Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Jahody rozmixuj a přeceď pres jemné sítko. Polovinu smetany ušlehej a druhou polovinu polovinu přimichej s jahodovým protlakem a cukrem. Vše spoj... více o Domáci jahodová zmrzlina II.
Hotové plundrové těsto (lze koupit v prodejnách Albert) rozbalíme a na šířku rozřízneme na dvě poloviny. Každou polovinu posypeme na kousky nakrájenou... více o Rychlí šneci z plundrového těsta
Těsto (troubu předehřát na 190 °C). Ve větší míse rozmíchat do hladké napěněné hmoty cukr, vanilkový cukr, máslo a přimíchat vejce. Postupně přidat do... více o Ovocné tvarohové řezy s pistáciemi
Z výše uvedených ingrediencí uhněteme tmavé těsto, vyválíme a položíme na hodně vymazaný nevysypaný plech. Na tmavé těsto nalijeme tvaroh smíchaný s... více o Tříbarevný tvarohový koláč
Do mouky prosáté s práškem do pečiva rozsekáme máslo, přidáme cukr, vejce, žloutek, mléko a ocet. Na vále vypracujeme hladké těsto. 2/3 těsta... více o Jablkový mřížkový koláč
Ze všech uvedených přísad pro 1. těsto zpracujeme na vále křehké těsto, vyválíme plát a vyložíme jím vymazaný velký plech. Potřeme zavařeninou.... více o Dvoubarevný kokosový koláč
Žloutky utřeme s cukrem a tukem (Hera, máslo), zatřeme citronovou kůru, přidáme střídavě mouku prosetou s práškem, mleté ořechy a mléko. Nakonec... více o Oříšková bábovka II.
Zpracujeme zvlášť světlé a zvlášť tmavé kynuté těsto (necháme nejprve vykynout kvásek, potom zpracujeme těsto). Každé těsto rozdělíme na polovinu a... více o Dvoubarevný závin
Rozpustíme čokoládu na vaření a necháme vychladnout. Mezitím připravíme těsto: smícháme sypké suroviny a pak přidáme máslo, vejce a kefír. Těsto... více o Čokoládovo-kokosový dort
Žloutky vymícháme s cukrem do pěny. Kávu rozpustíme ve 2 lžících vody. K vymíchaným žloutkům přidáme mandle, kávu, rozpuštěnou čokoládu a vyšlehaný... více o Sachrův dort II.
Zakysané smetany smícháme s vanilkovými cukry. Smetany ke šlehání ušleháme a přidáme je k zakysaným. Lehce promícháme a přidáme piškoty. Vše smícháme.... více o Smetanový dortík
Jablíčka nakrájíme na kostičky, zakapeme citronem proti zhnědnutí a odložíme stranou. Máslo, celá vejce a cukr ušleháme, přidáme vanilkový cukr,... více o Jablečné koláčky
Uvaříme pudink, ale dáme jen 4 dcl mléka a cukr podle chuti. Necháme vychladit. Pak promazáváme sušenky střídavě pudinkem a marmeládou a dáváme za... více o Tmavé a světlé BeBe řezy
Do muffin formiček, lívanečkové pánvičky dáme muffin papírky či alobal či papír na pečení. Rozpustíme čokoládu, do které vmícháme cereals. Dáme lžíci... více o Velikonoční ptačí hnízda
Smíchejte a nechte 30 minut stát jablka, cukr a máslo. Směs přidejte k mouce, kakau a prášku do pečiva. Těsto nalijeme a vymazaný a vysypaný plech a... více o Perník z lásky
Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte důlky ve formě na muffiny. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, kakaem, sodou a čokoládou nasekanou na... více o Muffiny samá čokoláda
Tuk nastrouháme na vál - lépe se zpracovává, přidáme mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva. Vajíčka rozšleháme v hrníčku a s moukou... více o Koláč jablkový - téměř bez cukru
Z hladké mouky, másla nebo jiného vhodného tuku a 3 celých vajec vypracujeme na vále těsto. Připravíme oloupaná a nadrobno nakrájená jablka, která až... více o Jablkové řezy (flúdn)
Korpus položíme na dortový podnos. Vaflové trubičky rozložíme po okraji korpusu. Krém: dle návodu na pudinkovém sáčku připravíme pudinky bez vaření ... více o Letní dortík s ovocem
Do mísy prosejeme mouku, přisypeme, cukr, prášek do perníku, kakao a promícháme. Pak přidáme celá vejce, kandované ovoce, na kousky nalámanou čokoládu... více o Perník s kandovaným ovocem a ořechy
Nejprve vyšleháme do tuha šlehačku a bílky (každé zvlášt), žloutky utřeme s cukrem. Přidáme změklé máslo, mouku a zpracujeme. Lehce vmícháme šlehačku... více o Foukaná buchta
Broskve nakrájíme na kostičky a hodíme do kastrolu. Vedle smícháme pudink s vodou (stejně vody jako je na obalu napsáno mléka). Formu vymažeme a... více o Broskve s piškoty
Všechny ingredience smícháme (nejlépe rukou) v těsto. To pak dáváme lžičkou na vymazaný plech do tvaru menších kopečků. Pečeme ve vyhřáté troubě asi... více o Ovesné hrudky
Cukr a vajíčka ušlehat, přidat olej, jablka, mouku s práškem do pečiva, kakaem a ořechy.... více o Jablková buchta s ořechy
Vejce s cukrem našleháme do pěny, pak po lžících přidáváme mléko s rumem nakonec přidáme mouku a vypracujeme hladké a pružné těsto. Postupně... více o Vystřihované velikonoční kraslice
