Na svatého Martina, bývá dobrá peřina či Na svatého Martina, kouřívá se z komína. Letos bychom mohli přidat: Na Svatého Martina, těšíme se na vína. O víkendu 15. a 16. 11. se totiž koná již legendární Festival otevřených sklepů, tentokrát na Znojemsku.
Těžko u nás hledat ambicióznější vinařský festival, který by svým záměrem a dobrým jménem předčil Festival otevřených sklepů. Za šest let své existence se konal již šestnáctkrát a celkem v devadesáti vinařských obcích otevřel 450 sklepů. Vinaře v nich navštívilo neuvěřitelných 23 tisíc návštěvníků. Cílem pořadatelů je vždy výběr kvalitních vinařů, pohoda a dobrá organizace. Podle anket sem přichází více jak 70% lidí na doporučení přátel.
A co zde najdou?
Mnozí z nich navštěvují festival opakovaně. Pro milovníky vína je to něco jako celoživotní vzdělávací program, v jehož rámci poznávají moravské vinaře a jejich vína. Také o tom, že festival je vlastně největší vinotékou v republice už návštěvníci ví a bohatě toho využívají. Víno se zde vybírá nejen podle senzorického hodnocení, ale i podle doporučení samotných vinařů. Co archivovat a co ne, k jakým jídlům a příležitostem podávat různá vína atd. S takovými informacemi je nákup vína velmi výhodný.
Typickými nebo alespoň většinovými návštěvníky jsou v posledních ročnících ženy. Nejčastěji mezi 19 a 29 lety, kultivované, s hlubokým zájmem o víno, umírněně degustující a dobře naladěné. Láká je možnost srovnávat vína a hodnotit proměny jejich chutí a vůní. Co ročník to originál. Na každém festivalu se učí poznat nejen specifická vína vinařských podoblastí, ale v každém sklepě i rukopis vinaře.
Pro některé začíná festival již v pátek večer, gurmánskou večeří, na které se snoubí vína s jídlem. Tyto páteční bankety zajišťují nejlepší hotelové restaurace na Znojemsku. V sobotu ráno pak stačí vyzvednout startovní tašku a skleničku a nasednout na kyvadlovou dopravu.
Spanilá jízda krajem vína začíná. V Dobšicích, Novém Šaldorfu, Šatově a Chvalovicích bude otevřeno 32 sklepů. V některých zazní cimbál, v jiných nabízí vinař domácí gastronomické speciality. V neděli se pak plní kufry nakoupeným vínem, které je opravdu tím „vaším“ od vašeho vinaře. Do příštího festivalu by zásoba měla vydržet.
Poznejte Moravu doopravdy, nejen z televizních obrazovek. Objevte pravé kouzlo moravských sklípků a poznejte vinaře a jejich vína důvěrně a z blízka.