• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Muž se srdcem kovboje

Muž se srdcem kovboje

F.O.O.D.
| 3. 12. 2012
Vizitka
Muž se srdcem kovboje

Peter Dobeš, slovenský podnikatel, má celoživotní lásku – koně. A má také celoživotního koníčka – a tím je vaření.

Kromě toho si Peter splnil další celoživotní sen. Vlastní a provozuje ranč ve stylu Divokého západu, jehož kouzlu propadl už jako dítě. Farma v Nemšové je tak skutečným eldorádem všech, kdo mají rádi koně, kovboje a v jejichž duši dřímají věční chlapci toužící po dobrodružství.

Peter také sbírá původní předměty – zvlášť ty s možností využití v kuchyni – které používali jak kovbojové, tak původní američtí osadníci. Pýchou jeho sbírky je autentický multifunkční vůz s polní kuchyní – chuckwagon.

Živlům navzdory

Na nekonečných dobytkářských stezkách byl tento vůz hlavním stanem každé výpravy. Nebyla to jen kovbojova jídelna, bylo to kulturní a společenské středisko, kde se za dlouhých utahaných večerů vyprávěly příběhy, které se nikdy nestaly. Chuckwagon byla také jediná adresa většiny kovbojů – jejich pravý a nefalšovaný domov. A pokud chuckwagon byl jejich domovem, kuchař neboli cookie byl jeho králem.

A že kraloval s absolutní mocí! Protože morálka a hladké fungování kempu závisely především na kuchaři, jeho autorita byla neoddiskutovatelná. Dokonce sám předák se v blízkosti kuchaře pohyboval jen po špičkách. Kuchaři polní kuchyně měli totiž pověst vznětlivých prchlivců, a není divu. Jejich pracovní podmínky nebyly ani v nejmenším záviděníhodné. Povaha jejich poslání vyžaduje, aby byli na nohou jako první, již několik hodin před kovboji, což znamená delší pracovní dobu a podstatně kratší spánek.

Pokud byli honáci v pohybu, cookie již dávno v cílovém kempu chystal teplé jídlo. Přitom ho stále pronásledoval nedostatek paliva a vody. Během vaření sváděl ubohý kuchař nepřetržitý boj se zákeřnými nepřáteli, jako byl vítr, déšť, písek, bláto, dotěrný hmyz a vlezlí chřestýši.

Kromě přípravy jídel se od cookieho očekávaly i jiné dovednosti. Často zaskakoval jako holič, doktor, kněz či bankéř. Někdy též zastával funkci vyjednavače či soudce – to když mezi kovboji vypukla třenice. Byl strážcem a ochráncem rodinného krbu, toho jediného, jaký znali honáci z pustých prérií.

A když docházely zásoby, musel cookie často kouzlit jen z toho, co dům dal. Jelikož základem poctivé domácí kuchyně je vždycky chleba (a ani kovbojové to necítí jinak), vyzkoušeli jsme ho i v naší redakční kuchyni. A byla to opravdu lahůdka, po níž by roztálo i to nejdrsnější srdce…


DOMÁCÍ CHLÉB

Příprava trvá asi 70 minut + kynutí.

Na 1 šišku či bochník:
750 g celozrnné mouky nebo směs běžné bílé a celozrnné mouky
1 lžíce cukru
2 lžičky soli
7 g sušeného nebo 21 g (1/2 kostky) čerstvého droždí
kmín a hrubozrnná sůl
mléko nebo ocet na potíraní

Postup:
1) Mouku vsypte do mísy. Já podle příkladu mé babičky mouku prosívám, dříve to bylo hlavně kvůli odstranění osin či nečistot, ale mouka se tím také hezky nakypří.
2) Přidejte ostatní suroviny a postupně přilévejte 450 až 500 ml vlažné vody, vypracujte hladké a pružné těsto a nechte ho asi hodinu kynout. Těsto by mělo být vláčné, může se stát, že budete muset přidat mouku nebo naopak vodu.
3) Až těsto vykyne, přesuňte ho na moukou poprášenou pracovní plochu nebo vál. Trochu mouky si dejte do misky, abyste si jí mohli poprášit ruce při hnětení.
4) Při hnětení těsta z něj vypuzujete vzduch, ale těsto zároveň propracováváte tak, aby bylo krásně pružné a elastické. Těsto odtlačujte od sebe, přehrňte k sobě a postup opakujte, až bude dostatečně pružné a kompaktní, aby se dalo hezky tvarovat.
5) Z propracovaného těsta, které už opět začíná kynout, vytvarujte požadovaný tvar, nejlépe přímo na pečicím papíru, vysypaném moukou a položeném na plechu nebo v pekáči. Já zvolil klasický kulatý bochníček, ale můžete udělat i jednu větší šišku či dva malé bochníčky. Na povrchu chléb několikrát dost do hloubky nařízněte velmi ostrým nožem nebo žiletkou.
6) Chléb teď hojně posypte kmínem. Do hrnečku si připravte mléko nebo okyselenou vodu na potírání. Troubu předehřejte na 230 °C. Chléb nechte ještě chvilku kynout.
7) Vložte do trouby a nechte 5 minut zprudka zapéci, aby se vytvořila pevná kůrčička. Teplotu trouby snižte na 170 °C a chléb potřete mlékem (nebo octem).
Pečte dále zhruba hodinu a chléb průběžně potírejte, bude mít krásně lesklou a pevnou kůrku. Až bude do zlatohněda upečený, nechte chvíli ve vypnuté troubě a pak dejte vychladnout na mřížku.

