Hummus

moje hodnocení:

4,3

hodnotilo: 12
20 minut
neuvedeno
neuvedeno
autor: Zdravy mlsoun

Suroviny

Vložit do nákupu
  • pomazánka
    • 1
      plechovka cizrna
    • sůl
    • citronová šťáva z 1/2 citronu
    • 1
      stroužek česnek rozmačkaný
    • 1
      špetka kmín mletý, nemusí být
    • 2
      lžíce sezamová pasta Tahine
  • na ozdobu
    • olivový olej
    • 1
      špetka červená paprika
    • mleté maso popřípadě trochu, osmažené v olivovém oleji

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Všechny ingredience smícháme, rozmixujeme nebo rozmačkáme. Dáme do misky, zalijeme olivovým olejem a poprášíme paprikou. (V oleji mohou být osmažené kousíčky mletého masa).
2
Příloha: jakékoliv čerstvé pečivo (autentický je libanonský chléb), zelenina nakrájená na tyčinky.
3
Sezmová pasta a olivový olej zpomalují vstřebávání alkoholu a přitom jsou zdravé. Vhodné na různá pohoštění, kde se podává alkohol.
Zařazení: Chuťovky Pomazánky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Buendia
    Buendia |

    14. 4. 2015 12:29

    Výborná je kombinace s avokádovým guacamole : http://www.karizona.cz/2015/04/guacammus.html

  • Šárka
    Šárka |

    14. 3. 2015 07:07

    Luxusni pochoutka! Navíc velmi vyzivove hodnotná

  • Jiřina Z.
    Jiřina Z. |

    3. 4. 2014 15:27

    Dobrota. Jenom místo kmínu jsem dala římský kmín.

  • pippiva
    pippiva |

    6. 1. 2012 19:03

    Tento recept jsem objevila v casopise, krom cesneku take pridavam cibuli a a petrzelovou nat. Olivovy olej pridavam uz pri mixovani, ozdobim sezamovymi seminky. Opravdu vyborne !

  • Idi
    Idi |

    18. 11. 2011 13:57

    Hummus jsem ochutnala v řecké taverně na ostrově Zakynthos a byl vynikající...takže díky za recept a brzy ho vyzkouším ;-)

  • Petka 23
    Petka 23 |

    4. 3. 2007 17:49

    Kde se dá sehnat sezamová pasta a kolik tak stojí?

  • Helena
    Helena |

    4. 5. 2006 18:07

    Neco podobneho nam predlozili ve Vidni v hotelu Arcotel.Moderni kuchari s nim vymysleji vselijake recepty,protoze kombinace cizrny se sezamovym a olivovym olejem a navic citronem a cesnekem je superzdrava a urcite patri do moderni vyzivy.Na tom kongresu ve Vidni byli lide z ruznych zemi,ale hlavne Skandinavie a vsichni ho znali.Me nejdrive moc nechutnal,ale pak jsem si uvadomila jeho nutricni prinos a zacali jsme ho delat ridci a nechame v tom par celych kulicek a je to vyborne.

  • Airan
    Airan |

    4. 5. 2006 16:23

    Pred chvili jsem ochutnala neco uzasneho. Jen 10min zapecene predem a nasledne vychlazene zampiony se plneji hummusem, nahore je nastrouhany syr gouda a oliva. Naprosta lahudka!

  • Gabriela B
    Gabriela B |

    28. 3. 2006 15:32

    Já dávám jednoznačně za 1. Hummus patří v naší rodině k oblíbeným pochoutkám. Dělám ho velmi často. Jako lehkou večeři s chlebem, drobné pohoštění nebo jako přílohu ke grilovanému masu. Pokud nemáte moc rádi tahine, zkuste jeden z následujících receptů : "Rozdrcená kořeněná cizrna" nebo "Pomazánka z cizrny" (k dispozici na těchto stránkách). Obě varianty jsou moc dobré. Doporučuji vyzkoušet. Je to rychlé, nenáročné a zdravé.

  • Helena
    Helena |

    19. 3. 2006 15:46

    Tento recept uz delaji vsude a prosel zkouskou nekolika stoleti,jedna petka ho neodstrani,to jen me nekdy prekvapi lidska povaha.

  • luckymili
    luckymili |

    18. 3. 2006 18:04

    Paní Heleno, vůbec se nevzrušujte nad tím hodnocením, které udělal/a/ zřejmě nějaký "ignorant", vždyť Hummus bi tahina je považován za specialitu Středního východu a je jednou z důležitých součastí židovské kuchyně.