Kypřící prášek nebo jedlou sodu? Vysvětlete mi to!
F.O.O.D.
|
6. 6. 2012
Know-how
Proč se někdy používá ke kypření těsta prášek do pečiva a jindy jedlá soda? Jaký je mezi nimi rozdíl?
Jak jedlá soda (bicarbona), používaná při pečení, tak prášek do pečiva jsou kypřicí prostředky přidávané do těsta před vlastním pečením. Při něm pak vytvářejí oxid uhličitý, který v těstě tvoří vzduchové kapsičky a tím ho nakypřuje. Prášek do pečiva obsahuje určité množství jedlé sody, ale tyto prostředky se používají poněkud odlišně. Jedlá soda je čistý hydrogenuhličitan sodný. V okamžiku, kdy se spojí s vlhkými či kyselými látkami (jogurt, čokoláda, podmáslí), dojde k chemické reakci, při níž vznikají bublinky oxidu uhličitého okamžitě po smíchání přísad. Z toho důvodu musíte těsta, kypřená jedlou sodou, péct hned, jinak takzvaně spadnou. Prášek do pečiva, jak bylo řečeno, už sodu obsahuje, ale kromě ní i další „okyselovadlo“, například vinný kámen, a také dehydrující látku, obvykle škrob. Díky této kompozici se kypřicí plynné látky (oxid uhličitý) začnou uvolňovat až ve chvíli, kdy se teplota těsta pečením zvýší.
Diskuze ke článku
Yvča
|21. 11. 2014 13:09
Takže jednu lžičku sody musím nahradit mnohem větším množstvím prdopeče. Zajímalo by mě kolik. Prášek do pečiva jsme vždycky používaly spíš "pro jistotu", anebo naschvál (když chce člověk schválně těsto vlnité, protože při špatném promíchání má tendenci dělat kopce). Teď jsem začala péct medovník s prdopeč a nechala jsem toho, je to moc tuhé, raději sháním sodu, abyto vyšlo jak jsem zvyklá..
Lenoxy
|28. 4. 2014 11:22
Druhy kypřicích prášků:
Kypřicí prášek škrobový – s kukuřičným či bramborovým škrobem
Kypřicí prášek – s moukou
Bio kypřicí prášek :-[
Lenoxy
|28. 4. 2014 11:20
Co ale na tom, co dřív či později, když je v pohodlnosti, rychlosti a kvantitě převlečená "zubatá" v podobě těchto faktů: Běžné prášky do pečiva obsahují jen škrob nebo mouku a k tomu dvě soli kyselin, které najdete i v hasicích přístrojích či hnojivech. Tyto chemické PRDOPEČe lze přitom snadno nahradit. =-O =-O :-S
magda
|6. 10. 2012 11:46
tak tedy nevím odkud jste čerpali info, ale od jakživa to je obráceně!! těsto se sodou např. v perníčkách můsí odpočívat i několk dní a prášek do pečiva se musí dávat těsně předem a ne do tekutiny- vyšuměl by a nekypřil by.... asi tak
Katka
|25. 8. 2012 12:32
Protože v perníku je med a těsto s medem kypřené sodou nespadne
Tak tomu nerozumím - mám tradiční recept na perníčy, kam patří soda a zrovna toto těsto se má nechat odležet (nechávám i týden či 10 dní v lednici). A pak, když peču, krásně vyskočí.... Jinak moc sodu nepoužívám, spíš mám v receptech prdopeč....