Recepty na skvělé polévky – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Základem polévky je téměř vždy vývar, ať už masový či zeleninový. Vařením ve vodě bývají zachovány chutě, barvy i živiny. Polévka bývá označována jako lék – česnečka nebo jednoduchý silný masový vývar jsou doporučovány při chřipce nebo při kocovině.
Léčivé schopnosti polévek nejsou jen pověrou, vývar ovlivňuje pohyby bílých krvinek a obsahuje mnoho látek prospívajících imunitě – kolagen, glutamin, glicin, prolin a další. Základem je dělat vývar z kvalitních kostí.
Polévka v menu většinou zaujímá místo před hlavním chodem, ovšem husté polévky často stojí i jako samostatný hlavní chod. Polévky lze rozdělit na tekuté v podobě vývarů, na husté krémové, které často obsahují rozmixovanou zeleninu a smetanu a také studené. Existují i sladké polévky.
Smícháme 3 lžíce olivového oleje s česnekem, zakryjeme a necháme stát. Zbytek oleje rozpálíme v těžkém hrnci a asi 1 hodinu dusíme plátky cibule...
více o Francouzská cibulačka
Oloupaný česnek rozetřeme se solí, dáme do osolené vody, přidáme tlučený kmín, oloupané brambory nakrájené na kostky, majoránku a sádlo. Polévku...
více o Česneková polévka
Čerstvý zázvor oloupeme a najemno usekáme. Mrkev dobře očistíme a nakrájíme na šikmé plátky, ze kterých případně malými formičkami vykrájíme různé...
více o Asijská polévka
V kastrolku na másle osmahneme krupici, vmícháme vejce a necháme je na mírném ohni srazit. Zalijeme je vodou, přidáme očištěné, tence nakrájené houby,...
více o Kmínová polévka s vejcem
Opláchnuté maso zalijeme studenou vodou, přidáme sůl, pepř, nové koření, nať libečku, cibuli a vaříme na malém plaménku, až maso změkne. Ke konci...
více o Hovězí polévka s masovými knedlíčky
Očištěný květák rozdělíme na růžičky a opláchneme ve studené vodě. Ve vroucí vodě květák 10 minut povaříme. Vyjmeme ho, necháme okapat a asi dvě...
více o Květáková polévka