Autor:

Kopřivová nádivka (nejen) velikonoční

Snadné
Porce: 4
Ingredience
Kopřiva
- spařené listy
2 hrst
Uzené maso - vařené 400 g
Rohlík
starší
8 ks
Mléko
nebo vývar z uzeného masa, cca
300 ml
Uzená slanina
(špek)
100 g
Olej
nebo sádlo
1 lžíce
Cibule 2 ks
Česnek
dle chuti, cca 4 -
5 stroužek
Sůl  
Pepř mletý  
Vejce
dle velikosti, 5 -
6 ks
Máslo  
Strouhanka  
Dále dle chuti můžeme přidat:
Červená paprika
drobně pokrájená
1 ks
Mražená zelenina
dle chuti
 
Muškátový květ
nebo oříšek dle chuti
 
Kopřivová nádivka (nejen) velikonoční

Postup přípravy:

Na oleji (sádle) necháme osmažit drobně pokrájené cibule a špek, Do větší mísy dáme na kostičky pokrájené starší rohlíky (housky), které pokropíme mlékem nebo vývarem z uzeného masa a necháme je nasáknout. K rohlíkům přidáme nastrouhaný česnek, zchladlou smaženou cibulku se špekem i výpekem, na kostičky pokrájené uzené maso (můžeme použít i zauzenou šunku), spařené nasekané kopřivy, žloutky, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků, směs nandáme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova na 180 stupňů.

Nádivku podáváme teplou s bramborovou kaší nebo bramborem, nebo jí necháme zchladnout a podáváme se zeleninovou oblohou jako rychlé studené pohoštění.

Dle chuti a pro obměnu můžeme do nádivky přidat muškátový květ, hrášek, papriku, houby, hrubě nastrouhanou mrkev, nastrouhaný sýr (Niva, Čedar...) ... Nádivka pak bude mít jinou chuť i mozaiku.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 9 x
1
5 9 5 1
Recepty na víkend: Dušené hrušky a karamelizovaná jablíčka Články z

Komentáře k receptu: Kopřivová nádivka (nejen) velikonoční

Komentáře

  1. František Moravec   27.03.2016 | 17:06 | reagovat |

    Velikonoční hlavičku peču prakticky úplně stejně a nikdy se na stole dlouho neohřeje. Tento rok se bohužel musíme v hlavičce obejít bez těch zelených žahavek, protože byla delší zima /nebo brzy Velikonoce/ a nestihly se zazelenat.

  2. Balšánková   06.04.2015 | 12:50 | reagovat |

    Je výborná, pekla jsem jí už ráno a všem chutná. Pekla jsem i kuře s kopřivovou nádivkou podle vašeho receptu a to bylo něco, hotová blaženost v puse.

  3. Ivana Chaloupková   20.04.2014 | 19:40 | reagovat |

    Peču stejnou každým rokem. Tento rok jsem použila jen špičky z kopřiv, protože o ně není nouze a mladé lístky jsou nejlepší. Máme jí rádi a peču dvě. Jedna se sní vždycky hned a druhá taky dlouho nevydrží. Babička svého času pekla dokonce jednu i pro koledníky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak se vyrovnat s nevěrou: Je to definitivní konec, nebo nový začátek? Jak se vyrovnat s nevěrou: Je to definitivní konec, nebo nový začátek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web