Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Rybíz opláchneme studenou vodou a na sítku necháme okapat. Poté ho pečlivě odstopkujeme. Tvaroh důkladně rozmícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, celým... více o Lodičky plněné tvarohem a červeným rybízem
Nejdříve připravíme krém: smícháme žloutky s vanilkovým cukrem. Mixujeme, až vznikne jemná pěna. Po lžičkách přidáme Mascarpone a pořádně zamícháme,... více o Manner Tiramisu
Na piškot vyšleháme bílky, poté přidáme cukr, chvilku šleháme a poté přidáme žloutky. Nakonec lehce zašleháme mouku s kakaem a práškem do pečiva.... více o Šlehačková roláda III.
Ořechy nahrubo pomeleme, já si je dávám do sáčku, na který si dám utěrku a pomlátím je paličkou na řízky. Do mísy vsypeme mouku, přidáme spařené a... více o Zdravý perníček
Roláda: bílky a cukr - ušleháme sníh. Přidáme teplou vodu, žloutky a polohrubou mouku. Pečeme v předehřáté troubě, asi 10 minut nebo i míň, je to... více o Roláda s mandarinkami
Korpus z piškotového čokoládového těsta rozřízněte podélně na dvě stejně silné poloviny (korpus si můžete upéct nebo ho koupit hotový). Z každé části... více o Čokoládovo-karamelové pokušení
Z rebarbory sloupneme vrchní slupku, pak rebarboru pokrájíme asi na 3-5 milimetrové plátky, které namočíme asi do 70 °C teplé vody. Mezitím připravíme... více o Rebarborová buchta
Kandované ovoce nakrájíme nadrobno a necháme máčet v menším množství rumu. Mouku zpěníme na másle, řádně promícháme, přídáme vřelé mléko s moučkovým i... více o Rumový sen
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, vejce, olej, mléko a rum a vše... více o Jablkový koláč z kuchařky Rum v kuchyni
Listové těsto rozválíme a překrojíme na 2 pruhy. Z ostatních přísad vyhotovíme nádivku, z níž utvoříme šišku a pokryjeme jí 1 pruh listového těsta na... více o Manon
Rozmixovaný ananas smícháme s moukou, vejci, sodou a oříšky. Pečeme na pečícím papíře na 180 °C cca 15 minut. Necháme zchladnout. Na vychladlý korpus... více o Mňamka II.
Piškoty (pokud nepoužijeme hotové): utřeme žloutky s cukrem, přidáme tuhý sníh z bílků a mouku. Kournoutkem děláme piškoty na plech, který vyložíme... více o Dort Malakov Marie Janků-Sandtnerové
Nejprve promícháme všechny sypké suroviny, pak přidáme ostatní a opět promícháme. Dle chuti můžeme přidat i ořechy a rozinky. Těsto rozetřeme na tukem... více o Pudinkové řezy II.
Všechny přísady dáme do nádoby vhodné pro mikrovlnku, zamícháme a vlníme 1-2 minuty. Zamícháme. Přikryjeme a vlníme asi 1-2 minuty. Zamícháme a dále... více o Karamelky v mikrovlnce
Žloutky vyšleháme s cukrem, postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vyšlehaný sníh z bílků. Nakonec přidáme pár kapek oleje a vlejeme... více o Jahodové řezy s pudinkovým krémem a šlehačkou
Žloutky utřeme s cukrem a herou do pěny. Přidáme nastrouhané banány, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh s bílků. Těsto nalijeme do vymazané a... více o Banánová bábovka III.
Smícháme droždí, trochu vlažného mléka, mouky a připravíme si kvásek. Než nám kvásek vykyne, tak do mísy nasypeme mouku, sůl, citronovou kůru, žloutky... více o Buchty hloupého Honzy
V hrnci smícháme mléko, cukr, máslo a kakao. Tuto směs necháme na mírném ohni a za stálého míchání vařečkou krátce povařit. Potom odstavíme z plotny a... více o Vídeňská vařená bábovka
Šleháme vejce s cukrem a majonézou, pak přidáme mouku s práškem. Pekáček vyložíme papírem, vlijeme těsto a poklademe ovocem. Pokud je ovoce mokré,... více o Bublanina bleskovka
Zpracujeme těsto a dáme ho na 2 hodiny odpočinout do chladna. Pak ho rozválíme na plech vyložený papírem a vložíme do vyhřáté trouby mírně předpéct... více o Jahodový koláč II.
