• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Ach ta jablka !

Ach ta jablka !

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Ach ta jablka !

Nevíte si rady s nadúrodou jablek? Poradíme vám... Zkuste si s námi připravit jablečný ocet, mošt, sirup a čaj.

Jablečný ocet - dobrý jablečný ocet má být čistý, jeho příchuť má být příjemná, lahodná, ale ne silně nakyslá či odporně trpká a neobyčejně ostrá. Dobrý domácí ocet můžeme zkoušet tak, že malou část svaříme, vlijeme do čisté láhve a necháme odpařit. Čistý ocet nekalí sklo láhve, netvoří nijakou spodinu. Špatný ocet zanechává po odpaření pronikavě ostrou sedlinu a v ústech pálí. Pro výrobu jablečných nápojů včetně octa jsou vhodnější než jablka nezralá jablka plně zralá, ale nikoliv přezrálá. Jablka sesbíraná na počátku zrání jsou pro nápoje nevhodná. Jsou příliš trpká, kyselá a málo šťavnatá. Daleko vhodnější jsou padaná jablka, jejichž plody jsou již velikostně zcela vyvinuté a počínají konzumně nebo sklizňově dozrávat. Strupovitost jablek není na závadu. Nahnilé nebo plesnivé plody musíme odstranit. Namrzlá jablka jsou pro zpracování naprosto nevhodná. Jablka rozdrtíme na kaši a dáme do sklenice. Na dva litry kaše počítáme 1,8 l vody a 1 kg cukru jako přísady. Šest dnů necháme břečku kvasit, sedmého dne ji procedíme a vsypeme do sklenice vypláchnuté horkým octem. Přelijeme panákem čistého octa, dvěma panáky čistého alkoholu a po sedmi nedělích stáčíme. Chceme-li si vyrobit ocet například s česnekovou příchutí, rozetřeme 3 větší stroužky česneku a zalijeme je litrem jablečného octa. Směs důkladně promícháme a necháme v zakryté nádobě 2 dny stát v ledničce. Po této době ocet scedíme a naplníme do lahví.

Jablečný mošt - při výrobě moštu jablka opereme, rozdrtíme a šťávu odkalíme. Takto získanou šťávu již žádným způsobem neupravujeme, protože je sama o sobě lahodná, osvěžující a aromatická. V průběhu drcení, lisování a ostatních manipulací je třeba dbát, aby nedocházelo ke zbytečnému provzdušňování, a tím k nežádoucímu hnědnutí nápoje. Jablečný mošt plníme do lahví, které vložíme do vodní lázně teplé 80 °C po dobu 15-20 minut

Jablečný sirup - dobře opraná jablka rozdrtíme a vylisujeme. Šťávu ponecháme 6-12 hodin sedimentovat a poté ji opatrně stáhneme hadičkou z kalů. Pokud chceme mít sirup více čirý, můžeme šťávu ještě přefiltrovat. Šťávu zahříváme na 80-90 °C, za neustálého míchání přidáváme odvážené množství cukru. Teplotu šťávy nesmíme při rozpouštění cukru snížit. Během zahřívání odstraňujeme z povrchu pěnu. Teplotu příliš nezvyšujeme a neprodlužujeme (asi 5 minut), protože jablečný sirup velice snadno získává varnou příchuť. Na 1 litr jablečné šťávy z kyselejších odrůd nebo z jablek méně zralých použijeme 1,6-1,7 kg cukru a 8-10 g kyseliny citronové. Na 1 litr šťávy ze sladších odrůd a konzumně zralých plodů použijeme 1,5 kg cukru a 15-17 g kyseliny citronové. Hotový sirup plníme do lahví asi při teplotě 40 °C. Láhve zazátkujeme a necháme chladnout na vzduchu.

Čaj z jablečných slupek - bude-li vám líto vyhozených slupek, neváhejte a připravte si z nich čaj. Slupky z dobře omytých jablek oloupané nerezovým nožem usušíme na dřevěné lísce na stinném, ale vzdušném místě. Sušení probíhá zpočátku pozvolna při teplotě asi 30-40 °C. Po tomto předsušení může být sušící teplota až 50 °C, při dosoušení teplotu opět snížíme na 30 °C. Usušené jablečné slupky mají být částečně zkroucené, křehké, velice lámavé, ale nikoliv drobivé, a nemají být zčernalé. Čaj připravujeme ve skleněné nebo smaltované nádobě přelitím 3-4 plných lžic slupek 1 litrem vroucí vody. Necháme asi 15 minut vyluhovat a poté čaj scedíme.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Smetanové fleky se zelím

Smetanové fleky se zelím

60 minut
Dýňový kompot

Dýňový kompot

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

Poslední sledované recepty

30
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
30
Pepanovo sádlo se špekem a cibulkou
Pepanovo sádlo se špekem…
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Asijské nudle s restovanou zeleninou
Asijské nudle s…
26
Guláš s hráškem
Guláš s hráškem

Zajímavé články

Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám…
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším řešením je jedna chutná kombinace
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším…
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich rychlou večeři, svačinu, snídani i pohoštění pro návštěvu
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich…
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi recepty připravíte vcukuletu koláč, dortíky i buchtu na plech
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi…
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
AHA.cz Rozvod Ebena a Fišerové? Marek šel s pravdou ven!

Rozvod Ebena a Fišerové? Marek šel s pravdou ven!

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Eliška Balzerová zářila na přehlídce: V 76 letech se stala hvězdou módního mola!

Eliška Balzerová zářila na přehlídce: V 76 letech se stala hvězdou módního mola!

Ženy.cz „Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

„Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

Blesk.cz Náhle zrušený koncert Burešové: Eva řekla, co se stalo!

Náhle zrušený koncert Burešové: Eva řekla, co se stalo!

SportRevue.cz FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Ach ta jablka !
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact