• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Polévky

Recepty na skvělé polévky – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Recepty na skvělé polévky – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Základem polévky je téměř vždy vývar, ať už masový či zeleninový. Vařením ve vodě bývají zachovány chutě, barvy i živiny. Polévka bývá označována jako lék – česnečka nebo jednoduchý silný masový vývar jsou doporučovány při chřipce nebo při kocovině.

Léčivé schopnosti polévek nejsou jen pověrou, vývar ovlivňuje pohyby bílých krvinek a obsahuje mnoho látek prospívajících imunitě – kolagen, glutamin, glicin, prolin a další. Základem je dělat vývar z kvalitních kostí.

Polévka v menu většinou zaujímá místo před hlavním chodem, ovšem husté polévky často stojí i jako samostatný hlavní chod. Polévky lze rozdělit na tekuté v podobě vývarů, na husté  krémové, které často obsahují rozmixovanou zeleninu a smetanu a také studené. Existují i sladké polévky.

Hovězí vývar Kuřecí vývar Zeleninový vývar Krémové a husté polévky Jiné / speciální polévky Nudle do polévky Knedlíčky & noky a kapání
Zeleninová česnečka s kroupami

Zeleninová česnečka s kroupami

Mrkev, celer a petržel si očistíme, pokrájíme na plátky. Na rozpuštěném másle s olejem si zeleninu orestujeme dorůžova, ke konci restování přidáme i... více o Zeleninová česnečka s kroupami

Květákovo-vločková polévka s vejcem

Květákovo-vločková polévka s vejcem

Mrkev a celer si nahrubo nastrouháme a dáme orestovat spolu s vločkami na rozehřátý olej s máslem dorůžova. Pak přidáme očištěný malý květák rozebraný... více o Květákovo-vločková polévka s vejcem

Polévka pro nezadané

Polévka pro nezadané

Recept je vhodný pro nekuchaře, kteří si umí uvařit maximálně čaj a ještě ho připálí. Přítel odjel na pár dní pryč, takže jsem se rozhodla navařit to,... více o Polévka pro nezadané

30 minut
Polévka Thajáno

Polévka Thajáno

Celé kuře nebo jen kuřecí prsní řízky vložíme do papiňáku do vody, přidáme sůl, pepř, bobkový list, dost tymiánu, případně i nové koření a asi dvě... více o Polévka Thajáno

Fazolová polévka - rychlá

Fazolová polévka - rychlá

Cibuli nakrájíme a orestujeme na troše oleje, poprášíme moukou a zalijeme vařící vodou. Přidáme obě plechovky propláchnutých červených fazolí. ... více o Fazolová polévka - rychlá

Italská "bramboračka" s artyčoky

Italská "bramboračka" s artyčoky

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli, mrkev a řapík bez listu nakrájíme na drobno a spolu s celým česnekem jemně osmahneme na oleji.... více o Italská "bramboračka" s artyčoky

45 minut
Uzená polévka s kroupami

Uzená polévka s kroupami

Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme. Kroupy si uvaříme zvlášť ve slané vodě doměkka,scedíme.... více o Uzená polévka s kroupami

Italská čočková polévka

Italská čočková polévka

Cibuli,mrkev a řapík celeru (bez listů) nakrájíme na drobno, bramboru a cuketu na menší kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a dáme orestovat cibuli,... více o Italská čočková polévka

Kapustová polévka s masem a rýží

Kapustová polévka s masem a rýží

Kapustu nakrajime na tenke prouzky. Cibuli,mrkev a rapik celeru nakrajime na drobno a osmahneme na oleji. Pridame mlete maso,osolime,prisypeme... více o Kapustová polévka s masem a rýží

40 minut
Gaspacho s pestem koriandr

Gaspacho s pestem koriandr

Papriky, rajčata a salátovou okurku nakrájíme na menší kusy a vložíme do mixéru. Přidáme česnek, sůl, pepř, cukr, lístky bazalky, kousky broskve,... více o Gaspacho s pestem koriandr

30 minut
Fazolová gulášovka s uzeným masem

Fazolová gulášovka s uzeným masem

Uzené maso povaříme. Do vývaru dáme vařit brambory na kostičky do měkka s libečkem. V menší nádobě zpěníme na oleji cibulku, přidáme česnek, sladkou... více o Fazolová gulášovka s uzeným masem

50 minut
Zelňačka pro milou

Zelňačka pro milou

Osmahneme na jemno pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou klobásu a česnek dle libosti, papriku, pokrájené kysané zelí, zalijeme uvařenou vodou cca 1L,... více o Zelňačka pro milou

40 minut
Chřestová polévka

Chřestová polévka

Chřest omyjeme a odkrojíme hlavičky, které si necháme na konečné ozdobení polévky. Zbylý chřest vložíme do horkého drůbežího vývaru. Vývar osolíme,... více o Chřestová polévka

35 minut
Brokolicová krémová polévka III.

