Houbové rizoto II.

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      balíček rýže sáček
    • houby čerstvé nebo mražené
    • 1
      ks cibule menší
    • olej
    • 1
      plechovka sterilovaný hrášek malá
    • sýr Eidam - na posypání
    • kečup - jemný

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na pánvi WOK dáme olej a cibulku a necháme zpěnit, přidáme houby (množství dle chuti) a necháme dusit do měkka, pak přidáme plechovičku hrášku i s nálevem a znovu vydusíme. Rýži uvaříme dle návodu a zamícháme do rozdušené směsi. Na talíři si každý posype strouhaným sýrem a pokape kečupem. Během půlhodinky dobrý oběd nebo večeře.
2
Zmrazování hub: očištěné houby nakrájíme a propláchneme na sítu, necháme vykapat a plníme do mikrotenových sáčků, spíš méně, na stole pěkně vyrovnáme do placata, vyfoukneme vzduch a zagumičkujeme. Po zmrazení poťukáme paličkou na maso, houby se rozpadnou a můžeme si vysypat množství, jaké chceme.
Zařazení: Pokrmy Z rýže

Komentáře k receptu

  • Anežka Havlová
    Anežka Havlová |

    27. 7. 2012 00:32

    Proboha, proč ten kečup??? Takhle to prznit.

  • Radical
    Radical |

    9. 7. 2012 13:34

    milý Mirdo... nejprve bych rád řekl, že tady nejde o nic jiného, než o recept na jednoduchou rýži s houbami, takže tvůj comment z tebe dělá celkem solidního idiota, ale budiž..... Když tedy znáš tak dobře rozdíl mezi rizotem českým a risottem italským, tak bys nám (evidentním debilům) taky mohl říct něco o velmi speciálním druhu rýže, o kterém pravděpodobně víš jen ty a to je ten tvůj typ PARBOLITE :-))))))))) takže než začneš někomu doporučovat recepty na youtube, tak já bych ti doporučil návštěvu nejbližšího obchodu, kde by sis po písmenkách mohl opsat správný název rýže (vlastně nejde o název, ale o způsob úpravy) :-)))) alespoň pak nebudeš vypadat jako úplný trotl :-)))

  • Vlasta Novák
    Vlasta Novák |

    22. 11. 2011 14:48

    Já vím, ale myslím, že už tak 10, 15 let by se to se společností vozit nemuselo ;-) Tohle je v lidech zakořeněno...lepší se to, ale velmi pomalu. Hanění a rozčilování to u mě není, spíš mě vždycky překvapí, že někdo se snaží šířit osvětu a druhej ho za to sprdne stylem: "Tady jsme v Čechách, takže si to budeme dělat po svým..."

  • pippiva
    pippiva |

    22. 11. 2011 14:38

    Ale take nesmite zapomenout, ze ceska hospodyne mela drive k dispozici jeden jediny druh ryze... O ryzi arborio & CO si kdysi mohli nechat zdat a to se se spolecnosti jeste veze, takze to chce trpelivost. A kdo si chce najit "svuj" recept, urcite si jej najde. Bez zbytecneho haneni a rozcilovani se. 8-) ;-)

  • Vlasta Novák
    Vlasta Novák |

    22. 11. 2011 13:55

    A to je přesně jeden z problémů současné české kuchyně - školní jídelna, která nechává "zážitky" na celý život. Mirda má samozřejmě pravdu, rizoto se má připravovat z rýže na rizoto. To většina Čechů vůbec netuší. A je jedno, jestli je to rizoto italské nebo české. Pak vzniká typický "český" patvar...ale co čekat, když se to právě takto učí děti od malička...

  • caravell
    caravell |

    22. 11. 2011 13:42

    koukám mirdo, že si tady hraješ na velkého chytráka...píše se o voze, mluvíš o koze. Nemůžeš srovnávat italské rizoto s našim českym rizotem. zajímalo by mě, když jsi chodil na základku do jídelny a měli jste rizoto, jestli bylo opravdu z rýže arborio :-D

  • Tereza T
    Tereza T |

    8. 4. 2011 14:42

    Opraveno, díky.

  • Ladia
    Ladia |

    8. 4. 2011 09:01

    Není příloha

  • Aneta
    Aneta |

    13. 3. 2011 11:30

    Ať si Italové žerou, co chtějí, a ti, co mají plnou hubu keců, taky. Tohle je celkem slušný recept a kdyby se to jmenovalo "houby s jakousi bílou věcí", nic to nezmění na tom, že je to dobré

  • Mirda186
    Mirda186 |

    27. 11. 2010 14:52

    Tak tady je to špatně uplně všechno. Risotto je hlavně z rýže a ta rýže může být jen pro risotto určená teda Arborio Carnaroli a jim podobné. Když napíšeš že pytlík rýže jeto tak málo specifické že to může znamenat basmati rýži, jasmínovou rýži, parbolite rýži, indianskou, sushi atd. Předpokládám že dotyčná zná jen tu včechách nejpoužívanějši parbolite, ale ta s risottem nemá nic společného. Také ostatní ingredience jsou do základu risotta nutné a ty specifikovat jeto olej olivový, víno bílé, vývar zeleninový nebo drůbeží, sýr parmasán nebo pecorino, šalotka nebo cibule. Tak to jsou základy pro univerzální risotto. Poté do něho můžete dál zarestovávat ostatní ingredience. Ale i ty musejí mít logiku italské kuchyně tedy ital nikdy nedá sterilovaný hrášek do risotta stejně tak po kečupu by se poblil. Můžu to tu dál (hanit) ale kdo nechce nepochopí. Proto doporučuji třeba youtube kde najdete stovky videi nad originálem. :'(

  • varecka varecka
    varecka varecka |

    14. 12. 2008 21:53

    Tohle dělám často.Je to dobré a fakt název neřeším.I když souhlasím se Simčou v tom, že to dělám dohromady - tedy rýži a houby..

  • Zora Manasová
    Zora Manasová |

    14. 12. 2008 16:10

    Šárko, čo jeden považuje za blbosť, môže byť pre druhého veľmi dôležité, tak by som to tak neodsudzovala. Či sa to niekomu páči, alebo nie, fakt je, že ryža dusená zvlášť a ostatné suroviny zvlášť nie je rizoto. Rizoto sa líši od ryže s niečim práve tým, že sa ryža a ostatné suroviny varia spolu. Taliani by toto uričte nenazvali rizoto, aj keď to je dobré, jednoducho je to ryža s hubami a zeleninou. Pekné sviatky.

  • Olga .
    Olga . |

    11. 12. 2008 10:18

    Také patřím k těm co řeší, jak říkáte "blbosti". Nesouhlasím s Vámi, ale máte svaté právo tuto úchylku nazývat jak uznáte za přiměřené :-( ... Občas, když podruhé udělám stejnou chybu, vzpomenu si na Miloše Zemana oblíbený citát: "Jemom idiot udělá stejnou chybu dvakrát!" Ale Vás se to už asi netýká, na tři stejné chyby snad ani žádné rčení neexistuje :o() ... C´est la vie...

  • Olga Zehnalová
    Olga Zehnalová |

    10. 12. 2008 20:19

    Simčo, úplne s tebou súhlasím. Ja aj keď robím rizoto s mäsom, tak najskôr dusím mäso na cibuli, pridám čerstvú alebo mrazenú zeleninu - rôznu, huby, surovú rprepláchnutú ryžu, zalejem potrebným množstvom vody , dochutím soľou, ml.korením, niekedy dám aj červ.ml.papriku a dám dusiť do rúry na 20 - max.30min.Rizoto nechám chvíľu postáť, premiešam a servírujem - posypem strúhaným syrom .Môže byť k tomu kyslá uhorka alebo červená repa sterilizovaná. Takto je to výborné.

  • Šárka Rudlová
    Šárka Rudlová |

    10. 12. 2008 19:15

    Všimla jsem si, že poslední dobou na receptech přibývá komentářů od lidí, kteří řeší takové blbosti, jako co jak se jmenuje. Tenhle recept se prostě jmenuje Houbové rizoto a je jedno, jak se ta rýže vaří. Dnes jsem opět vařila a opět to bylo trochu moc pepřené, nevím, jak to dělám :-) Ale fakt super.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    10. 8. 2008 18:31

    Opět napíši totéž, co u Houbového rizota bez čísla: Nepřijde mi ideální vařit zvlášť rýži a zvlášť dusit houby. Právě společným dušením hub s rýží a případně zeleninou vznikne rizoto. Tohle je snad rýže s houbami.....

  • Šárka Rudlová
    Šárka Rudlová |

    9. 5. 2008 14:48

    V.Ý.B.O.R.N.É. Vážně úžasné rizoto. Akorát jsem ho už 2x přepepřila a to moc nepepřím ani nesolím, možná, že to nějak natáhnou ty houby. Ale stejně patří mezi mých top 10.

  • Dan
    Dan |

    10. 9. 2007 13:38

    Mňam, mňam.. Andrejka vaří