Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Vymícháme máslo s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Do našlehané hmoty přidáme smetanu a mouku prosátou se sodou a kakaem. 2 plechy si vyložíme... více o Citronové řezy - jaké jste ještě asi nejedli
Mouku, prášek do pečiva, cukr a kakao smícháme. Přidáme vejce a pomalu přiléváme olej a mléko. Nakonec přidáme nastrouhaná jablka a důkladně... více o Čokoládový dort s jablky
Z cukety oloupeme slupky, odstraníme jádra a teprve pak navážíme 350 g. Nastrouháme ji na jemném struhadle, přidáme odvážený cukr, mouku, olej, kakao,... více o Perník z cukety II.
Smícháme mouku, prášek do pečiva a skořici. Do směsi přidáme margarín a dohladka vymícháme. Přidáme mandle, hnědý cukr a mrkev. Zamícháme. V malé... více o Celozrnné mrkvové řezy
Celozrnnou mouku, otruby nebo klíčky, slunečnicová semínka, margarín (nebo olej), droždí tebi - smícháme, přidáme studenou vodu a vypracujeme těsto.... více o The best of - celozrnný jablkový koláč
Oloupané pomeranče a jablka (ta nejdřív zbavíme jaderníků) a banány pokrájíme nadrobno a spolu s mlékem (obyčejným, sójovým či jinou rostlinnou... více o Jablkový krém II.
Všechny suroviny umixujeme na hustý krém. Podáváme teplé jako zálivku na vločkách nebo jako krém na ovocný salát nebo zákusek, vychlazené na... více o Švestkový krém s rozinkami
Z droždí, trochy mléka, mouky a cukru připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Z kvásku i ostatních přísad vytvoříme vláčné těsto. Mletý mák smícháme s... více o Bábovka s mákem
Do mísy nastrouháme pokrmový tuk, přidáme mouku a smetanu a mícháme, dokud nám nevznikne těsto. Z těsta vykrajujeme kolečka, která pečeme při 200 °C a... více o Vanilkové bublinky
Utřeme margarín, cukr, žloutky, mouku, přidáme kakao, tuhý sních z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme při 180 °C asi 30... více o Rumové čtverečky
Smícháme mouku, máslo smetanu a 50 g cukru a dáme na 30 minut do ledničky chladit. Potom těsto vyválíme a vykrajujeme kytičky které rovnáme na... více o Smetanové kytičky II.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Polevu nasekáme nadrobno a za stálého míchání rozpustíme v horké vodní lázni. Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl... více o Čokoládová bábovka se skořicí
Vše smícháme dohromady, nalijeme na vymazaný plech a pečeme 20 minut na 190 °C.... více o Maková hrnková buchta
Jáhly rozvaříme v trojnásobném množství vody (na rozvaření je třeba alespoň 40 minut) a pak je přendáme do mixéru. Zatímco se jáhly vaří, upečeme si... více o Celozrnný koláč s jáhlovou náplní
Z bílků a špetičky soli ušlehám tuhý sníh. Žloutky s cukrem a horkou vodou, kterou dávám po lžících, utřu do pěny. Do této žloutkové pěny zabalím... více o Nanukové ořechové řezy II.
Celá vajíčka šleháme s cukrem. Pak přidáme olej s mlékem. Nakonec po lžících přidáme mouku promíchanou s vanilkovým pudinkem (práškem) a kypřícím... více o Babiččin lívan
Den před pečením zákusku 90 minut vaříme neotevřenou konzervu slazeného mléka v dostatečném množství vody. Potom ho necháme vychladnout. Druhý den... více o Jahodové řezy se šlehačkou
Vejce ušleháme s cukrem (medem) a postupně přidáme ostatní suroviny dle rozpisu. Pečeme ve vymazané a vysypané formě (bábovka, věnec, pekáč).... více o Mrkvový makovec
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a tuk našleháme, pak přidáváme střídavě mouku s práškem do pečiva a mléko, nakonec sníh z bílků. Formu dobře vymažeme... více o Bábovka z visy
Žloutky a cukr ušleháme do pěny, pak přidáme tvaroh, olej, mák, mouku s práškem do pečiva, rum a rozinky. Nakonec lehce zamícháme sníh z bílků. Těsto... více o Tvarohový makovec
Cukr, vejce vyšleháme, postupně přiléváme mléko a olej. Pak přidáme přesnídávku a nakonec mouku s práškem do pečiva. Nalijeme na vymazaný a vysypaný... více o Rychlé řezy z přesnídávky
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, dáme do kastrolu, přidáme cukr, čokoládu, kakao a trochu vody. Uvedeme do varu a přidáme pudink. Odstavíme a... více o Štrůdlík s jablečnou nutelou
Vločky spaříme horkou vodou, aby byly vlhké, přidáme i rozinky. Necháme nabobtnat asi tak hodinu. Přidáme slunečnicová semínka, nasekané ořechy a... více o Műsli tyčinky
Želatinu rozpustíme v mléce, sušené ovoce nakrájíme na drobno a s rozinkami ho namáčíme do rumu. Tvaroh rozmícháme s želatinou, cukrem a vanilkovým... více o Srnčí hřbet
Listové těsto rozválíme na tenkou placku (asi 2 mm), rozkrájíme rádýlkem či nožem na menší čtverce a na ně dáme vždy lžičku tvarohové směsi a jeden... více o Čuflíky s čokoládou
Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál ... více o Marlenka na můj způsob
**Spodní těsto**: zpracujeme a dáme do ledničky na 20 minut. **Vrchní těsto**: vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme mouku a lehce vmícháme sníh z bílků... více o Buchta "více podob, více chutí"
Vezmeme chléb, od kterého od straníme kůrku tak, aby vznikl kulatý dort, který rozkrojíme na tři části. Jeden plátek namažeme šunkovou pomazánkou, pak... více o Chlebový dort II.
Do mísy nakrájíme nadrobno ovoce a promícháme s ostatním. Necháme rozležet v lednici. Vločky změknou a chuť je podobná jako moučník s piškoty a... více o Dietní moučník
Rebarboru pokrájíme na špalíčky a udusíme s malým množství vody a vanilkovým cukrem do měkka. Necháme trochu vystydnout. Máslo s cukrem utřeme,... více o Jemný reveňový koláč
Všechny suroviny smícháme, těsto nalejeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Na vychladlý makovec můžeme dát... více o Makovec bez vajec II.
Z mouky, kvásku, oleje, soli a mléka vypracujeme středně tuhé těsto a necháme asi 1/2 hodiny kynout. Rozválíme na sílu 1,5 cm, potřeme polovinou mírně... více o Větrné mlýny
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme mouku a sníh z bílků (těsto můžeme obarvit kakaem). Pečeme v kulaté dortové formě. Upečené můžeme potřít... více o Univerzální piškot
Vajíčka třeme s cukrem a olejem do pěny, přilijeme šlehačku (může být i prošlá, na chuti to nepoznáte), přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva,... více o Pohanková šlehačková bábovka - bezlepková
Na dno obdélníkové misky s vyšším okrajem - já používám tu, ve které se prodávaly jogurty - položíme vrstvu sušenek, které namažeme krémem. Další... více o 10minutové Be-Be řezy
Ze všech surovin na těsto uděláme drobenku. Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický... více o Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
Umícháme těsto, dáme do dortové formy a na několika místech proícháme vidličkou. Rebarboru očistíme, nakrájíme na kostičky, smícháme s cukrem a dáme... více o Rebarborový koláč s rumovým karamelem
Zpracujeme těsto a dáme na 30 min. do lednice. Kulatou formu vyložíme pečícím papírem, na ni rozetřeme těsto a několikrát propíchneme vidličkou. Na... více o Křehký koláč s broskvemi a oříšky
Celá vejce, šlehačku a cukr chvíli šleháme, pak přidáme mouku smíchanou s kokosem a práškem do pečiva. Do části můžeme přidat kakao. Pečeme ve... více o Bábovka šlehačka
Z mandarinek slijeme šťávu a doplníme vodou na 3 dl. Z této tekutiny a přislušného množství prvního pudinkového prášku (cca 20 g) uvaříme krém -... více o Pudinková mísa s mandarinkami
Žloutky našleháme s cukrem do pěny, potom postupně přidáváme ostatní, nakonec pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme na velký plech pokrytý... více o Točený dort - bleskovka bez formy
Suroviny na těsto smícháme a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Dáme péct do předem vyhřáté touby - 180 °C na 25-35 minut. Krém: z mléka,... více o Buchta alá medovník
Utřeme do pěny změklé máslo s cukrem a žloutky, přidáme tvaroh, krupici smíchanou s citronovou kůrou a kypřícím práškem. Lehce vmícháme ušlehaný sníh... více o Bábovka s dvojitou porcí tvarohu
Vypracuje se těsto, které se nechá do druhého dne odpočinout v lednici. Koláče se plní např. mákem, tvarohem, povidly nebo dle chuti. Hotové se... více o Koláče z kefíru
Těsto vypracujeme smícháním a řádným propracováním všech surovin a necháme v ledničce nejméně hodinu odležet (čím déle, tím lépe). Rozválíme ho na... více o Smetanové kremrole
Těsto: utřeme žloutky s cukrem, pak přidáme mouku, kakao a sníh, pečeme v dortové formě. Krém: svaříme jíšku z másla a mouky, do toho mléko. Do... více o Dort pohádka II.
Vypracujeme těsto nudlové tuhosti, necháme 1/4 hodiny přikryté odpočinout, potom vyválíme "na stéblo" silné. Rozválené těsto krájíme vroubkovaným... více o Boží milosti podle Anušky
Tvaroh, olej, mléko, vajíčko rozmícháme a přidáme mouku s práškem do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru, vypracujeme vláčné těsto. Rozválíme a... více o Ovocný koláč z olejovo-tvarohového těsta
Dno dortové formy vyložíme piškoty, polejeme šťávou z ovoce, poklademe 1 druhem kompotu, zalejeme 1 dílem náplně, postup opakujeme s jiným druhem... více o Tvarohové osvěžení
Ze surovin vypracujeme bílé těsto a necháme 2 hodiny odpočinout. Rozdělíme na dva díly, jeden upečeme na obráceném pekáči a druhý dáme na hluboký... více o Královské řezy II.