• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu

Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu

Alakarte.cz
| 25. 4. 2013
Vizitka
Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu

Rozhovor s Ondřejem Slaninou z pořadu Kluci v akci.

Jaký máte vztah ke chřestu?

Chřest mám samozřejmě rád. Dříve se pěstoval na jižní Moravě a nyní se pěstuje také v okolí Mělníka. Pěstovat chřest jinak není vůbec lehká záležitost, proto je také tak drahý. Byl bych rád, kdyby lidé viděli, jak se chřest pěstuje, sklízí, že je to opravdu velice pracné a namáhavé. Každý den se musí řádky obejít, musí se přikrývat, sklízí se také ručně, proto je cena taková, jaká je – stojí za ní spousta hodin poctivé ruční práce.

Sklízel jste také někdy chřest vlastnoručně?

Ano. A musím přiznat, je to vážně dřina, navíc je ta rostlina opravdu křehká, takže se s ní musí i náležitě zacházet a vyndat jí ručně je velice náročné.

Vaříte rád s chřestem?

Na přípravu jídel je to skvělá surovina. Příprava je jednoduchá a chřest má také univerzální využití v gastronomii. Chřest je univerzální surovina, která se dá podávat i jako samotný hlavní chod, nebo je to i výborný doplněk k masu, rybě. Je možné jej zpracovávat za studena i v tepelných úpravách, zapékat, vařit. Chřest je pro mě výborná univerzální surovina, kterou je možné použít nejen jako přílohu, ale také jako dominantní prvek například u hlavního chodu.

Jaké menu jste si pro Chřestfest připravil?

V rámci Chřestfestu budeme podávat předkrm - salát s blanšírovaným zeleným chřestem, zastřeným vejcem, krutóny, vlašskými ořechy a pažitkovo – jogurtovým dipem. Dále jako hlavní chod chřestové rizoto podávané s pestem z medvědího česneku, kousky pečených kuřecích prsíček z Bresse a parmazánem. A jako dezert klasický jahodový cheseecake s čerstvou jahůdkou.

Proč jste zvolil právě takové složení festivalového menu?

Chřest je pro mě výborná univerzální surovina, kterou je možné použít nejen jako přílohu, ale také jako dominantní prvek například u hlavního chodu. Navíc když je to o chřestu, musí se dávat pozor, aby se celé jídlo poté nepřebilo nějakou chutí silného koření. Proto používáme suroviny jemné chuti, aby si člověk vychutnal u chřestu právě tu jeho jemnou chuť. Bohužel je velice jednoduché celé jídlo zkazit, tím, že se tam právě přidá něco velice výrazného, a pak už nevíte, co jíte.

Co se týče našeho chřestového rizota, tak se jedná o standardní spojení rizota s chřestem, je to podobné asi jako klasické houbové, zkrátka chřest se k rýži hodí. V hlavním chodu využíváme také skvělé kombinace se smetanou a kuřetem. Používáme to nejkvalitnější kuře z oblasti Bresse a budeme jej podávat s pestem z medvědího česneku, který je hlavně známý pro svou lehkou česnekovou chuť. Málokdo také ví, že jsou to zelené listy ne palice, tudíž nepřebije tu chuť a naopak jídlo skvěle dochutí.

Dezert je klasický cheseecake dělaný přímo ze sýru Philadelphia, v dezertu sice není chřest, ale sezona jahod a chřestu si je blízká a toto je fantastický dezert. Zajímavé je, že se dělá dle různých receptů. My se držíme americké receptury, proto využíváme právě sýru Philadelphia, který je tučný a jemný, protože při použití tvarohu vám sousta mohou takzvaně drhnout na jazyku, a to se vám u našeho dezertu rozhodně nestane.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Grilovaný losos ve slanině

Grilovaný losos ve slanině

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

Poslední sledované recepty

50
Ševcovský mls - trochu jinak
Ševcovský mls - trochu…
29
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
22
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
16
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
15
Bramborovo-dýňové pyré
Bramborovo-dýňové pyré

Zajímavé články

Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými kódy na obalech?
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými…
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s rebarborou a banánové vafle
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s…
Dietní grilování? 7 tipů, jak si ho užít a zároveň jíst zdravě
Dietní grilování? 7 tipů, jak si ho užít a…
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník, který budete milovat
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník,…
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných názvů? Otestujte se!
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných…
AHA.cz Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Leona Machálková vypadá v 58 letech přímo božsky! Prozradila módní tipy, díky kterým omládnete

Leona Machálková vypadá v 58 letech přímo božsky! Prozradila módní tipy, díky kterým omládnete

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Rozvedená Jennifer Lopezová: Ukázala bradavku

Rozvedená Jennifer Lopezová: Ukázala bradavku

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy Vidíte stále čísla 11:11 nebo 22:22? Víme, co to znamená!

Vidíte stále čísla 11:11 nebo 22:22? Víme, co to znamená!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact