Velikonoční jidáše

moje hodnocení:

3,0

hodnotilo: 2
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Kubíčková

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg hladká mouka
    • 80
      g cukr krupice
    • 1
      kostka droždí
    • 3
      ks vejce
    • 3
      dl mléko
    • 200
      g ořechy
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 50
      g máslo
    • 2
      lžíce med
    • 0,4
      dl hnědý rum

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do 4 lžic vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky, zamícháme a necháme vykynout. Do mísy dáme prosátou mouku, cukr, celá vejce, rozpuštěné máslo a připravený kvásek. Vše důkladně propracujeme. Přidáme ořechy a ještě zamícháme. Z těsta tvarujeme malé uzlíky, které přendáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 30 minut.
2
Horké jidáše potřeme rozehřátým máslem smíchaným s medem a rumem. Necháme zaschnout a posypeme moučkovým cukrem.
Zařazení: Moučníky

Komentáře k receptu

  • Eva Drábková
    Eva Drábková |

    31. 3. 2015 14:07

    Chtěla jsem napsat recept na jidáše a našla jsem stejný.Já bych ale určitě ze slušnosti napsala,že recept je od kluků v akci a nevydávala bych ho za svůj vlastní.

  • Nikola
    Nikola |

    7. 4. 2012 12:28

    Jiáše jsou výborné. Všem nám moc chutnají. Snad nám je koledníci všechny nesnědí. ;-) :-)

  • Tereza T
    Tereza T |

    21. 4. 2011 13:47

    Dobrý den, recept je stejný jako ve staré verzi webu.

  • Barbora
    Barbora |

    21. 4. 2011 12:52

    V postupu pripravy jsem vyjma 4 lzic pri priprave kvasku nenasla mleko..?!

  • iveta
    iveta |

    19. 4. 2011 22:00

    delala jsem jidase a jsou velice dobre nema to chybu <3

  • Petra Chovancova
    Petra Chovancova |

    22. 3. 2008 10:33

    Žádná sůl??

  • Zdena Praksinová
    Zdena Praksinová |

    19. 3. 2008 12:17

    Jidáše jsou výborné! Dělala jsem s poloviční dávky a mám jich 36.Dávám také za 1.

  • Eva Mlýnská
    Eva Mlýnská |

    9. 3. 2008 18:18

    Vyzkouším, ale odhaduji, že z toho množství bude víc jak 2 plechy.

  • Hana Srnová
    Hana Srnová |

    7. 3. 2008 12:04

    Tento recept jsem náhodou objevila v letáku nějakého supermarketu. Připadal mi lákavý a hned jsem ho vyzkoušela. Pro Lenku: po přidání ořechů těsto zpracovat a nechat kynout cca 1 hodinu. Pak tvarovat, já dělala houstičky, syn pomáhal a při tvorbě uzlíků se vyřádil:-). Z množství bylo jidášů na 2 plechy, jsou výborné. Dávám za 1.

  • Lenka Hrmová
    Lenka Hrmová |

    7. 3. 2008 10:49

    Po zapracování těsta už nenecháváme kynout? Stačí pouze na plechu? Jinak to může být vynikající.