Třezalkový olej

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: kalicha

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 80
      g třezalka-květ
    • 250
      ml olivový olej

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Květy třezalky tečkované dáme do zavařovací sklenice, zalejeme odměřeným olejem a dobře uzavřeme. Žlutý olej se rázem začne zbarvovat do ruda. Je to tím, že květy obsahují krvavě rudé přírodní barvivo. Sklenici necháme stát 5 dní na slunci a každý den protřepeme. Pak necháme celou směs dalších 5 týdnů stát. Nakonec scedíme do tmavé lahvičky.
2
Třezalkový olej je výborný a vysoce účinný lék na bolavé svaly a na masírování spánků při bolestech hlavy. Také lze užít vnitřně pár kapek na špatnou náladu :-) Pozor jen na jednu věc! Po aplikaci třezalky se vyhýbejte přímému sluníčku, jelikož by vás mohla postihnout nepěkná vyrážka. Třezalku je nejlépe sbírat 24. června na sv. Jana - tehdy má třezalka nejsilnější léčivou moc! :-)
Zařazení: Nápoje Jiné

Komentáře k receptu

  • Peter
    Peter |

    13. 11. 2015 11:21

    Třezalku je nutné před naložením nechat zavadnout. Jinak pustí v oleji vodu a zkazí se to (objeví se takové "šlemy"). Používá se celá nať, nádržky s léčivou silicí jsou všude. Jsou to drobné tečky na listech, proto se nazývá tečkovaná. Tyto silice se rozpustí v oleji, který pak krásně zčervená.

  • Sára
    Sára |

    1. 9. 2012 18:28

    Dobrý den, zkusila jsem vyrobit třezalkový olej, ale po pár týdnech se na sklenici objevily nějaké řasy, nejsem si jistá, zda to není plíseň. Jsou jenom na sklenici, olej i květy jsou v pořádku. Máte s tím někdo zkušenosti? Uškodí to oleji?

  • autorka Liška
    autorka Liška |

    10. 6. 2008 16:40

    Všestranné využití oleje: při bolesti zad, čerstvých zraněních, bolestech v kříži, revmatizmu, ischiazmu, popáleninách, atd. Vnitřně nakapaný na kostku cukru při bolestech hlavy, na posílení nervů a pro povzbuzení chuti k jídlu. Ještě je výborná třezalková tinktura,pokud bude zájem, můžu dolnit sem na stránky:-)

  • autorka Liška
    autorka Liška |

    9. 6. 2008 15:33

    Naštěstí zkušenosti s vyrážkou jsem se vyhnula, ale teta, ta si opravdu užila :-)

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    9. 6. 2008 11:48

    taky mě tu přezdívají "baba bylinkářka",protože každý rok až do zimy obíhám Jizerky a jiné končiny kvůli bylinkám a pak doma suším,mrazím,zpracovávám, vyrábím a hltám každou zmínku o dalším využití.V knihovně mám řadu knížek našich bylinkářů a je to prima vyžití.Bohužel mám jen mrňavý balkoneček,ale vyxužitý i bylinkami do posledního místečka:))A není nad řpřeávané zkušenosti :))A lištičko - to se prima zbavuješ těch skvrn viď:-)))

  • autorka Liška
    autorka Liška |

    9. 6. 2008 11:30

    Jsem ráda, že se rozbíhá diskuze. Laďko, doufám, že jsi poznala, že jsem to myslela v dobrém. Oceňuji a vítám jakýkoli postřeh a také budu ráda, až tu necháte "vzkazíček", jak jste s olejíčkem spokojeni. Já osobně "třezalkuji" každý rok.

  • autorka Liška
    autorka Liška |

    9. 6. 2008 11:26

    No tak koukám, že se Laďka chopila diskuze za mě :-) No jen je člověk pár dnů pryč :-) Každopádně s ní musím souhlasit. Třezalkový olej je opravdu také velice účinný lék na ošetření popálenin a co se alergií týče, tak samozřejmě každý z nás se zná nejlépe. Pro Wendy: Ano, opravdu celý výrobní proces probíhá na slunci.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    9. 6. 2008 11:07

    S tím čajem máte 100% pravdu,je to výborné antidepresivum a přírodní !!!,jen bych přidala ještě mátu a meduňku a máte skvělý zklidňující čaj jak při problémech s žaludkem tak při nesoavosti a "nervech".Samotná třezalka může kromě té antikoncepce působit špatně i na alergiky,v kombinaci s ostatními bylinkami se riziko sniží.

  • Ifuška
    Ifuška |

    9. 6. 2008 09:31

    Ten anonym jsem já, Ifuška. Nechci být anonym, jen jsem to špatně vyplnila.

  • Anonym
    Anonym |

    9. 6. 2008 09:30

    Třezalku také suším a dělám čaj - je výborný, ale pozor! Vnitřně by ji také neměl užívat ten, kdo bere antikoncepci! Říkala mi to magistra v lékárně.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    9. 6. 2008 08:46

    Wendy,když to vyrábíte - tak opravdu na sluníčku, v ledničce pak ten olej uchovávám,aby jednak byl opravdu při ruce při nehodách v kuchyni a hlavně!! aby vydržel čerstvý. To se týká ale všech bylinkových olejů,teplem rychle žluknou a těžko si třeba bazalkový žluklý olej dáte na špagety :-)))Jinak třezalkový olej na ty spáleniny a opařeniny vydrží od sezony do sezony,letos už se těším na čerstvou třezalku.:).a jiné bylinky,z kterých dělám oleje, octíky. L

  • Wendy
    Wendy |

    7. 6. 2008 20:05

    Prosím, těch 5 týdnů to má stát opět na sluníčku? Z předchozího příspěvku jsem pochopila (správně?), že se má uchovávat v chladničce? Děkuji

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    7. 6. 2008 14:04

    Souhlasím s autorem,třezalku takto využívám každoročně,jen ještě jedno velmi důležité použití pro kuchařinky:je skvělý na ošetření spálenin i opaření v kuchyni!!Proto mám vždy lahvičku v ledničce,jakmile se spálíte nebo opaříte,okamžitě si na to nakapejte tento olej - nedělají se puchýře,bolest se výrazně sníží a hojí se to daleko rychleji. Autor to určitě ví také,jen to nenapsal.Mám zkušenost - manžel si na břicho převrhl pánev vroucího oleje,já mu na místo hned!nalilla tento olej a i na tento jinak dost vážný případ to funguje! Důležitá je rychlost a mít olej po ruce.S tím sluníčkem - pravda-hlavně pozor -kdo je světlý(blonďák),to je dost zlé.Ale jinak nemá chybuA v té kuchyni,to taky znaly naše babičky :)) .L.