Brokolicová krémová polévka III.

Brokolici umyjeme, nakrájíme. Brambory oloupeme a nakrájíme. Vložíme do vody a osolíme, přidáme kmín. Růžičky brokolice přidáme až ke konci vaření ... více o Brokolicová krémová polévka III.

30 minut
Toníkova polévka

Toníkova polévka

Nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě společně s kořením. Když jsou brambory uvařené, zalijeme smetanou s rozšlehanou moukou. Podle chuti přidáme... více o Toníkova polévka

Hrachová polévka s bramborami

Hrachová polévka s bramborami

Hrách namočíme den předem do studené vody. Druhý den vícekrát propláchneme a vaříme v čisté vodě doměkka. Potom hrách rozmixujeme přidáme nadrobno... více o Hrachová polévka s bramborami

40 minut
Vývar se šunkovými knedlíčky

Vývar se šunkovými knedlíčky

Do hrnce se studenou vodou dáme vařit celou očištěnou kořenovou zeleninu, kuřecí křídla (nemusí být, ale vývar je chutnější) a stroužek česneku,... více o Vývar se šunkovými knedlíčky

30 minut
Rychlá levná zeleninová polévka

Rychlá levná zeleninová polévka

Mrkev, brambory, celer, česnek a cibulku vše najemno nakrájené zasmažíme na slze oleje - vše musí vonět a co nejvíce změknout. Zalijeme vodou (cca 2 l... více o Rychlá levná zeleninová polévka

Mrkvový krém s ředkvičkami a česnekem

Mrkvový krém s ředkvičkami a česnekem

Do vroucího vývaru dáme drobně nakrájenou mrkev, sůl i muškátový květ (dle chuti) a uvaříme do měkka. Pak vše propasírujeme (rozmixujeme), čímž se... více o Mrkvový krém s ředkvičkami a česnekem

30 minut
Polévka z rajčatového pyré s vločkami

Polévka z rajčatového pyré s vločkami

1. Na másle zpěníme cibuli, přidáme rajčatové pyré, zalijeme vodou, osolíme, osladíme, okyselíme a povaříme. 2. Vsypeme ovesné vločky, nastrouhaný... více o Polévka z rajčatového pyré s vločkami

Bujabéza z Francie

Bujabéza z Francie

Do hrnce vložíme cibuli, 2 stroužky česneku, bobkový list a rybí hlavy, přilijeme víno, necelý 3/4 litr vody a vaříme cca 30 minut. Pak vývar scedíme.... více o Bujabéza z Francie

Polévka s vinnými knedlíčky

Polévka s vinnými knedlíčky

Zeleninovou polévku (vývar) si uděláme z libovolné zeleniny, kterou máme rádi. Klobásu vymačkáme ze střívka do misky a vmícháme do ní vidličkou hrubou... více o Polévka s vinnými knedlíčky

Pikantní polévka

Pikantní polévka

Masový vývar přivedeme k varu. Nálev z kápií smícháme se škrobovou moučkou, feferonkovou pastou, rozetřeným česnekem a strouhaným zázvorem. Směs... více o Pikantní polévka

70 minut
Hrstková polévka II.

Hrstková polévka II.

Hrách a čočku namočíme přes noc do vody, ráno slijeme vodu a propláchneme a přidáme mrkev, vaříme a poté přidáme fazole a kroupy. Zvlášť v hrnci... více o Hrstková polévka II.

