Kuřecí maso je ideálním pokrmem pro všechny, kteří se chystají shodit pár kilo. Recepty z kuřecího masa ale nejsou samospásné. Abyste hubli a ještě si pochutnali, je třeba ovládat správnou přípravu a držet se několika pravidel.
Několik základních tipů, jak připravit dietní **recepty z kuřecího masa bez újmy na chuti vám proto přinášíme právě v tomto článku. Své dovednosti si pak můžete sami vyzkoušet v originálním receptu na citrónové kuře na olivách, který jsme přidali na závěr, nebo u dalších receptu na Recepto.cz.
1. Připravujte kuře vždy bez kůže
Pokud připravujete kuře a záleží Vám na každém gramu, vždy z něj sejměte před každou úpravou kůži. Právě v ní a pod ní se totiž skrývá největší podíl tuku, kterého se odejmutím snadno zbavíte. Správnou další úpravou přitom na chuti nic neztratíte.
2. Volte vhodnou úpravu
Různé typy úprav jsou vhodné pro různě přísné diety. Absolutně nejlepší pro štíhlou linii je vaření nebo dušení, mnohým ale takto upravené maso nechutná. Zpravit to můžete tím, že uvařené maso roztrháte na kousky například do těstovin nebo rizota. Chuť masa u vaření v páře lze pak vylepšit i tím, že do vody pod pařáček přidáte hrst bylinek nebo místo vody použijete víno. Maso chytne zcela jinou chuť a zůstane stále ideálně upravené pro shazování vašich kil.
3. Zapomeňte na smažení v oleji
Pokud nehubnete opravdu přísně, můžete si dopřát čas od času i maso smažené. Zapomeňte ale na smažení v lázni tuku, který se do masa nasákne. Maso na pánvi smažte zcela na sucho, což by na nepřilnavé pánvi neměl být problém. Pokud se i tak přichytává, můžete bez výčitek použít trochu kvalitního olivového oleje. Nenalívejte ho ovšem na pánev, ale potřete s ním přímo maso. Snížíte tak jeho množství a nebude se přepalovat.
4. Nahraďte klasický trojobal
Nevydržíte-li bez smažených kuřecích řízků, máte velký problém. Právě smažení v trojobalu je totiž pro hubnutí ta nejhorší úprava. Jestliže opravdu nemůžete odolat, nepoužívejte alespoň klasický trojobal, který je přímo předurčen k nasáknutí všeho toleje do sebe. Zahoďte mouku a místo vajíčka použijte bílý nízkotučný jogurt. Maso dejte smažit pouze v jogurtu nebo jej ještě obalte v rozdrcených kukuřičných lupínkách. Ty jsou daleko tělu prospěšnější než strouhanka a navíc nasáknou i tuku daleko méně.
5. Používejte místo soli více bylinek
Dobře štíhlé linii nedělá ani velké množství soli. Kuřecí maso svou nevýraznou chutí k pořádnému osolení ale přímo vybízí. Jak si tedy s tímhle problémem poradit? Používejte místo soli nejrůznější bylinky, a to nejlépe čerstvé. Dají masu skvělou chuť, že na sůl zcela zapomenete.
6. Podávejte správné přílohy
Nejen samotné maso, ale i to, co k němu budete podávat, se může na vaší váze neblaze projevit. Vybírejte proto vždy vhodné přílohy, jako je čerstvá, dušená nebo grilovaná zelenina, rýže nebo kuskus. Rozhodně zapomeňte především na hranolky, smažené brambory nebo knedlíky. Pokud se Vám zdá kuře s přílohou příliš suché, zalijte ho trochou vysmaženého vývaru s pár kapkami citrónu.
—-
====Citrónové kuře na olivách====
Potřebujete:4 očištěná kuřecí prsa, hrníček kuřecího vývaru, 1 citrón, cca 12 černých oliv, 1/2 lžíce medu, 1 lžíci směsi bylinek dle chuti, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžíce čerstvé petrželkyPostup:
Na pánvi dejte zprudka osmahnout kuře potřené olivovým olejem. Až bude lehce hnědé, zalijte ho vývarem a přidejte směs bylinek, na plátky nebo měsíčky nakrájený citrón a na kolečka nakrájené olivy. Vše přikryjte pokličkou a duste asi 20 minut. Poté vyjměte kuře a do zbylé šťávy přidejte najemno nasekanou petrželku a med. Vše vařte, až celá směs příjemně zhoustne. Na talíři stačí kuře přelít touto omáčkou a podávat.
Pochutnali jste si? Další originální recepty z kuřecího masa i spoustu jiných dobrot najdete na kulinářském webu [[http://recepto.cz/|Recepto.cz]].**