Autor:

Uzené maso

Ingredience
Maso
na uzení
1 kg
Česnek 4 stroužek
Sůl
15-20g
20 g
Sanitrová směs  
Voda
převařená studená
 

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Vepřové

Maso na uzení naložíme na tři týdny do česnekového láku (česnek, sůl, sanitrová směs, převařená voda, studená). Na 1 kg masa počítáme 15-20 g soli. Nálev musíme též osolit, aby byl jemně slaný. Nasolené a očesnekované maso dáme do kamenného hrnce a zalejeme vodou, zatížíme např. čistým kamenem. Maso je dobré po týdnu otočit. Maso dáme do teplé udírny a necháme maso chvíli oschnout, pak teprve udírnu zavřeme. Udíme 10-12 hodin při teplotě 80 °C.

Dřevo na uzení buk (tvrdé dřevo). Zavařujeme do sklenic (maso musí být zaplaveno vodou, můžeme ještě dosolit) 2 hodiny při 100 °C.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1
Sendvič se slaninou a volským okem Rychlé a originální večeře od pondělí do pátku Články z

Komentáře k receptu: Uzené maso

Komentáře

  1. Milan   09.12.2016 | 23:26 | reagovat |

    S receptem souhlas - jen: dávám pouze klasickou sůl 20g na kilo masa, udím 2 dny - začínám na 35 stupních a první den se dostvám na 50, druhý den jdu pomalu až na 70-80 %, výsledek je takový, že to jde lehce až do pršutu - paráda.

  2. vladanm   25.11.2011 | 9:18 | reagovat |

    Dřevo na uzení je ideální buk popřípadě dub. Dřevo z ovocných stromů dost kouří a maso má povrch černý.Po dubu a buku zlatý. Ovocné dřevo někdo dává nakonec na zakouření.

    1. vladanm   25.11.2011 | 9:25 | reagovat |

      Ještě bych rád dodal,že dřevo musí být bez kůry a nařezané ručně.Po řetězových pilách zůstávají na dřevu zbytky oleje.

    2. kerimir   10.12.2016 | 20:18 | reagovat |

      Nezlobte se ale asi jste nikdy neudil. Dub na u zení NESMI být je kyselý. Kamarád si ho jednou spletl s jasanem a nedaly se klobásy jíst. 15 kg klobás vyhodil.

  3. Zdena z JM   23.11.2007 | 10:30 | reagovat |

    A k tomu Vašemu poslednímu dotazu: nejlepší je na uzení dřevo z ovocných stromů.

    1. olga   29.08.2012 | 13:29 | reagovat |

      :-) jsem presvedcena ze nejilepsi uzene z ovocnych stromu

  4. Zdena z JM   23.11.2007 | 10:27 | reagovat |

    Pane Bohumile, přečtěte si můj předchozí píspěvek.Opravdu je to vyzkoušené.Pokud jste dal 2.5 dkg soli na 1 kg masa a vodu ještě navíc osolil,tak to bude asi dost přesolené. A z těch 5 týdnů v láku bych asi měla strach. 2-3 týdny opravdu stačí.

    1. pavel   09.04.2015 | 13:42 | reagovat |

      Já nakladam maso na uzeni jen v zimě kdy ne létají mouchy a mam to nálože ne 6-8 týdnů sůl s česnekem neodvazuju tzv.srutky masa obalím ve směsi a uložím do dubového skopku který potom zakreju a zatizim žádnou vodu nedávám a maso je pěkně po vyuzeni stavnate

  5. Bohumil Převrátil   23.11.2007 | 10:22 | reagovat |

    protože jsem si o solících směsích už něco nestudoval a dost rychle jsem pochopil, že je to zprominutim svinec.Jeden řezník dokonce tvrdí "jestli se chcete pomalu a jistě trávit nakládejte do sanytru (pragandy)".To že tyto věci mam v ostatních uzeninách mi bohatě stačí.Rád bych se dozvěděl také něco o samotném uzení.Doba, teplota, vkládat maso do udírny osušené omyté, čím udit apd.Nerad bych se hned napoprvé zklamal ikdyž chybami se člověk učí.Díky za rady.Převrátil

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete zhubnout? Tak svačte! Tipy na svačiny, po kterých nepřiberete Chcete zhubnout? Tak svačte! Tipy na svačiny, po kterých nepřiberete
Konec hvězdného páru? Orlando Bloom a Katy Perry si dávají pauzu Konec hvězdného páru? Orlando Bloom a Katy Perry si dávají pauzu
Třezalka a antikoncepce? Pozor, můžete otěhotnět! Na jaké byliny si dávat pozor? Třezalka a antikoncepce? Pozor, můžete otěhotnět! Na jaké byliny si dávat pozor?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web