Dršťková polévka z hlívy

Dršťková polévka z hlívy

Hlívu zbavíme tuhých třeňů a nakrájíme na nudličky. Podusíme ji na sádle, osolíme a sejmeme z plamene asi na 5 minut. Na sádle orestujeme cibuli,... více o Dršťková polévka z hlívy

Zelňačka s uzeným tempehem

Zelňačka s uzeným tempehem

Na rozehřátém oleji ve velkém hrnci orestujeme cibuli, uzený tempeh pokrájený na kostky a koření. Sladkou papriku restujeme jen krátce, aby nezhořkla.... více o Zelňačka s uzeným tempehem

Bramborovo - květáková polévka s kurkumou

Bramborovo - květáková polévka s…

Na másle orestujeme vločky dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme vodou nebo vývarem. Vložíme pokrájené brambory a růžičky květáku, přidáme kurkumu,... více o Bramborovo - květáková polévka s kurkumou

Vývar s rýžovými knedlíčky

Vývar s rýžovými knedlíčky

Vývar uvaříme tak, jak jsme zvyklí. Použít můžeme jakýkoliv, i zeleninový, bez masa. Zeleninu vařenou s masem buď v polévce necháme (pokrájenou) nebo... více o Vývar s rýžovými knedlíčky

Kyselá fazolová polévka s uzeným masem

Kyselá fazolová polévka s uzeným masem

Přebrané a umyté fazole den předem namočíme. Druhý den je ve stejné vodě dáme vařit. Uzené maso vložíme do vroucí vody a uvaříme do měkka. Během... více o Kyselá fazolová polévka s uzeným masem

Zeleninový svítek

Zeleninový svítek

Máslo utřeme se žloutkem a solí, střídavě pak přidáváme mléko a mouku s práškem do pečiva. Do těstíčka vmícháme zeleninu a nakonec zlehka i sníh z... více o Zeleninový svítek

Svítek s uzeným masem (šunkou)

Svítek s uzeným masem (šunkou)

Žloutek utřeme s máslem a střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Do kašičky vmícháme jemně pokrájené uzené maso nebo šunku a nakonec... více o Svítek s uzeným masem (šunkou)

Svítek hedvábný

Svítek hedvábný

Máslo a žloutek utřeme, pak střídavě přidáváme mléko a mouku s práškem do pečiva. Do řidké kašičky přidáme sníh z bílků, který zasypeme zbytkem mouky.... více o Svítek hedvábný

Svítek játrový

Svítek játrový

Játra umeleme a po nich ve strojku umeleme i housky navlhčené ve vodě (vymačkané). Přidáme žloutky, vlažné máslo, sůl, pepř, česnek a prášek do pečiva... více o Svítek játrový

Piškotový svítek

Piškotový svítek

Bílky osolíme a ušleháme z nich tuhý sníh, do kterého vmícháme žloutky a nakonec i zlehka mouku. Těstíčko nalijeme do rozpáleného tuku v pánvi a... více o Piškotový svítek

Svítek bílkový

Svítek bílkový

Osolené bílky ušleháme a z lehka do sněhu vmícháme mouku.Těsto vylijeme na malý pekáček vymazaný máslem a vysypaný moukou. V předehřáté troubě upečeme... více o Svítek bílkový

Svítek houbový

Svítek houbový

Na másle podusíme drobně pokrájené houby s petrželkou, osolíme, opepříme, přidáme česnek, žloutek, housku, mléko a zamícháme. Nakonec vmícháme zlehka... více o Svítek houbový

Kapustový svítek

Kapustový svítek

Uvařenou, vymačkanou kapustu pomeleme nebo posekáme a zamícháme se změklým máslem a žloutkem. Pak přidáme nastrouhanou housku a mléko (trošku), sůl,... více o Kapustový svítek

Svítek a nočky z droždí

Svítek a nočky z droždí

Droždí smažíme v tuku, až zavoní a zrůžoví. Odstavíme a přidáme nastrouhanou housku, navlhčenou mlékem, vajíčko, prášek do pečiva, utřený česnek,... více o Svítek a nočky z droždí

Polévka ledvinková

Polévka ledvinková

Ledvinky nakrájené na drobné plátky dusíme na polovině tuku s orestovanou cibulí. Vepřové ledvinky jsou měkké asi za půl hodiny, hovězí za delší dobu.... více o Polévka ledvinková

Houbová polévka se zakysanou smetanou

Houbová polévka se zakysanou smetanou

Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit s kmínem do osolené vody (cca 1,5 litru) doměkka. Houby pokrájíme a podusíme na másle s petrželkou, pak dáme... více o Houbová polévka se zakysanou smetanou

