Usporné vaření rýže

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • rýže Jeden díl
    • voda Dva díly
    • sůl
    • koření Dle vlastní chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Přivést k bodu varu, přikryté pokličkou, pak plotýnku vypnout a nechat 25 minut. Pokličku nikdy nezvednout. Pokud po této době není rýže dostatečně měkká, můžete přidat 1 lžíci vody a opět přivést do varu a vypnout, ponechat přikryté 5 minut.
2
Rýže je perfektně uvařená, nepřilepená k hrnci a ušetříte tepelnou energii.
3
<BR>Předpis jsem dostala před 15-ti lety z originální čínské restaurace.
Zařazení: Přílohy Rýže
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Barbora Polakova
    Barbora Polakova |

    1. 3. 2006 23:04

    Velmi dobry recept,uplne som nadsena,od dnes varim ryzu iba tymto sposobom.

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    20. 2. 2006 14:37

    Vařím podobně, vyzkoušejte jako koření 1/4 cibule a 4 zrnka hřebíčku, nádherná vůně.

  • Alena Hanusová
    Alena Hanusová |

    20. 2. 2006 12:59

    Já vařím rýži také skoro stejně.Jen po bodu varu ještě chvíli vařím. A také dávám do peřin. Jen mám ráda ještě bobkový list a 2 kuličky nového koření a pepře. Mohla bych jí jíst o samotnou.

  • Karolina Kostkova
    Karolina Kostkova |

    12. 6. 2005 00:49

    Jaky druh ryze takto pripravujete? Radeji nez bilou loupanou mam hnedou natural ryzi, ani ta nebude tvrda?

  • Marta
    Marta |

    11. 6. 2005 20:08

    Pro Gabiku, opsáno z Receptur teplých pokrmů,synova učební pomůcka.Dušená rýže:rýži několikrát propláchneme studenou vodou,potom spaříme, znovu propláchneme a necháme okapat.Rozpustíme tuk, přisypeme rýži,lehce osmahneme a zalijeme horkou vodou.Osolíme vložíme cibuli s napíchaným hřebíčkem, zvolna přivedeme k varu, přikryjeme poklicí a dusíme do měkka.Vždy mi utekla, když jsem přikryla.Vařím viz výše.A maminka mě učila, nikdy po přidání vody rýži nemíchat!!!Připalovala by se, prý.

  • Marta
    Marta |

    11. 6. 2005 20:00

    Na plynovém sporáku postupuji takto:Poměry rýže-voda stejné. Jemon já čekám, až se voda částečně vyvaří,až ji nevidím, ale dělají se bublinky, keré praskají.To vypnu plyn, přikryji poklicí a nechám asi 10 minut.

  • Mária
    Mária |

    11. 6. 2005 13:51

    Presne takto varím ryžu, v mojom okolí to nikto nepozná, každý sa čuduje, naučila som to len sestru a brata. Skúšala som to na chalupe na sporáku na drevo, ide to. Som rada, že to niekto takto isto varí .

  • gabika demeterová
    gabika demeterová |

    7. 6. 2005 16:01

    mám zopár otázok:- ryžu pred úpravou treba prepláchnuť?- vkladá sa do studenej vody a privedie sa do varu, alebo sa vsype už do vriacej vody a odstaví sa z ohňa?Ďakujem

  • Jana Malá
    Jana Malá |

    6. 6. 2005 09:55

    A není tady rozdíl v elektrické a plynové plotýnce?Přeci jen elektrická plotýnka udrží teplo déle než plynová.Když to nechám 25 minut na vypnuté plynové plotně tak to asi nebude mít moc velký účinek.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    6. 6. 2005 09:38

    Přesně tak. A dělám tak někdy i rýžovou kaši - na 1 l mléka 1/4l rýže a sůl. Vařím 5 minut, pak zabalím do froté osušky a rovnou do peřin. Za půl hodiny se dá jíst.

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    6. 6. 2005 08:40

    Rýži dělám dvěma způsoby, jednak podobně jak popisujete a druhý zpúsob dle babiček. Vzhledem k tomu.že mám doma tři chlapy a jen jedno hlavní jíldlo mám rýži skoro stále navařenou. Když potřebuji odejít a spěchám dělám rýži následovně.Rýži nejprve spařím horkou vodou a několikrát propláchnu, pak dám 1 díl rýže, l.5 dílu vody, sůl a přivedu k varu. Ihned zabalím do utěrky a vložím do peřin (vyzkoušené jsou i ka pny z dutého vlákna) zabalím a rýže se výborně udělá a také je ještě horká když, udělám ráno a vrátím se až v poledne, kdy se vrací moji hladoví muži