• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu

Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu

Alakarte.cz
| 25. 4. 2013
Vizitka
Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu

Rozhovor s Ondřejem Slaninou z pořadu Kluci v akci.

Jaký máte vztah ke chřestu?

Chřest mám samozřejmě rád. Dříve se pěstoval na jižní Moravě a nyní se pěstuje také v okolí Mělníka. Pěstovat chřest jinak není vůbec lehká záležitost, proto je také tak drahý. Byl bych rád, kdyby lidé viděli, jak se chřest pěstuje, sklízí, že je to opravdu velice pracné a namáhavé. Každý den se musí řádky obejít, musí se přikrývat, sklízí se také ručně, proto je cena taková, jaká je – stojí za ní spousta hodin poctivé ruční práce.

Sklízel jste také někdy chřest vlastnoručně?

Ano. A musím přiznat, je to vážně dřina, navíc je ta rostlina opravdu křehká, takže se s ní musí i náležitě zacházet a vyndat jí ručně je velice náročné.

Vaříte rád s chřestem?

Na přípravu jídel je to skvělá surovina. Příprava je jednoduchá a chřest má také univerzální využití v gastronomii. Chřest je univerzální surovina, která se dá podávat i jako samotný hlavní chod, nebo je to i výborný doplněk k masu, rybě. Je možné jej zpracovávat za studena i v tepelných úpravách, zapékat, vařit. Chřest je pro mě výborná univerzální surovina, kterou je možné použít nejen jako přílohu, ale také jako dominantní prvek například u hlavního chodu.

Jaké menu jste si pro Chřestfest připravil?

V rámci [[http://www.chrestfest.cz/|Chřestfestu]] budeme podávat předkrm - salát s blanšírovaným zeleným chřestem, zastřeným vejcem, krutóny, vlašskými ořechy a pažitkovo – jogurtovým dipem. Dále jako hlavní chod chřestové rizoto podávané s pestem z medvědího česneku, kousky pečených kuřecích prsíček z Bresse a parmazánem. A jako dezert klasický jahodový cheseecake s čerstvou jahůdkou.

Proč jste zvolil právě takové složení festivalového menu?

Chřest je pro mě výborná univerzální surovina, kterou je možné použít nejen jako přílohu, ale také jako dominantní prvek například u hlavního chodu. Navíc když je to o chřestu, musí se dávat pozor, aby se celé jídlo poté nepřebilo nějakou chutí silného koření. Proto používáme suroviny jemné chuti, aby si člověk vychutnal u chřestu právě tu jeho jemnou chuť. Bohužel je velice jednoduché celé jídlo zkazit, tím, že se tam právě přidá něco velice výrazného, a pak už nevíte, co jíte.

Co se týče našeho chřestového rizota, tak se jedná o standardní spojení rizota s chřestem, je to podobné asi jako klasické houbové, zkrátka chřest se k rýži hodí. V hlavním chodu využíváme také skvělé kombinace se smetanou a kuřetem. Používáme to nejkvalitnější kuře z oblasti Bresse a budeme jej podávat s pestem z medvědího česneku, který je hlavně známý pro svou lehkou česnekovou chuť. Málokdo také ví, že jsou to zelené listy ne palice, tudíž nepřebije tu chuť a naopak jídlo skvěle dochutí.

Dezert je klasický cheseecake dělaný přímo ze sýru Philadelphia, v dezertu sice není chřest, ale sezona jahod a chřestu si je blízká a toto je fantastický dezert. Zajímavé je, že se dělá dle různých receptů. My se držíme americké receptury, proto využíváme právě sýru Philadelphia, který je tučný a jemný, protože při použití tvarohu vám sousta mohou takzvaně drhnout na jazyku, a to se vám u našeho dezertu rozhodně nestane.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Koláč se sardnikami a čekankou

Koláč se sardnikami a čekankou

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

47
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
31
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
24
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
23
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup

Zajímavé články

20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový nebo levandulový
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Maminka.cz Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí