Autor:

Merenda

40 minut PT0H40M
Střední
Porce: 8
Buchta
Polohrubá mouka 1 kg
Droždí 2 kostka
Mléko
dle potřeby
 
Žloutek 2 ks
Vejce 1 ks
Sůl  
Cukr  
Hera
cca
1/2 ks
Švestky
Švestky
min.
1 kg
Cukr krystal  
Smetana
1-2
2 ks
Hladká mouka
na zavaření
 

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Sladké

Jde o jídlo, které se dělalo na plzeňsku. Buchta, která se k tomu peče, se také podávala k vepřovému (na plzeňsku spíše hovězí) s mrkví. Množství, které jsem uvedla je minimální, je z toho asi 3 l omáčky a dvě placky - nutno dle četnosti rodiny přizpůsobit. My to jíme dva a dělám to do 5 l (2 kg švestek).
Nevypeckované švestky nasypeme do kastrolu, zalijeme vodou asi 5 cm nad švestky a nasypeme cukr. Má být dost sladké, takže záleží na sladkosti švestek. Vaříme, dokud se švestky nerozpadávají. Pak případně dosladíme, zavaříme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě (má být hustější) a zalijeme smetanou dle chuti. Určitě se vám smetana srazí, ale to má tak být. Jí se horké i studené, čím je starší je lepší, ale málokdy vydrží.
Na buchtu uděláme kvásek z asi 2 dl mléka, kvasnic a trochy cukru. Po vykynutí smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme vláčné, nepříliš tuhé těsto. Mléko dodáváme dle potřeby a množství mouky. Necháme vykynout, a pečeme bochánky velikost asi 20 cm průměr a asi 7 cm výška středu. Heru dáváme rozehřátou, placky ničím nepotíráme, pečeme asi 20 minut do zlatova.
Přeji dobrou chuť, kdo má rád švestky a sladké určitě se poměje.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1
Těstoviny s hráškem a chřestem Čerstvá Itálie také u vás doma Články z

Komentáře k receptu: Merenda

Komentáře

  1. gabi3   18.09.2013 | 20:05 | reagovat |

    Moc dobré,děláme to zrovna tak :-)

  2. Václav   18.03.2013 | 14:37 | reagovat |

    Lidičky, prokristapána!
    To , co tu popisujete, není recept na merendu, ale na KLEVELU!!!
    Merenda je něco úplně jiného!

    1. Hanka   06.08.2014 | 6:48 | reagovat |

      Pave Václave, jinde se tomu opravdu mozna rika klevela, ale u nas na plzensku to vzdy byla, je a bude merenda. :-)

  3. Jana St.   28.09.2005 | 0:45 | reagovat |

    Tak to je moc dobré jídlo a jsem ráda, že se tady objevil recept, který se v naší rodině neuchoval. Jsem z Plzeňska a tu švestkovou merendu jsme jedly teplou se škubánky v talíři.Moje babička nám to dělala a jako děti jsme to milovaly.A babička švestky vypeckovala před vařením.

  4. Bára   15.09.2005 | 14:41 | reagovat |

    Jak jsem již psala v receptu,jí se to teplé i studené dle chuti,obojí chutná výborně.Placky se k tomu přikusují a pecky plivají při jídle,v tom je ten fór našich babiček.Jí se to lžící je to sladká omáčka.

  5. Lenka   15.09.2005 | 7:29 | reagovat |

    Moje babička švestky předem vypeckovala. Jedli jsme to studené z hlubokého talíře, do kterého jsme si nalámali placíky (tak se u nás říkalo té buchtě). V létě to bylo báječné osvěžující jídlo.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

9 největších mýtů o manželství: Nevěřte jim a budete šťastní! 9 největších mýtů o manželství: Nevěřte jim a budete šťastní!
Anna Štumpf začala běhat v těhotenství. Doktor se jí to snažil rozmluvit Anna Štumpf začala běhat v těhotenství. Doktor se jí to snažil rozmluvit
Keira Knightley slaví narozeniny. S kým vším randila? Keira Knightley slaví narozeniny. S kým vším randila?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web