• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Král pražské rybí říše

Král pražské rybí říše

Eva Všetíčková
| 15. 5. 2013
Vizitka
Král pražské rybí říše

Již sedm let se bez nadsázky dá říci, že Pražané můžou jíst stejně čerstvé mořské ryby jako Pařížané. Díky Rybí platformě v Čakovicích a Pierru-Manuelu Boelsovi, který stál u jejího zrodu.

Když krátce po společenských změnách přijel Belgičan Pierre poprvé do tehdejšího Československa, vezl ve svém autě čerstvé lososy (jsou totiž obzvlášť dobře transportovatelní - v dobré kondici vydrží až dvanáct dní) a celníci kulili oči „na ty velké pstruhy“. Jednoho jim věnoval a byl propuštěn dál do vnitrozemí, a ne jednou. Od té doby se sem vracel stále častěji, až tu nakonec zakotvil natrvalo. Jeho profesní cesta ale nebyla vždy dlážděna samými jednoznačnými úspěchy. Pokaždé ale rybími šupinami. O rybách, a hlavně o logistice jejich co nejrychlejšího přesunu od výlovu po dodání zákazníkovi totiž ví všechno.

Tah lososem

Peripetie osobní se volně prolínaly s těmi profesními, a tak Pierre v Čechách založil rodinu a firmu Fjord Bohemia. V centru její činnosti bylo kromě dodávek čerstvých ryb pro tuzemské hotely a restaurace zpracovávání toho nejlepšího čerstvého lososího masa z přímých dodávek z Norska tradiční metodou - uzením. Lososi jsou hned po dodání omyti, očištěni, nafiletováni a asi 24 hodin marinováni v přírodním roztoku soli a cukru bez jakýchkoli barviv a přídavných látek. Znovuomyté filety se pak zhruba čtyři hodiny udí studeným kouřem (asi 22 °C) z hoblinek kvalitního bukového dřeva. Po dvanáctihodinovém chlazení se růžové, lehce slané rybí maso naplátkuje a v co nejkratším čase expeduje.

Platforma zdraví

Fakt, že Česko není přímořská země, a její obyvatelé tudíž nejsou zvyklí konzumovat tolik ryb jako obyvatelé zemí přímořských, Pierre nikdy nepovažoval za definitivní a dnes již sedmiletá úspěšná existence Rybí platformy v Čakovicích (vznikla v roce 2006), na které měl lví podíl, mu dává za pravdu. Základní myšlenkou pro vznik tohoto projektu byl co nejrychlejší transport různorodého sortimentu pro různé zákazníky.

Česko, konkrétně pražská okrajová čtvrť Čakovice, se od tohoto roku staly důležitým centrem a rozcestníkem, kam sedmkrát týdně přicházejí čerstvé ryby a další plody moře z celého světa. Část zůstává v Čechách, část je ihned expedována do dalších devíti různých zemí. Dokonce se odsud také vyvážejí (byť v množství, které je v celkovém objemu zdejší produkce prakticky zanedbatelné) čeští kapři.

V největším množství (až 200 tun týdně) sem hlavně z Norska a Dánska putují lososi. Třikrát týdně přijíždějí ryby z oblasti kolem Británe, Francie a Itálie, oblíbení mořští ďasi se vozí z řeckého Patrasu, z Frankfurtu pak humři a z Dálného východu krevety a velmi vzácné langusty. Na humry tu čeká vivárium schopné pojmout až půl tuny této labužnické pochoutky.

V rybí říši

Abychom dokázali lépe pochopit fungování platformy, bere nás Pierre na prohlídku provozu. Každý dopravní prostředek, který sem ryby přiváží, musí splňovat přísné podmínky pro jejich přepravu.

Baleny jsou v polystyrenových bednách, prosypané ledem (také Rybí platforma produkuje vlastní led, který dodává i zákazníkům), aby byly uchovány při optimální teplotě. Ryby jsou pak roztříděny podle místa určení a neprodleně transportovány koncovým zákazníkům. „Důležitý je celý řetězec, začínající ihned po vylovení ryb. Ty je třeba okamžitě zaledovat na teplotu +2 °C, aby byly dobře připraveny pro transport,“ říká Pierre Boels a pokračuje: „Co nejrychlejší přesun optimálního množství rybích produktů znamená také ve výsledku jejich nižší cenu. A mohu říci, že spotřeba čerstvých ryb v Česku od vzniku platformy stále stoupá.“

Pokud si tedy rádi kupujete čerstvé ryby, vězte, že s největší pravděpodobností k vám připluly právě přes Čakovice!

Až 90 % čerstvých mořských ryb se k nám dostává právě prostřednictvím Rybí platformy v Čakovicích. Ryby, které sem takto připlouvají, se tak mohou na našich stolech objevovat častěji a ve špičkové kvalitě. A právě toho chtěl Pierre-Manuel Boels dosáhnout.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Marinovaná pikantní žebra

Marinovaná pikantní žebra

Poslední sledované recepty

101
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
30
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
25
Bezinkový sirup
Bezinkový sirup
17
Bezinkový med
Bezinkový med
13
Cookies (Sušenky)
Cookies (Sušenky)

Zajímavé články

Sweet bar: Čím pohostit svatebčany, aby na váš den nikdy nezapomněli?
Sweet bar: Čím pohostit svatebčany, aby na váš…
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce, polévce nebo svěžím salátu
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce…
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou zvládne každý
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou…
Kytičkový koláč s rebarborou a jahodami: Podrobný recept krok za krokem
Kytičkový koláč s rebarborou a jahodami: Podrobný…
Pivní recepty 7x jinak: Pečený bůček, buřty, cibulové kroužky i skvělý sýr na chleba
Pivní recepty 7x jinak: Pečený bůček, buřty,…
AHA.cz Chudák Patrasová: Slováček se v exotickém Thajsku neudržel a…

Chudák Patrasová: Slováček se v exotickém Thajsku neudržel a…

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz VALERIE (51): Zamilovala jsem se do kolegy. Vyklubal se z něj ale sukničkář

VALERIE (51): Zamilovala jsem se do kolegy. Vyklubal se z něj ale sukničkář

Blesk pro ženy Snoubenec ji opustil, protože byla moc tlustá. O dva roky později se stala Miss Velké Británie

Snoubenec ji opustil, protože byla moc tlustá. O dva roky později se stala Miss Velké Británie

Ženy.cz Eva Růžičková: Na výrobu šperků pro Evu Pavlovou jsem měla dva týdny

Eva Růžičková: Na výrobu šperků pro Evu Pavlovou jsem měla dva týdny

Blesk.cz Gabriela Lašková otevřeně o bulimii: Porody mi otevřely oči!

Gabriela Lašková otevřeně o bulimii: Porody mi otevřely oči!

SportRevue.cz FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství Evropy!

FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství Evropy!

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by se měl mít na pozoru a kdo nebude mít o vášeň nouzi?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl mít na pozoru a kdo nebude mít o vášeň nouzi?

Abecedazahrady Ložnice jako na zámku: DIY tipy, jak na to

Ložnice jako na zámku: DIY tipy, jak na to

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Král pražské rybí říše
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí