Broskvový koláč

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 350
      g hladká mouka
    • 180
      g moučkový cukr
    • 220
      g tuk máslo nebo hera
    • 2
      ks vejce
  • Krém
    • 1
      plechovka broskvový kompot nebo meruňky - se šťávou, lze přidat i mandarinky
    • 2
      balíček vanilkový pudink
    • 4
      ks vejce
    • 130
      g cukr
    • 1
      kelímek zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z přísad vypracujeme těsto a dáme do plechu s vyšším okrajem. Na povrch rozložíme ovoce. Šťávu z ovoce doplníme vodou na 1 litr (může být trošku míň) a uvaříme z ní vanilkový pudink. Horkou hmotu rozetřeme na ovoce. Pečeme asi 35 minut při 175 °C.
2
Poleva: žloutky utřeme s cukrem do pěny, přimícháme kysanou smetanu. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do pěny. Rozetřeme na rozpečený koláč a pečeme ještě asi 15 minut, až povrch zrůžoví.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Veronika
    Veronika |

    15. 5. 2014 22:26

    Recept je fajnový, koláč se povedl, jen se mi malinko připekl spodek, ale to nevadí to se příště doladí :). Jinak sem použila broskvový a jahodový kompot a je to báječný. Můžu doporučit! <3

  • PájaTouf
    PájaTouf |

    19. 1. 2013 12:39

    Velmi zajímavá buchta. Zkusila jsem zatím jen jednou, ale podařila se naprosto báječně.Naprosto stejná jako na obrázku. To první těsto je skutečně dobré, jak poukazuje Amy, zadělat nejprve sypké ingredience s máslem na jemnou drobenku pak dozaděláme s vejci. Těsto bylo tuhé ,ale dalo se v pohodě zpracovat. Přidala jsem také asi půl kypřícího prášku. Horší bylo pokládání na plech! Nevím zda-li by nebylo lepší plech vymazat a vysypat...Já dala pečící papír a byl to nadlidský výkon "rozetřít" těsto na papírem vyložený plech =-O , to nevím jak to děláte vy osatní ,ale asi jen kvůli této"komplikaci" se do opětovného pečení pouštět nebudu!..Jinak pudink jsem dala jeden vanilkový a jeden jahodový, bylo to super + broskve a jedna plechovka mandarinek.Ve finále to bylo super :-* . Měla jsem obavu z té doby pečení 35min+15min mi přišlo docela dlouho na to spodní těsto, ale bylo to přesně akorát, těsto bylo zespodu i z vrchu růžovoučké .....Myslím,že až se z posledního pečeční vzpamatuji, pustím se do tohoto moučníku zas :-P

  • Perpetua87
    Perpetua87 |

    8. 1. 2012 17:34

    Chyba by nejspíš na mé starně..pudink se mi nějak nezapekl a zatím v teplé formě je tak na lžičku.. :-D

  • barus.v
    barus.v |

    5. 1. 2012 09:35

    Skvělý, výborný :-)

  • zabine
    zabine |

    4. 9. 2011 23:20

    Výborný... Dělala jsem ho 2x... poprvé z čerstvých broskví a dnes z jahod... Akorát vždy přidám kousek kypřícího prášku...

  • T U
    T U |

    11. 4. 2010 10:06

    Chutˇově dobrý ale to těsto, já u toho nadával.

  • Amy -
    Amy - |

    4. 2. 2009 20:38

    Těsto bylo patrně tuhé díky technologii zpracování. Je dobré napřed smíchat mouku s cukrem a máslem na jemnou drobenku, kterou potom zaděláme vejci. Dávám poměr: 200 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, špetka soli, 100 g másla, 1 malé vejce, rozšlehané - těsto jde velmi dobře vyválet - rovnou na papíru, na němž se peče

  • Anonym
    Anonym |

    16. 2. 2008 20:34

    neni toho tuku prilis? 220 g se mi zda na jednu buchtu hodne, musi to byt dost mastne.. nebo nebylo:)?

  • Vít Pejčoch DR COOK
    Vít Pejčoch DR COOK |

    15. 1. 2008 19:52

    Po chuťové stránce se koláči nedá nic vytknout, ale postupoval jsem podle návodu a jak už tu někdo poznamenal těsto bylo tuhé před pečením a tvrdé po upečení. Napadá mě jestli v návodu něco nechybí...

  • Alena Matějková
    Alena Matějková |

    15. 1. 2008 13:18

    Měla jsem problémy s těstem. Podle návodu bylo hrozně tuhé a jeho vypracování připomínalo posilovnu. S tím souvisí i problém s jeho rozprostřením na pekáč. Měl jste někdo podobný problém nebo máte řešení?

  • Silvie Svobodová
    Silvie Svobodová |

    8. 9. 2007 16:03

    Trošku jsem pozměnila recept, přidala jsem 1/4 kypřícího prášku, puding jsem udělala jeden jahodový z 1/4L mléka a druhý vanilkový také ze 1/4L mléka.Nejdřívě jsem použila jahodový puding na těsto, na něj vložila ovoce a pak zalila vanilkovým pudingem.Použila jsem jahody a broskve z konzervy, které jsem posypala vanilkovým cukrem.Výsledek??- VÝBORNÝ VÝBORNÝ VÝBORNÝ :-) všem jen doporučuji

  • Dita Šatná
    Dita Šatná |

    3. 9. 2007 14:05

    Včera jsem pekla tento koláč s čerstvými broskvemi, ostružinami a kompotovanými mandarinkami.Chuťově je výborný, málo sladký,pudink jsem uvařila na půl s mlékem a na půl s vodou.Do těsta jsem dala hnědý třtinový cukr-trochu méně než je uvedeno v receptu a špaldovou mouku (používám místo hladké).Těsto je tvrdé,příště možná zkusím přidat trochu prášku do pečiva, uvidíme...díky za tip.

  • míša D.
    míša D. |

    2. 7. 2007 21:27

    Koláč jsem zkusila s broskvemi a mandarinkami a všem moc chutnal.

  • Lenka Zajícová
    Lenka Zajícová |

    21. 6. 2007 06:06

    ano, peče se i s "rosolem" tak jak je uvedeno v receptu, po cca 30 min. se na moučník přidá poleva a znovu se peče až povrch zrůžoví.

  • HEDA
    HEDA |

    16. 6. 2007 17:00

    PROSIM TO SE PECE I TIM ROSOLEM DIKY!!

  • Jana Kretkova
    Jana Kretkova |

    26. 4. 2007 11:08

    Zkusila jsem tento koláč a je fakt dobrý. Jen bych dala barevnější ovoce,ale u nás se po něm jen zaprášilo. Díky za recept. :)

  • Blanka grossmannová
    Blanka grossmannová |

    11. 11. 2006 15:19

    Dnes jsem tuto buchtu pekla a musím říct, že je výborná. Do těsta jsem dala trošku prášku do pčiva a je křehoučké. Dělala jsem ji s meruňkama a použila jsem borůvkový pudink. Ještě jednou výborná.

  • sechmet
    sechmet |

    10. 11. 2006 17:01

    Zkusila jsem upéci tento koláč, protože vypadá zajímavě a je na něj celkem kladný ohlas. Avšak doma jsem s ním nepochodila. Těsto bylo příliš tvrdé, tuhé a chuťově nevýrazné, stejně tak broskve s pudinkem. U mě v rodině moc nemusíme sladké a přesto bylo koláči vytknuto málo cukru! Přesto myslím, že někomu může přijít i tak k chuti...

  • blanka
    blanka |

    13. 8. 2006 17:09

    Koláč jsem skusila s meruňkama a byl moc dobry(pochválili ho že je dobře klouzavej:))

  • Redka
    Redka |

    21. 3. 2006 15:42

    Udělala sem ho s třešněma a byl fakt dobrej!Skuste!

