré, syté, zdravé, chutnalo nám.

  3. Airan   20.12.2005 | 13:02 | reagovat | závadný

    Lenko, vypada ze jste se trefila do nase chute, jen 2-3 svazky spenatu se mi zda tuze malo. Co takhle pouzit mrazene spenatove listy - myslim, ze se nic nestane:-))

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web