Smetanové karamelky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Radka Hudská

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g cukr krystal
    • 50
      g med
    • 250
      ml smetana
    • 50
      g máslo
    • pomerančová kůra z jednoho pomeranče

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do hrnce dáme cukr a med, přidáme 5 lžic vody a vaříme asi 3 minuty.
2
Do vzniklého karamelu vmícháme pomerančovou kůru.
3
Smetanu uvedeme do varu, přidáme do ní karamel a za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi 15 min., dokud nevznikne hnědá hmota.
4
Do mrazáku si před celou přípravou dáme vychladit kávový podšálek na který po 15 min. prováření kápneme pár kapek.
5
Když se neroztečou dobré, když ano vaříme ještě chvilku a po chvilce znovu zkusíme na tácek kápnout.
6
Máslo se vmíchá poté, co je hmota dostatečně tuhá a z talířku nestéká.
7
Hmotu nalijeme do čtverhrané formy vyložené pečícím papírem a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí krájíme na obdélníky nebo kosočtverce naolejovaným nožem.
8
Můžeme balit do průhledného celofánu jako salónky na stromeček.

Komentáře k receptu

  • Petra
    Petra |

    8. 7. 2012 16:25

    Tohle je už druhý recept na karamelky,který jsem zkusila a zase mi to neztuhlo :-( nevím,co dělám špatně,udělala jsem všechno podle návodu.muže to být tím,že jsem použila 12% smetanu?nebo jsem to měla vařit ještě dýl?vařilo se to 20 minut! Prosím poraďte

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    1. 12. 2007 13:18

    Prosím o doplnění - máslo se vmíchá poté co je hmota dostatečně tuhá a z taléřku neztéká.