Autor:

Kopřivová nádivka (nejen) velikonoční

Snadné
Porce: 4
Ingredience
Kopřiva
- spařené listy
2 hrst
Uzené maso - vařené 400 g
Rohlík
starší
8 ks
Mléko
nebo vývar z uzeného masa, cca
300 ml
Uzená slanina
(špek)
100 g
Olej
nebo sádlo
1 lžíce
Cibule 2 ks
Česnek
dle chuti, cca 4 -
5 stroužek
Sůl  
Pepř mletý  
Vejce
dle velikosti, 5 -
6 ks
Máslo  
Strouhanka  
Dále dle chuti můžeme přidat:
Červená paprika
drobně pokrájená
1 ks
Mražená zelenina
dle chuti
 
Muškátový květ
nebo oříšek dle chuti
 
Kopřivová nádivka (nejen) velikonoční

Postup přípravy:

Na oleji (sádle) necháme osmažit drobně pokrájené cibule a špek, Do větší mísy dáme na kostičky pokrájené starší rohlíky (housky), které pokropíme mlékem nebo vývarem z uzeného masa a necháme je nasáknout. K rohlíkům přidáme nastrouhaný česnek, zchladlou smaženou cibulku se špekem i výpekem, na kostičky pokrájené uzené maso (můžeme použít i zauzenou šunku), spařené nasekané kopřivy, žloutky, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků, směs nandáme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova na 180 stupňů.

Nádivku podáváme teplou s bramborovou kaší nebo bramborem, nebo jí necháme zchladnout a podáváme se zeleninovou oblohou jako rychlé studené pohoštění.

Dle chuti a pro obměnu můžeme do nádivky přidat muškátový květ, hrášek, papriku, houby, hrubě nastrouhanou mrkev, nastrouhaný sýr (Niva, Čedar...) ... Nádivka pak bude mít jinou chuť i mozaiku.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 7 x
1
5 7 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 7x)
Houbová dršťkovka Večeře na zahřátí Články z

Komentáře k receptu: Kopřivová nádivka (nejen) velikonoční

Komentáře

  1. František Moravec   27.03.2016 | 17:06 | reagovat | závadný

    Velikonoční hlavičku peču prakticky úplně stejně a nikdy se na stole dlouho neohřeje. Tento rok se bohužel musíme v hlavičce obejít bez těch zelených žahavek, protože byla delší zima /nebo brzy Velikonoce/ a nestihly se zazelenat.

  2. Balšánková   06.04.2015 | 12:50 | reagovat | závadný

    Je výborná, pekla jsem jí už ráno a všem chutná. Pekla jsem i kuře s kopřivovou nádivkou podle vašeho receptu a to bylo něco, hotová blaženost v puse.

  3. Ivana Chaloupková   20.04.2014 | 19:40 | reagovat | závadný

    Peču stejnou každým rokem. Tento rok jsem použila jen špičky z kopřiv, protože o ně není nouze a mladé lístky jsou nejlepší. Máme jí rádi a peču dvě. Jedna se sní vždycky hned a druhá taky dlouho nevydrží. Babička svého času pekla dokonce jednu i pro koledníky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web