Šusky (opečené škubánky)

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 5
      ks brambory
    • 1
      hrnek polohrubá mouka
    • sůl
    • olej
    • sýr
    • šunka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Oškrábané brambory rozřežeme na osminy a v osolené vodě přivedeme k varu. Když se voda vaří, přisypeme mouku tak, aby vytvořila na hladině kopeček (nerozprašujeme ji po povrchu, ale spíše kupíme na prostředek). Takto vaříme pod pokličkou do změknutí brambor (záleží na druhu, většinou +/- 15 až 20 minut).
2
Poté zcedíme a řádně do hladka rozšťoucháme. Vznikla nám hmota, ze které tvoříme placičky, do kterých obalujeme plátek tvrdého sýra a šunku (možno buď pouze jedno nebo druhé, nebo i bez ničeho).
3
Smažíme na oleji z obou stran, dokud nevytvoří krustu. Navrch můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a polít kečupem.
4
Je to rychlá večeře, která se dá různě upravovat (náplně, posypy...). Pokud nechcete smažené "šusky", můžete "hmotu" - tedy škubánky jednoduše posypat mákem/tvarohem/opraženou strouhankou s cukrem/medem a polít rozehřátým mlékem.
Zařazení: Pokrmy Z brambor
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Martel
    Martel |

    21. 2. 2016 15:45

    Super, u nás se to dělalo ještě s česnekem.

  • ashlesha
    ashlesha |

    7. 2. 2014 20:11

    Recept super, jen ten kečup bych tam nikdy nedala, ten to vše naprosto degraduje

  • stanisv
    stanisv |

    26. 4. 2013 12:05

    Přesně tak, taky mě je babča dělávala. Super. Zajímavý, dnes už to málokdo umí - no, spíš to není "in". Takže vím, co budu baštit o víkendu.

  • irena
    irena |

    3. 2. 2013 09:08

    :-P :-D <:-) :-P :-D :-\ 8-)

  • Walkyrka
    Walkyrka |

    8. 12. 2012 20:56

    <3 Lahodná nostalgie. Při pohledu na obrázek mám na jazyku jejich chuť. My je baštili jen tak samotné se zákysem a i dnes, když si na to vzpomenu se mi zbíhají sliny. :-\ Budu muset někdy udělat. :-* Děkuji za super nápad. Zkusím do nich dát šunku a ementál. Snad ty moje maso žrouty potěším.

  • salmov1
    salmov1 |

    1. 11. 2012 10:41

    Já dělám škubánky podle babi a mamčí... brambory po uvaření nesliju úplně, trochu vody nechám. Pak zasypu moukou (dávám hrubou od oka), příklopím aby se mouka propařila (nechat na teple) a tak po 10 minutách štouchám...a smažím na sádle... jen škoda, že je doma nemusí

  • Simča S.
    Simča S. |

    7. 2. 2011 14:50

    Já toto nemusím, ale muž a dcera se po tom mohou utlouci :-)

  • Denisa Prokopová
    Denisa Prokopová |

    10. 11. 2009 16:58

    Udělala jsem je podle receptu.Není v něm uvedeno jestli se má mouka vyhodit od brambor nebo rozštouchat v bramborech.Ale ja ji tam nechala rozštouchala a protože mi těsto přišlo dost suché tak jsem jeste vmíchala drobet mléka,ale jen maloučko.Výsledkem je můj nacpaný břich a mastnota až za ušima;)

  • Sylva P.
    Sylva P. |

    14. 1. 2009 07:57

    Jo, jo škubánky s mákem tak to je taky vzpomínka na moje prázdniny u babičky. Nyní dělám dětem.

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    26. 12. 2008 17:44

    Jojo, opékané škubánky - lahodná vzpomínka na dětství a mládí. My jsme si je dávali neplněné, s kysaným zelím, opékali jsme na sádle (nejlépe husím), mňam, mňam:-))