* 1 l nehomogenizovaného plnotučného mléka (nejlépe bio)
* 250 ml smetany
* 250 g zakysané smetany
* 4 lžíce jablečného nebo vinného octa
* 1/2 lžičky soli
* čerstvé bylinky
Mléko smíchejte se smetanou a vlijte do kastrolu. Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte. Pak přiveďte téměř k varu. Teplotu snižte, aby se směs přestala vařit.
Vlijte ocet a na středním plameni zahřívejte při teplotě asi 80 °C přibližně 1 minutu, až se tekutina začne srážet.
Sundejte z ohně. Udržujte teplé, nejlépe ve vodní lázni, a nechte asi 40 minut odstát. Vysráženou směs osolte a opatrně přeceďte přes cedník vyložený mušelínem.
Pak sraženou hmotu zabalte do gázy a vymačkejte zbylou tekutinu. V sítu nechte v chladu odležet nejlépe do druhého dne.
Druhý den sýr posypte směsí posekaných bylinek nebo kořením. V bylinkách můžete nechat v chladu ještě odležet nebo rovnou servírovat.
Unknown media type: gallery
Široké nudle s petrželovým pestem
4 porce - příprava: 45 minut
* 200 g čerstvého sýra
* citronová šťáva a kůra
* 400 g čerstvých nudlí
* 1/2 svazku petržele
* 60 ml extra panenského olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* strouhaný parmazán
* sůl a čerstvě mletý černý pepř
Čerstvý sýr posypte asi lžičkou nastrouhané citronové kůry a pokapejte lžičkou citronové šťávy. Nechte ho krátce při pokojové teplotě marinovat. Do vroucí osolené vody vsypte těstoviny a vařte je 10 až 12 minut, na skus.
Mezitím rozmixujte petržel s 50 ml oleje. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte zbylý olej a krátce v něm opečte plátky česneku, jen dorůžova.
Pak do pánve vložte vařené těstoviny a promíchejte je s olejem. Přidejte petrželové pesto, rozdrobený čerstvý sýr i se šťávou, ve které jste ho marinovali. Při servírování posypte parmazánem a čerstvě mletým pepřem.
Plátky chleba s paprikovou salsou
4 porce - příprava: 35 minut
* 2 červené papriky
* 1 lžíce vinného octa
* 2 lžičky přírodního cukru
* 50 g mletých mandlí
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 4 plátky bílého chleba
* 200 g čerstvého sýra
* snítka kopru
* 4 stonky červené bazalky
Papriky rozložte na plech a vložte do trouby. Pečte je při 220 °C, až se na nich vytvoří tmavé puchýřky. Upečené papriky dejte do misky, zakryjte fólií a nechte 5 minut zapařit.
Pak je oloupejte a zbavte semeníků.Očištěné pečené papriky vložte do mixéru. Přidejte vinný ocet, cukr, mandle, lžíci olivového oleje a špetku soli.
Vše společně rozmixujte. Krajíce chleba lehce potřete zbylým olejem a opečte je v toasteru nebo v troubě pod grilem. Opečené krajíce pokryjte čerstvým sýrem.
Navrch dejte lžičku paprikové salsy a posypte nasekanými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.