Špaldové pletýnky

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g špaldová mouka
    • 2,3
      dl vlažná voda
    • 25
      g droždí
    • 15
      g jedlá soda
    • 1
      lžička cukr krupice
    • hladká mouka -na podsypání
    • sezamová semínka mák, lněné semínko, sůl, kmín...na posypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Smícháme mouku s cukrem, přilijeme droždí rozmíchané ve vodě, osolíme a vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Pak ho prohněteme, rozdělíme na stejně velké kousky, ze kterých na pomoučněném vále děláme válečky, které splétáme do copánků a ty zakroutíme do kolečka. V hrnci svaříme vodu se sodou. Snížíme teplotu, do roztoku vkládáme copy na cca 1 minutu. Pak je vyjmeme, necháme okapat a rozložíme na plech s pečícím papírem. Posypeme je semínky, kořením nebo solí dle chuti a v předehřáté troubě na 220°C pečeme cca 20 - 25 minut (dle velikosti copánků).
2
Osobně jsem je nedělal, ale u pečení jsem kdysi ,,asistoval,,.Pletýnky byly krásně křupavé.

Komentáře k receptu

  • Halina
    Halina |

    4. 5. 2011 17:49

    Dobrý den, prosím můžete mi objasnit význam vkládání před pečením do té vody se sodou? A jak teplá má být? Vlažná nebo víc teplá? Děkuji

  • Gabča
    Gabča |

    18. 3. 2011 17:39

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jakou špaldovou mouku? Polohrubou,hrubou nebo hladkou? Děkuji