V míse prošleháme cukr s olejem, mlékem, šťávou a kůrou z pomeranče a přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do vymyzané a vysypané... více o Minutový koláč (bez vajec)
Z mléka, v němž jsme rozmíchali pudinkový prášek, a cukr uvaříme hustý pudink. Za občasného míchání ho necháme vychladnout. Tvaroh smícháme s... více o Banánový krém - pohár
Jablka oloupeme, nakrájíme a rozvaříme v malém množství vody. Do rozvařených jablek přidáme skořici, rozinky, ořechy a piškoty a vytvoříme tuhé těsto.... více o Jablečné koule v kokosu
Jáhly třikrát spaříme a uvaříme do měkka v jablečném džusu, během varu vložíme spařené rozinky a nastrouhané jablíčko. Okořeníme skořicí. Rozdělíme do... více o Jáhlový dezert
Dortovou formu vyložím alobalem. Do dortové formy naskádám vždy 2 k sobě zavařeninou slepené piškoty - začnu prostředkem formy a obě dvě strany... více o Dort malako
Do mísy dáme mouku, na ni cukr, pak rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Když droždí vzejde, přidáme vlahý rozpuštěný tuk, zaděláme těsto a... více o Dobré ořechové pečivo
Spojíme mouku s tukem, vejcem a vodou v tuhé těsto, které rozválíme na plát a vykrajujeme kolečka. Z cukru utřeného s vejcem a mletými ořechy vyrobíme... více o Bačkorky
Plech s vysokým okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vyválíme a přeneseme na plech. Okraje rukou upravíme tak, aby byly 2 cm vysoké. Náplň:... více o Tvarohový krémovník
Do mísy prosejeme mouku s práškem do perníku a práškem do pečiva. Přidáme moučkový cukr, jablečnou přesnídávku, kakao, vejce, vlahé mléko a nakonec... více o Perníkové řezy s mandlemi
Změklé máslo smícháme s cukrem, pak přidáme vejce, mouku promísenou se sodou a solí, rozsekané arašídy a kousky karamelových tyčinek. Ze vzniklé hmoty... více o Cookies V.
Banán nakrájíme na válečky (3 cm) a namočíme v těstíčku. Takto obalené smažíme v oleji do zlatova. Přendáme na talíř, posypeme cukrem, vedle vyklopíme... více o Ovoce v těstíčku se zmrzlinou
Rozpustíme jedlou sodu v hrnku mléka spolu s vanilkovou esencí nebo cukrem. V misce vyšleháme máslo s cukrem, přidáme dobře rozmačkané banány (na kaši... více o Banánová buchta z Austrálie
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme... více o Makový závin III.
Listové těsto rozválíme, rozkrájíme na čtverce 15x15 cm. V míse smícháme cukr s pudinkem, tvarohem a žloutky. Doprostřed čtverečků dame kopeček... více o Psaníčka s tvarohem a meruňkami
Olej, cukr a vejce ušleháme do pěny. Poté přidáme ostatní suroviny. Promícháme v hladké těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.... více o Cuketové řezy
Rozehřejeme margarín s olejem, přidáme med a smícháme. Rozšleháme vejce s mlékem a jogurtem. Šlehané vejce smícháme s tukem a medem, přidáme mák a... více o Jogurtovo-mrkvový koláč s mákem
Do vody přidáme pár zrníček soli, smetol a přivedeme do varu. Vmícháme polohrubou mouku a mícháme, dokud se směs nespojí. Necháme vychladnout, občas... více o Věnečky z odpalovaného těsta
Utřeme žlutky z cukrem, přidáme ostatní suroviny, nakonec opatrně vmícháme sníh a upečeme. Necháme vychladnout. Uvaříme pudink z jahodové šťávy a... více o Jahodové řezy s pudinkovou náplní
Z přísad ušleháme těsto a přidáme na kostičky nakrájená jablka, hrst pokrájených ořechů a hrst rozinek. Dáme na vymazaný a vysypaný plech, upečeme.... více o Jablečná buchta III.
Lehce utřeme žloutky, cukr, olej, vmícháme opatrně mouku a sníh z bílků. Nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč. Tvarohová náplň: smícháme všechny... více o Peřinkový koláč II.
Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme tvaroh a znovu utřeme. Přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru a mléko. Vmícháme polohrubou mouku s práškem... více o Tvarohová bábovka IV.
Vše zpracovat. Chvilku odpočinout do lednice. Vyválet dát náplň, potřít vejcem a péct.... více o Mrkvový štrůdl naší babičky
Vločky opražíme na heře (asi tak 5 minut - aby vsákly tuk a trošku zrůžověly), pak přidáme cukr a mícháme, až se cukr rozpustí. Sundáme z ohně,... více o Mášenčiny bobečky
Na margarínu opražíme nahrubo posekané ořechy. Po chvíli do pánve přidáme oloupané, na polovinu podélně rozkrojené banány. Smažíme asi 2 minuty.... více o Ekvádorské banány
Sušenky rozdrtíme válečkem ještě zabalené (drť nemusí být úplně jemná), pak vysypeme do mísy a smícháme s rozpuštěným máslem. Ochutíme skořicí,... více o Cheesecake jednoduše podle Alberta - též DIA
Celá vejce šleháme s cukrem do pěny, pak přisypeme mouky, prášek do perníku, sodu a kakao, přilijeme ohřáté mléko a vše důkladně vyšleháme. Nakonec... více o Hrníčkový perník II.
Vločky zalijeme horkou vodou, promícháme a necháme odležet. V míse mezitím smícháme cukr s kvasnicemi na kašičku, přidáme vejce a nasekané bylinky.... více o Bylinkové mufinky
Pudinkové prášky smícháme s práškem do pečiva a cukrem, přidáme vejce, rum, olej a vše důkladně promícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný... více o Míša řezy bez mouky
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Prosetou mouku smícháme se žloutkem, rozehřátým tukem a špetkou soli. Vlijeme připravený kvásek a zpracujeme... více o Vdolky pečené v troubě
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Vmícháme mouku a lehce osolíme. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme při 180 °C cca 20 minut. Korpus... více o Luxusní pomerančový dort