Autor:

Merenda

40 minut PT0H40M
Střední
Porce: 8
Buchta
Polohrubá mouka 1 kg
Droždí 2 kostka
Mléko
dle potřeby
 
Žloutek 2 ks
Vejce 1 ks
Sůl  
Cukr  
Hera
cca
1/2 ks
Švestky
Švestky
min.
1 kg
Cukr krystal  
Smetana
1-2
2 ks
Hladká mouka
na zavaření
 

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Sladké

Jde o jídlo, které se dělalo na plzeňsku. Buchta, která se k tomu peče, se také podávala k vepřovému (na plzeňsku spíše hovězí) s mrkví. Množství, které jsem uvedla je minimální, je z toho asi 3 l omáčky a dvě placky - nutno dle četnosti rodiny přizpůsobit. My to jíme dva a dělám to do 5 l (2 kg švestek).
Nevypeckované švestky nasypeme do kastrolu, zalijeme vodou asi 5 cm nad švestky a nasypeme cukr. Má být dost sladké, takže záleží na sladkosti švestek. Vaříme, dokud se švestky nerozpadávají. Pak případně dosladíme, zavaříme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě (má být hustější) a zalijeme smetanou dle chuti. Určitě se vám smetana srazí, ale to má tak být. Jí se horké i studené, čím je starší je lepší, ale málokdy vydrží.
Na buchtu uděláme kvásek z asi 2 dl mléka, kvasnic a trochy cukru. Po vykynutí smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme vláčné, nepříliš tuhé těsto. Mléko dodáváme dle potřeby a množství mouky. Necháme vykynout, a pečeme bochánky velikost asi 20 cm průměr a asi 7 cm výška středu. Heru dáváme rozehřátou, placky ničím nepotíráme, pečeme asi 20 minut do zlatova.
Přeji dobrou chuť, kdo má rád švestky a sladké určitě se poměje.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 1x)
Sezona jarních dobrot Sezóna jarních dobrot: Využijte čerstvou zeleninu, bylinky a mladé maso Články z

Komentáře k receptu: Merenda

Komentáře

  1. gabi3   18.09.2013 | 20:05 | reagovat | závadný

    Moc dobré,děláme to zrovna tak :-)

  2. Václav   18.03.2013 | 14:37 | reagovat | závadný

    Lidičky, prokristapána!
    To , co tu popisujete, není recept na merendu, ale na KLEVELU!!!
    Merenda je něco úplně jiného!

    1. Hanka   06.08.2014 | 6:48 | reagovat | závadný

      Pave Václave, jinde se tomu opravdu mozna rika klevela, ale u nas na plzensku to vzdy byla, je a bude merenda. :-)

  3. Jana St.   28.09.2005 | 0:45 | reagovat | závadný

    Tak to je moc dobré jídlo a jsem ráda, že se tady objevil recept, který se v naší rodině neuchoval. Jsem z Plzeňska a tu švestkovou merendu jsme jedly teplou se škubánky v talíři.Moje babička nám to dělala a jako děti jsme to milovaly.A babička švestky vypeckovala před vařením.

  4. Bára   15.09.2005 | 14:41 | reagovat | závadný

    Jak jsem již psala v receptu,jí se to teplé i studené dle chuti,obojí chutná výborně.Placky se k tomu přikusují a pecky plivají při jídle,v tom je ten fór našich babiček.Jí se to lžící je to sladká omáčka.

  5. Lenka   15.09.2005 | 7:29 | reagovat | závadný

    Moje babička švestky předem vypeckovala. Jedli jsme to studené z hlubokého talíře, do kterého jsme si nalámali placíky (tak se u nás říkalo té buchtě). V létě to bylo báječné osvěžující jídlo.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web