P. S.: Vychladlý chléb uchovejte zabalený v utěrce nebo plastovém sáčku. Do druhého dne kůrka trochu změkne.


Tipy:
• Zkuste do těsta přidat, 30 g změklého másla nebo sádla (i husího), chléb bude vláčnější.
• Použijte různé druhy koření a semínek (tymián, dýňové semínko, fenykl nebo anýz).
• Těsto můžete rozdělit na 6–8 bochánků. Poklaďte je na plech vedle sebe a upečte.
• Pokud máte trpělivost a chuť experimentovat, zkuste použít tradiční kvásek: Pravý kvásek vzniká pouhým smícháním jemně mleté žitné mouky a vody, která začne během pár dní za teplé pokojové teploty přirozeně kvasit. Chléb s tímto kváskem je zdravý a přirozeně konzervovaný. Hotový kvásek si můžete dále množit (tzv. vést) i pro další pečení.
• Chlebový kvásek můžete sehnat i u místního pekaře nebo si koupit sušený žitný kvásek, který použijte podle návodu.


Další „kovbojské“ recepty najdete v časopise F.O.O.D. 11/2012.


Foto a produkce: L.A. Creative - Horseman

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

50 minut
Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Dýňová panenka Wellington s…

40 minut
Podzimní houbovka s dýní

Podzimní houbovka s dýní

40 minut
Lepenice s trhaným uzeným

Lepenice s trhaným uzeným

Poslední sledované recepty

515
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
487
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
207
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
152
Nádivkové muffiny
Nádivkové muffiny
125
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Oblíbené recepty Karla Gotta: Zavzpomínejte na Mistra i nad výtečným obědem
Oblíbené recepty Karla Gotta: Zavzpomínejte na…
Houby s octem: 3 vynikající recepty, jak si uchovat poklady z lesa na zimu
Houby s octem: 3 vynikající recepty, jak si…
Pečení ze spíže: 10 sladkých receptů, na které máte všechny suroviny doma
Pečení ze spíže: 10 sladkých receptů, na které…
Kvíz: Co (ne)víte o dýních? Otestujte se!
Kvíz: Co (ne)víte o dýních? Otestujte se!
Podzimní polévky podle znamení zvěrokruhu: Beran potřebuje něco pikantního, Vodnář ocení originalitu
Podzimní polévky podle znamení zvěrokruhu: Beran…
AHA.cz Budoucnost Písařovicové nejasná: Může za to svatba s Brzobohatým!

Budoucnost Písařovicové nejasná: Může za to svatba s Brzobohatým!

Mimibazar Otestovali jste: Nejlehčí školní batohy pro prvňáky skvěle sedí na zádech a dětem se líbí

Otestovali jste: Nejlehčí školní batohy pro prvňáky skvěle sedí na zádech a dětem se líbí

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Za první republiky byly prostitutky múzami slavných

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Za první republiky byly prostitutky múzami slavných

Blesk pro ženy Ceny Thálie 2023: Kdo si odnesl vítězství a v jakých outfitech celebrity zazářily?

Ceny Thálie 2023: Kdo si odnesl vítězství a v jakých outfitech celebrity zazářily?

Ženy.cz Nejlepší kožené svrchníky z aktuálních kolekcí. Jaký střih a barva letos vedou?

Nejlepší kožené svrchníky z aktuálních kolekcí. Jaký střih a barva letos vedou?

Blesk.cz Petra Paroubková přiznala novou lásku: Jdu na to vědecky! Známe se 28 let

Petra Paroubková přiznala novou lásku: Jdu na to vědecky! Známe se 28 let

SportRevue.cz FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

Maminka.cz RECEPT: Květáková rýže je hit! Pomůže vám s hubnutím

RECEPT: Květáková rýže je hit! Pomůže vám s hubnutím

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo razantně změní svoji image a kdo se bude trápit v milostném životě?

Horoskop na další týden: Kdo razantně změní svoji image a kdo se bude trápit v milostném životě?

Abecedazahrady Dvacet triků, jak vizuálně zvětšit pokoj: Tyto nápady vám pomůžou

Dvacet triků, jak vizuálně zvětšit pokoj: Tyto nápady vám pomůžou

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Muž se srdcem kovboje
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotné kontaktní místo/Single Point of Contact