Česnečka - jíšková

Česnečka - jíšková

Na sádle si uděláme z mouky tmavší jíšku (nespálit!), kterou zalijeme vývarem, rozmícháme, přidáme česnek, majoránku, kmín, dochutíme solí, pepřem,... více o Česnečka - jíšková

Hrachová, čočková, fazolová se slaninou - polévka

Hrachová, čočková, fazolová se…

Luštěniny přebereme, propereme a přes noc namočíme do studené vody. Pak uvaříme doměkka, umeleme, rozmixujeme nebo prolisujeme přes cedník (část... více o Hrachová, čočková, fazolová se slaninou - polévka

Fazolová polévka na kyselo

Fazolová polévka na kyselo

Fazole si namočíme na 2 hodiny do studené vody (1 litr) s kořením, pak je uvaříme do měkka, před koncem vaření je osolíme. K fazolím přidáme mouku s... více o Fazolová polévka na kyselo

Rýžová polévka zapražená-se zeleninou

Rýžová polévka zapražená-se zeleninou

Spařenou,opranou rýži osmažíme na 20 g másla.Na zbytku másla si osmažíme hrubě pokrájenou zeleninu dle vlastního výběru,pak zaprášíme moukou,ještě... více o Rýžová polévka zapražená-se zeleninou

Mozečková polévka

Mozečková polévka

Z části másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou rozmícháme ve vývaru. Přidáme mozeček osmažený na druhé části másla, povaříme, zjemníme... více o Mozečková polévka

Polévka játrová-mletá

Polévka játrová-mletá

Zeleninu pokrájíme na nudličky,rohlíky na kolečka a játra na plátky.Na rozpáleném tuku opečeme nejdřív játra,pak je vyjmeme stranou.Na tuku osmažíme... více o Polévka játrová-mletá

Polévka játrová (nebo ze sleziny)

Polévka játrová (nebo ze sleziny)

Na sádle (oleji) si osmažíme nakrájemnou zeleninu i játra (slezinu). Cibuli přidáváme později, aby příliš neztmavla. Zaprášíme moukou, lehce osmažíme,... více o Polévka játrová (nebo ze sleziny)

Kaštanová polévka s shii-také

Kaštanová polévka s shii-také

Vývar, mléko a smetanu přivedeme k varu. Přidáme nasekaná kaštanová jádra na kousky a vaříme cca 25 minut. Polévku pak rozmixujeme dohladka ponorným... více o Kaštanová polévka s shii-také

Zeleninová česnečka s krutony

Zeleninová česnečka s krutony

Zeleninu můžeme použít čerstvou i mraženou, přibližně půllitrový hrnek. Máslo (kousek si necháme na osmažení krutonů) si rozpustíme v hrnci, nasypeme... více o Zeleninová česnečka s krutony

Slavnostní rybí polévka

Slavnostní rybí polévka

Vývar z hlav: 2 rybí hlavy (z kapra), 2 bobkové listy, ½ cibule, sůl Hlavy dáme do hrnce s vodou. Vody musí být tolik, aby byly hlavy celé pod vodou.... více o Slavnostní rybí polévka

  • Předchozí stránka
  • 1
  • ...
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • ...
  • 39
  • Další stránka

Doporučujeme

40 minut
Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

Poslední sledované recepty

61
Sýrové nugetky s brokolicí
Sýrové nugetky s…
40
Kuře mnoha vůní
Kuře mnoha vůní
35
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
32
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
27
Jablečný koláč IV.
Jablečný koláč IV.

Zajímavé články

5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na břiše
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na…
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte jednoduché vegetariánské recepty, které překvapí svou chutí
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte…
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou skvělé k obědu i večeři
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou…
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární pečené špagety z jednoho hrnce
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární…
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji správně připravit?
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji…
AHA.cz V Brožové bouchly saze: Skandál a zrůdnost!

V Brožové bouchly saze: Skandál a zrůdnost!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Zpěvák z O5 a Radeček Polák a dohra stížnosti: Doktor „Hovado“ se ozval

Zpěvák z O5 a Radeček Polák a dohra stížnosti: Doktor „Hovado“ se ozval

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

  • Recepty.cz
  • Polévky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact