Slavnostní plněný chleba

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Gábina

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks chleba bochník
    • 2
      ks cibule
    • 1
      kg mleté maso
    • 1
      lžička sůl nebo Vegeta
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 1
      lžička zázvor
    • 1
      lžička koření
    • 1
      lžíce sojová omáčka
    • 1
      špetka majoránka
    • 2
      stroužek česnek
    • 1
      lžíce solamyl (bramborový škrob)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mleté maso smícháme s kostičky cibule, prolisovaným česnekem a ostatním kořením, zakápneme sojovou omáčkou, popř. ještě osolíme a přidáme solamyl na zahuštění. Ze směsi tvoříme kuličky asi 3cm velké a smažíme nebo dáme na plech do trouby a upečeme do zlatova.
2
Bochník chleba nahoře seřízneme (jako poličku), vnitřek objedeme nožem po obvodu asi 1 cm kolem kůrky a střídku krájíme na 1 cm plátky, které vyřízneme a uschováme na později. Do vydlabaného chleba dáme usmažené masové kuličky, přiklopíme chlebovou pokličkou a dáme do trouby rozpéci asi na půl hodiny.
3
Na mísu dáme plněný chleba, vedle plátky střídky a připravíme různé studené omáčeky (provensálskou, mátovou, jogurtovou, majonézu s česnekem, kečup, hořčice atd. dle chuti).
4
Stolovníci si odlamují upečený chleba a masové kuličky namáčejí do různých omáček. Největší boj je nakonec o chleba nasáklý šťávou z kuliček. Plátky chlebové střídky jsou vhodné pro starší lidi, protože kůrka chleba je vypečená a pro někoho tvrdší. Toto je náš velmi oblíbený recept. Většinou si kuličky i omáčky připravím den předem a pak jen zapeču chleba a podávám.
Zařazení: Chuťovky Slané

Komentáře k receptu

  • Gábina Houšková
    Gábina Houšková |

    3. 11. 2006 07:40

    Já kupuju vždy velkou šišku chleba (asi 1500g), ale z kulatého by to šlo také. Když mám kuliček ví, než se vejde do chleba, tak je dám na mísu kolem bochníku. Upečený chleba si stolovníci odlamují. Udělám jej co nejdřív a dám sem fotku.

  • Anonym
    Anonym |

    2. 11. 2006 19:16

    A jak velký chleba má to být?

  • Jara
    Jara |

    2. 11. 2006 19:15

    Gábi, a ten chleba gulatý, to sa odlamuje, a ide to,nevím si to nejak predstavit.

  • Gábina Houšková
    Gábina Houšková |

    1. 11. 2006 09:34

    U nás se vždy sní všechno. Někdo má rád právě tu měkkou chlebovou střídku a někdo zase tu křupavou kůrku. Určitě k tomu vyzkoušejte ty různé omáčky, recepty jsem také vložila. U nás vede hlavně ta provensálská.

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    31. 10. 2006 15:23

    To je super nápad :o) vždycky se mi moc líbilo cokoliv servírované v chlebu. Většinou jsem to ale nedělala, protože by mi vždy zbyla střídka a mě by bylo líto jí použít na strouhanku....ale tady se využije...až bude oslava, určitě zkusím :o)