Kapustnica

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 5
      ks brambory
    • 1
      sklenice kysané zelí
    • 2
      ks klobása
    • 1
      lžička vegeta
    • 1
      kg uzené maso 0,5-1
    • 1
      ks vepřové kosti
    • 1
      špetka paprika - sladká
    • 1
      špetka sůl
    • 2
      hrst sušené houby
    • 5
      ks nové koření kuličky
    • 5
      ks pepř celý kuličky
    • 2
      ks bobkový list
    • 1
      lžička ocet

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do studené vody dám vařit všechny suroviny, oloupané a celé brambory, kromě klobásy. Vařím do změknutí masa. Před dovařením přidám celou klobásu, kterou poté nakrájím na kolečka, vepřovou kost vykostím a vložím také do polévky. Dochutím solí a vegetou, popř. octem.
2
Podávám se širokými nudlemi. Uzené maso mohu použít k hlavnímu jídlu.
Zařazení: Ostatní

Komentáře k receptu

  • Adela
    Adela |

    13. 2. 2008 15:53

    Kapustnica je u nas uz tradicna vianocna polievka :-) myslim, ze so zemepisnou sirkou sa vyrazne meni i postup pripravy. Niekde sa pridavaju susene slivky, inde sterilizovany hrasok. My najskor varime maso a klobasu, ked je makke, oddeli sa a pridavaju sa zemiaky vcelku (chytia uzasnu korku ) a susene hriby.Dochucuje sa octom a pre ziskanie farby aj paradajkovym pretlakom. Polievku podavame este s domacimi rezancami. Mnamka :)

  • KLára Moravická
    KLára Moravická |

    7. 9. 2007 09:25

    doporučuju tuto kombinaci masa: 0,5 kg vepřová plec, 0,2 kg uzené, 2 klobásy.

  • izabel
    izabel |

    31. 3. 2007 17:03

    suhlasim s Pavlou. babickyna kapustnica je najlepsia..skor sa ale priklanam bez tej klobasy..a brambory je vazne lepsie uvarit samostatne.. ale proti gustu ziaden disputat :)

  • Milan Daniel
    Milan Daniel |

    19. 2. 2007 12:46

    Tak nejlepší kapustnicu jsem uvařil před loňským Silvestrem a místo obvyklých klobásek jsem dal uzené koleno. Vařil jsem ho asi čtvrthodinku v tlakovém hrnci spolu se zelím a kořením, potom vyňal, oddělil maso a rozdělil je na menší částečky, přidal na kousky rozkrájené brambory a vařil v uzavřeném hrnci dalších deset minut, dokud nebyly měkké. Dnes se chystám na repete, minule jsem nedal sušené švestky, které jsou slovenskými občany doporučené, takže to hodlám napravit. Do talíře s kapustnicou přidávám ještě dvě lžíce zakysané smetany. Pokud vám vydrží polévka do druhého dne, je ještě o řád lepší. Jinak je kapustnica největším slovenským vynálezem hned po haluškách.

  • Káťa
    Káťa |

    21. 12. 2006 14:56

    Taky ji tak dělám ale bez nudlí.Jím ji s chlebem. Pro zjemnění chutě je výborný přímo do kapustnice na talíři dát zakysanou smetanu.

  • Anna
    Anna |

    7. 11. 2006 10:25

    Já vařím zvlášť zelí v trošce vody a s bobkovým listem.Nakonec zavařím bramborové nudle./Nastrouhat jednu větší bramboru a přidat hrubou mouku aby to šlo vyválet/. Pak vyválím, nakrájím nudle a přidám k závěru vaření do polévky.

  • Pavla
    Pavla |

    6. 11. 2006 11:21

    U nás kapustnici zbožňujeme, postup používám obdobný, akorát brambory vařím zvlášť a pak je dávám zvlášť na mističku, každý si přikusuje k polévce