  • Lenka Zavřelová
    Lenka Zavřelová |

    6. 2. 2006 11:19

    Koláč byl docela dobrý,ale příště bych dala jiné ovoce,asi jahody.Chuť bude výraznější.Možná zkusím uvařit pudinky přímo v mléce.Jinak se mi povedl jako na fotce,ale myslím,že na fotce broskve nejsou,barva by byla spíš oranžová.

  • Kuba J.
    Kuba J. |

    2. 1. 2006 14:49

    Také mi těsto sedlo, zbytečně složitý recept, ale na chuť nebyl špatný.

  • Vladimír Cihlář
    Vladimír Cihlář |

    31. 12. 2005 16:42

    Přemýšlel jsem, že bych tento recept zkusil místo ovoce z kompotu dát nějaký velký jogurt. Dají se sehnat ty 0,5 kg jogurty za cca 14 kč. Nebo myslíte, že by to mohl být špatný nápad?

  • marti
    marti |

    15. 11. 2005 10:13

    Koláč jsem vyzkoušela znovu a tentokrát jsem místo broskvý dala kompotované jahody a mandarinky. Obě šťávy z kompotů jsem smíchala, doplnila vodou a uvařila s jahodovým pudinkem. A koláč zmizel neuvěřitelnou rychlostí, opravdu vynikající! Nejlepší byl ještě trochu vlažný :-) (Do lednice ho nedávám, ale spodní vrstva neni ani tak tvrdá)

  • Pájka a Raduna
    Pájka a Raduna |

    12. 11. 2005 18:27

    Ňamina hamina

  • Romana Nováková
    Romana Nováková |

    26. 10. 2005 20:07

    Recept mě zaujal a proto jsem koláč hned vyzkoušela. Spodní těsto mi přišlo maličko sedlé, nevíte čím by to mohlo být? Ne třeba tím horkým pudingem? Ještě bych se chtěla zeptat jestli na to děláte ještě nějakou polevu a jestli koláč dáváte do lednice, aby nebyla ta spodní vrstva tak tvrdá? Děkuji

  • marti
    marti |

    26. 10. 2005 09:10

    Vyzkoušela jsem koláč jenom s broskvema a byl výborný. Není přeslazený, prostě dobrůtka. Ségra broskve v koláči moc nemusí, tak jí přišel takový nevýrazný, příště ho zkusím i s jiným ovocem, aby si taky pochutnala :-)

  • Marcela
    Marcela |

    29. 9. 2005 11:37

    Tento koláč je opravdu výborný. Dělala jsem kombinaci broskve, borůvky... Všichni se oblizovali az za usima. Děkuji paní Lence za skvělý tip. Dávám jedničku s hvězdičkou.

  • Lenka Zajícová
    Lenka Zajícová |

    31. 8. 2005 16:23

    Máte pravdu,toto těsto je něco jako linecké, takže zdcnutí nehrozí. U piškotového těsta bych to neriskovala.Ani bych jej v tomto případě nezkoušela použít-výsledek by nestál za to. Jinak tento moučník v naší rodině docela jede.

  • Klára Malá
    Klára Malá |

    31. 8. 2005 07:30

    Tenhle koláč je u nás docela oblíbený, děláme ho v zimě ze směsy kompotů - doporučuji alespoň trochu višní (dodájí barvu a nakyslou chuť). Na puding dáváme před podáváním už jen našlehanou šlehačku.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    30. 8. 2005 15:20

    Tohle musi byt "super" !!!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    30. 8. 2005 12:22

    Tento moučník je velice zajímavý, ještě jsem takový - nebo podobný - tady na těchto stránkáchneviděla. Opět - vyzkoušíme.

  • Ivana
    Ivana |

    30. 8. 2005 11:04

    Prosím o radu: když vytáhnu z trouby rozpečené těsto, abych jej na závěr pokladla sněhem nebo nějakým krémem, tak mi to nedopečené těsto nekecne? Nesrazí se? Těsto v tomto receptu je něco jako linecké, takže pohoda, ale co v případě třeného nebo piškotového těsta? Děkuji