• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Třené těsto pro začátečníky i znalce

Třené těsto pro začátečníky i znalce

F.O.O.D.
| 6. 4. 2016
Know-how
Třené těsto pro začátečníky i znalce

Toto klasické těsto milují snad všichni, ale zdaleka nemusíte zůstat jen u tradiční mramorové bábovky. Nechte se třeba unést na retrovlně s domácími esíčky a koka sušenkami nebo zkuste moderní tvarohové bábovičky.

Koka sušenky

2 plechy - příprava: 60 minut

* 220 g másla
* 110 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 240 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa
* 100 g strouhaného kokosu

Měkké máslo utřete s cukrem do pěny, pak postupně zapracujte žloutky o pokojové teplotě. Mouku promíchejte s prosetým kakaem a kokosem a zapracujte do utřeného másla. Nechte asi půl hodiny odležet v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C. Z těsta tvořte mezi dlaněmi kuličky, které pak vidličkou rozplácněte. Rovnejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 15 minut dorůžova.

Esíčka

2 plechy - příprava: 40 minut

* 180 g másla
* 2 žloutky
* 85 g krupicového cukru
* 220 g hladké mouky
* 2 lžičky skořice
* 80 g škrobu

Měkké máslo utřete s cukrem do pěny. Jeden po druhém zašlehejte žloutky. Pak postupně zapracujte mouku promíchanou se skořicí a škrobem. Z těsta tvořte pomocí mlýnku na maso a násady na sušenky esíčka. Pečte při 180 °C asi 15 minut dorůžova.

Tvarohové minibábovičky

12–15 kusů - příprava: 35 minut

* 100 g másla
* 125 g krupicového cukru
* 3 vejce
* 400 g polotučného tvarohu
* 170 g hrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* moučkový cukr k podávání

Všechny ingredience (máslo, vejce i tvaroh) musejí mít pokojovou teplotu! Troubu zapněte na 180 °C. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak postupně jedno po druhém zašlehejte vejce – další přidávejte až ve chvíli, kdy je předešlé zcela zakomponované. Do směsi vmíchejte tvaroh a nakonec i mouku prosetou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do formiček a pečte podle velikosti asi 15 minut dorůžova. Podávejte pocukrované.

NÁŠ TIP: Bábovičky můžete také polít čokoládovou či citronovou polevou nebo je po vyndání z formiček pokapat tuzemákem.

Unknown media type: gallery

Jana Chmelíková, redaktorka: „Na třené těsto je ideální mít elektrického pomocníka. U ručního šlehače použijte šlehací metly, u robota K-metlu. Tření (resp. šlehání) nepodceňte, čím lépe máslo s cukrem a vejci vyšleháte, tím jemnější a nadýchanější výsledek dostanete. A možná se budete divit, jak moc do pěny jde máslo vyšlehat!“


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Pražský koláč s ovocem

Pražský koláč s ovocem

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

56
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
42
Těsto na palačinky
Těsto na palačinky
42
Tradiční belgické vafle
Tradiční belgické vafle
32
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
32
Americké lívance
Americké lívance

Zajímavé články

Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně. Zkuste je nasladko, ale i k masu!
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně.…
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení každý pan učitel i paní učitelka
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení…
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně pořádnou baštu!
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně…
AHA.cz Španělská romantika končí: Soukup opustil Agátu!

Španělská romantika končí: Soukup opustil Agátu!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Blesk pro ženy 5 ročníků, 50 nejkrásnějších rób: Kdo byl ve Varech za hvězdu?

5 ročníků, 50 nejkrásnějších rób: Kdo byl ve Varech za hvězdu?

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Cameron Diazová se vrací před kameru! Natáčí nový film

Cameron Diazová se vrací před kameru! Natáčí nový film

SportRevue.cz 10 rekordů z historie NHL, které už pravděpodobně nikdy nikdo nepřekoná

10 rekordů z historie NHL, které už pravděpodobně nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Eva Burešová a Přemek Forejt čekají miminko. Oznámili to originálně a dojali své fanoušky!

Eva Burešová a Přemek Forejt čekají miminko. Oznámili to originálně a dojali své fanoušky!

Blesk Horoskopy Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Abecedazahrady Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Třené těsto pro začátečníky i znalce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí