Kynutá skořicová bábovka

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 450
      g polohrubá mouka
    • citronová kůra čerstvě nastrouhaná, dle chuti
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 60
      g moučkový cukr
    • sůl - špetka
    • 30
      g droždí necelá 1 kostka, cca
    • 250
      ml mléko vlažné
    • 100
      g rozpuštěné máslo vlažné
  • Dále
    • 2
      lžíce olej na vymazání formy, cca
    • 160
      g cukr krupice dle chuti, cca
    • 1,5
      lžíce skořice - mletá dle chuti, cca
    • 0,5
      hrnek mleté vlašské ořechy - nemusí být, pokud nechceme
    • moučkový cukr na posypání
    • 20
      g máslo rozpuštěné, cca

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme moučkový cukr a přilijeme část vlahého mléka. Střed mouky s droždím promícháme na řidší kašičku a necháme vzejít kvásek. Poté přilijeme zbylé mléko, vlažné máslo a ze všeho vypracuje vláčné nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou kynout cca 3/4 hodiny. Nakynulé těsto přendáme na slabě pomoučněný stůl a vyválíme ho do obdélníku, který potřeme rozehřátým máslem, posypeme cukrem, skořicí a případně i ořechy dle chuti. Obdélník těsta pak pevně opatrně zavineme a okraje k sobě jemně přitiskneme. Pak závin přeneseme do bábovkové formy, kterou jsme řádně vytřely olejem nebo sádlem. Ve formě necháme těsto ještě cca 15 minut odpočívat, pak bábovku vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme cca 25 minut dozlatova. Po vydání necháme krátce zchladnout, pak bábovku vyklopíme. Před podáváním můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
2
Podáváme s čajem, kakaem nebo bílou kávou klidně i jako sladký oběd či večeři.

Komentáře k receptu

  • Vašek
    Vašek |

    5. 11. 2016 15:22

    Tuto bábovku jsem měl možnost ochutnat a tak mi chutnala, že jsem musel najít recept a povedlo se :) Právě ochutnány první kousky a všichni si chrochtají :) Za mě nejlepší bábovka :) Napadlo mě i při pečení přidat med, ale to zkusím v druhém kole :) :-P

  • Lenka
    Lenka |

    22. 7. 2016 11:31

    Snědla se ještě než stačila uplně vychladnout. Prima recept :))