Uzené maso s fazolovou kaší a šafránovou omáčkou

Hodnocení:

Moje:

50 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      hrnek fazole (den předem namočené, slité)
    • 50
      g máslo
    • mléko
    • sůl
    • pepř mletý
    • 600
      g uzené maso
    • kořenová zelenina
    • 2
      ks pepř celý
    • 2
      ks nové koření
    • 1
      ks bobkový list
  • Na šafránovou omáčku
    • vývar (z uzeného masa)
    • šafrán (několik nitek)
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 4
      stroužek česnek
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Slité fazole zalijte čerstvou vodou a uvařte je (nejlépe se saturejkou) doměkka. Sceďte je a prolisujte nebo rozmixujte. Promíchejte s máslem a mlékem na hustější kaši. Ochuťte. Podávejte k uzenému masu se šafránovou omáčkou.
2
Tu připravíte takto: do scezeného horkého vývaru z uzeného masa rozemněte šafrán. Nechte ho chvíli louhovat, až pustí barvu. Zahustěte moukou rozmíchanou v troše vody, přiveďte k varu, stáhněte oheň a ještě asi 10 minut povařte. Dochuťte rozetřeným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem.
3
----
4
=====Know-how=====
5
Při vaření fazolí se uplatní bylinka jménem saturejka, která se ve staročeské kuchyni běžně používala. Roste v každé půdě, existuje jako vytrvalý i jednoletý druh. Má schopnost odnímat nadýmavé látky, proto se přidávala k luštěninám a také k těžším smetanovým omáčkám. Další chuťově příjemnou variantou k uzenému je šalvěj – používejte ji s mírou, stačí jeden lístek.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • cccGlenisla
    cccGlenisla |

    28. 10. 2013 19:38

    Šťouchané brambory s fazolemi jsem jedla poprvé a je to výbroná kombinace. K uzenému masu naprosto perfektní. Šafránovou omáčku jsem dělala taky poprvé a všem doma chutnala. Všem doporučuji.

  • Chaz
    Chaz |

    15. 7. 2013 01:49

    Wow I must confess you make some very <a href="http://dqesdy.com">trnhecant</a> points.

  • Donat
    Donat |

    12. 7. 2013 13:47

    Gosh, I wish I would have had that inftamroion earlier!