Květákové rizoto

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      hrnek basmati
    • květák
    • 1
      bobkový list
    • 1
      lžička česnek
    • 1
      ks červená paprika
    • rozinky
    • 1
      lžíce kapary
    • pepř mletý
    • sůl
    • bílý jogurt
    • citron
    • 250
      g mleté maso Jehněčí nebo směs libového vepřového a hovězího
    • masox Hovězí nebo kuřecí
    • ořechy Piniové / Nemusí být
    • mandle Rozpůlené mandle na ozdobu

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do vody dáme bobtnat trochu rozinek. Omytý květák trochu spaříme ve vodě s bobkovým listem, vyjmeme a necháme chladit. Na pánvi na sucho osmažíme maso s masoxem, česnekem a paprikou, osolíme, opepříme a přidáme rozsekané kapary. Přendáme do kastrolu.
2
Na pánvi na oleji usmažíme do zlatova květák, rozdělený ručně a nožem na kousky velikosti palce. (Bude to na asi třikrát, najednou se na pánev nevejde.) Necháme odsát olej na savém papíru, přidáme do kastrolu, dále přidáme rozinky a předem namočenou rýži. Zalijeme dvěma a čtvrt hrnečky vody z květáku a pomalu dusíme pod pokličkou. Osmažíme do zlatova piniové oříšky a mandle, odsajeme z nich tuk.
3
Podáváme posypané mandlemi. Na talíři přidáme bílý jogurt, popřípadě citron.
4
<BR>Příloha: salát z rajčat, okurek a hlávkového salátu, popřípadě s nakrájným avokádem.
5
<BR><BR>Poznámka: Basmati rýže má snad nejlepší chuť ze všech rýží a je neobyčejně sypká, jestliže se namočí a několikrát propere.
Zařazení: Maso

Komentáře k receptu

  • Sylva P.
    Sylva P. |

    27. 11. 2009 09:33

    U nás se vaří "Vzpomínka na Afriku" vařená rýže s opečeným mletým masem, rozinky, kari, banán, sůl, pepř a hotové posypat kokosem. A je to taky vynikající.

  • marie nezlakova
    marie nezlakova |

    23. 11. 2009 19:09

    Byla jsem zvědavá,co z toho nakonec bude.Kapary a oříšky jsem sice vynechala,ale i tak mi moc chutnalo.Manžel se mnou sice nesouhlasil a musel se smířit s polévkou a chlebem.Nevadí,dá se to uzobávat i studené.

  • Jazzinka
    Jazzinka |

    29. 8. 2007 14:27

    Vynikající recet! Já se snad naučím jíst i rizoto :-)

  • Pavla
    Pavla |

    22. 1. 2007 15:26

    Pani Heleno musim roct, ze me to porovnani strasne rozesmalo. Hlavne jsem si Vas predstavila jak stojite v zelenine, vybirate si kvetak a pritom porovnavate jestli by prosel nebo neprosel porodnim kanalem.

  • Airan
    Airan |

    6. 6. 2006 13:18

    Pridavam se k pani Atherton, rozinky s ryzi jsou lahodna kombinace! V Turecko se dela jako nadivka do kachny (+skorice, smazenou cibuli a smazena jatirka) Fantazie!

  • Michaela Atherton
    Michaela Atherton |

    6. 6. 2006 11:35

    Rozinky jsou s ryzi skvela kombinace. Kdyz jsem poprve v obchode videla pytlik s ryzi, ve ktere byli krome susene zeleniny prave i ty rozinky, trochu jsem se zarazila, ale jak jsem jednou vyzkousela, kupuji ji casto.

  • Lenka Hrábková
    Lenka Hrábková |

    5. 6. 2006 15:52

    Recept vypada vyborne! Brzy vyzkousim. Obstoji myslim i u pritele, zakladni podminku uspechu-obsahuje maso-splnuje, tak uvidime..

  • Silvia Hartlová
    Silvia Hartlová |

    9. 2. 2006 18:17

    Manžel se trochu podivoval nad rozinkami v rizotu, ale byla to mňamka. Vylepšila jsem to ještě muškátovým květem a citrónovou kůrou - moc jsem si pochutnala. Dosud byly všechny moje rizota na jedno brdo.

  • Helena
    Helena |

    26. 11. 2005 09:00

    Jsem sem rada,ze vam chutnalo.Ja jsem ryzi nemela rada,dokud jsem neobjevila basmati.Vite,ze je jich nekolik druhu?Nejlepsi je Tilda.Co se tyka tech komentaru,jestli se tomu nekdo pousmal,tak to trochu zlepsilo jeho naladu,pohorsit jsem nemela v umyslu.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    25. 11. 2005 14:05

    Helenko, vcera vecer jsem se rozhodla udelat vase rizoto a vsem chutnalo! My jsme na podavani jogurtu k rizotu, plnenym paprikam, spenatu a musaky zvykli, je to velice osvezujici i v kombinaci se zeleninovym salatem. Tuk jsem nenechala odsat, pridala jsem go spolu s kvetakem do rizota. Mne se to sice trosku na dno pripeklo, ale na chuti to vubec neubralo. A basmati je opravdu "kralovna" mezi ryze. P.S. Skoda , ze si ostatni vsimaji vice slova, nez recept, je vynikajici!

  • Helena
    Helena |

    24. 11. 2005 18:38

    netusila jsem,zevam to prijde tak smesne,my mame hlavicku presne zmesne zmerenou a porad uvazujeme jestli projde porodnim kanalem.pro nas je to neco jakov ertel pro chmelare.Takle davam recept kolegynim a neprijde jim to k smichu,priste si dam pozor..

  • Lukas B. Killed
    Lukas B. Killed |

    24. 11. 2005 10:21

    Co tam dat to dite cely ? :)))))) .. ale jinak bezva .. dneska to zkusim

  • Helena Abouzeidova Mudr
    Helena Abouzeidova Mudr |

    18. 9. 2005 16:13

    prominte tu velikost detske hlavicky,jsem gynekolog.jinak jidlo je to chutne,lehke a obsahuje 40% zeleniny,jogurt,mandle,vse zdrave.Uz jsem ho ochutnala u svych znamych kterym jsem dala recept s jinou ryzi,nez basmati,bylo to taky dobre,ale basmati je povazovana za nechutnejsi ryzi pr oto je asi tak draha. Autor receptu.

  • Anonym
    Anonym |

    15. 8. 2005 16:21

    Rýže Parboiled je též neobyčejně sypká, dobrá, levná a stačí proprat jednou.

  • Anonym
    Anonym |

    15. 8. 2005 15:31

    Souhlasim s Alenkou, ze jsou to nestastne zvolena slova, postacilo napsat "1 prumerny kvetak", jinak recept vypada slibne, ja to urcite vyzkousim:-)

  • Alena
    Alena |

    15. 8. 2005 15:15

    Teda.....květák velikosti dětské hlavičky?!?! To jsem ještě neslyšela! Dobrou chuť!!!!