Pohankovo-kapustová polévka

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,5
      ks kapusta Menší
    • 2
      lžíce olej
    • 1
      šálek pohanka
    • 1
      šálek rýže Natural (používám Lagris - nezaměňte s rýží ve slupce!)
    • 1
      ks mrkev Vetší
    • 1
      plátek celer
    • petržel Menší - kořen i nať
    • 1
      nové koření Kulička
    • 1
      ks cibule Menší
    • 2
      lžíce dětská krupice
    • česnek
    • pepř mletý
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Pohanku spaříme vařící vodou, aby voda dosahovala asi tak 3-5 cm nad pohanku. Přiklopíme, necháme stranou. Uvaříme rýži. V hrnci na 2 lžících oleje osmažíme nahrubo nakrájenou mrkev a ostatní kořenovou zeleninu. Poté přisypeme krupičku a mícháme, aby se nám nespálila. Pomalu přiléváme studenou vodu (asi 1,5 litru) - pozor na páru, která vyrazí z hrnce a silně mícháme. Pak přidáme uzené, oloupanou cibuli, nadrobno nakrájenou cibuli, nové koření, polévkové koření a vaříme tak dlouho, dokud kapusta nezměkne.
2
Pokud se nám zdá, že máme kapusty v polévce moc, část jí rozmixujeme a vlijeme zpět do polévky. Poté přidáme pohanku (pohanka se nesmí vařit, ztratila by cenné látky, část vyluhované vody z pohanky můžeme též přidat do polévky - pohanka v polévce "dojde") a rýži, rozdrcený česnek podle chuti a pokud jsme dávali uzené, ustrouháme jej na hrubém struhadle a přidáme zpět do polévky. Dochutíme solí a pepřem, sekanou petrželkou.
3
Tato polévka je velmi vhodná pro malé děti, moje holky jí mají rády; pokud jí uděláme hustější, s celozrným rozhlíkem máme hotový oběd bez druhého chodu. (V tom případě opatrně s polévkovým kořením a vynecháme česnek).

Komentáře k receptu

  • Martina W.
    Martina W. |

    30. 1. 2007 10:50

    Velmi dobrá polévka, jen příště uberu na množství rýže nebo ji vynechám úplně. Přebila chuť pohanky a kapusty.

  • Johana
    Johana |

    3. 11. 2006 22:09

    Pohanka,rýže,krupice,uzené,kapusta,zelenina...vjednoduchosti je krása