Misku vyložíme potravinovou fólií. Dětské sušenky nadrobíme a smícháme s troškou rozpuštěného másla. Tuto drobenku dáme do misky a upěchujeme. Sýr... více o Batolecí ovocný cheesecake
Listové těsto upečeme každé zvlášť na suchém plechu. Těsto: ušlehat 5 bílků, cukr, přidat 5 žloutků, vanilku, mouku s práškem do pečiva a ořechy.... více o Papírové řezy
Žloutky, máslo a moučku vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme ostatní ingredience a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Pečeme v menší formě cca... více o Máslový beránek
V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme vanilkový cukr, sůl a kvásek z droždí, který jsme si připravili dříve. Přilijeme vlažné mléko, rum a... více o Mazanec ze sušeného droždí
Utřeme těsto, polovinu těsta rozetřeme na nízkou vrstvu do vymazaného a vysypaného vysokého plechu. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao, cukr a vodu... více o Dunajské řezy
Kondenzované mléko svaříme (cca 2 hodiny). Mezitím utřeme žloutky s cukrem, přidáme olej, mléko, kakao, mouku. Zpracujeme a lehce vmícháme sníh z... více o Ferrero Rocher na plechu
Listové těsto vyválíme na plech, propícháme vidličkou, posypeme mandlemi, poklademe ovocem (nejlépe švestky, broskve, nektarinky - mohou být i... více o Švýcarský koláč z listového těsta
Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto, které necháme odležet v lednici alespoň do druhého dne. Potom těsto rozválíme a vykrájíme různé tvary... více o Medové perníčky od včelaře
Vytvoříme vláčné těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme malé rohlíčky, pečeme a obalíme v cukru s vanilkovým cukrem.... více o Levné vanilkové rohlíčky
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat,... více o Velikonoční perníčky - hned měkké
Do pekárny dáme olej, rozšlehaná vejce, pudinky a hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, zapneme program dort necháme promíchat do zapípání.... více o Pudinkový dort z domácí pekárny
V ingrediencích nepíšu množství cukru a mouky, protože to dělám následovně: zvážím vejce, od váhy odečtu 50 g a tolik dám cukru a mouky dám 2/3 a... více o Řezy skoro "Míša"
Vypracujeme těsto, rozdělíme na dvě části a vyválíme stejně velké placky. Upečeme. Na krém uvaříme kaši z mléka, mouky, pudinku, žloutku. Necháme... více o Rumové řezy III.
Máslo, žloutky a oba cukry ušleháme do pěny, přidáme mouku a sníh z bílků. Nakonec přimícháme rozinky a kůru. Dáme do vymazané a vysypané formy (dávka... více o Jiříkův biskupský chlebíček
Z mouky, Hery a vejce vypracujeme vláčné těsto a v igelitovém sáčku necháme asi 1 hod. odpočinout v chladu. Těsto rodělíme na 2 díly a na vymazaný... více o Plněné pudinkové řezy
Do mísy dáme celá vejce, cukr, vanilkový cukr a šlehačem (metlami) šleháme. Šlehačku ohřejeme a rozpustíme v ní kávu. K našlehaným vejcím přidáme... více o Kávovo-šlehačková bábovka
Cukr s vejci a máslem vyšleháme do pěny a postupně přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Na plech, kde máme pečící papír vylijeme polovinu těsta... více o Dunajské vlny II.
V trošce vlažného mléka rozmícháme lžíci hladké mouky, lžíci cukru a droždí. Necháme vzejít. Ve šlehači našleháme žloutek, med, máslo, rum a šťávu z... více o Bramborový mazanec
Uvaříme pudink s osladíme ho. Tvaroh dáme do ubrousku, abychom ho zbavili trochu tekutiny. Do tvarohu ručně vmícháme studený pudink. Vejce ušleháme s... více o Veselá prošívaná deka
Utřeme žloutky s cukrem a postupně přidáváme prosáté kakao, nastrouhaná jablka, krupici, mleté ořechy a sodu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho... více o Jablkový srnčí hřbet
Žloutky s vodou vyšleháme do pěny, přisypeme oba cukry a šleháme min. 5 minut. Prosejeme mouku s práškem do pečiva, vsypeme ořechy a zamícháme.... více o Kamčin dortík
Žloutky vyšleháme s vodou do pěny, přidáme oba cukry, šleháme min. 5 minut, prosejeme mouku s práškem do pečiva, promícháme a vmícháme ušlehaný sníh z... více o Dort - Bořek stavitel
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme práškový cukr a znovu prošleháme dotuha. Med přivedeme k varu a do vroucího medu přimícháme sníh a mícháme, dokud... více o Turecký med
Ušleháme do husta mixérem: vejce, žloutek, cukr. Ve vodní lázni rozpustíme tuk, čokoládu na vaření a kakao. Tuto směs opatrně zašleháme do žloutkového... více o Stříkaná čokoláda do košíčku
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Za stálého míchání postupně přidáváme po lžicích olej, vodu a mouku. Nakonec lehce vmícháme sníh ze 4 bilků,... více o Bábovka s olejem