• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Zapomenuté poklady

Zapomenuté poklady

Jitka Rákosníková
| 9. 3. 2012
Ingredience
Zapomenuté poklady

Přestože se jim u nás daří, kdysi se běžně používaly a k mání jsou i v obchodech, nevíme, co s nimi. Je to škoda, protože kdoule, batáty či topinambury patří k opravdovým lahůdkám tradiční i kreativní gastronomie!

Kdoule

Kdouloň (Cydonia oblonga) je keř nebo menší strom, který dorůstá výšky 3 až 6 metrů. Poznáte ho podle nepravidelné kulovité koruny s tmavě zelenými listy.
Kdouloň vykvétá o trochu později než ostatní ovocné stromy, protože pochází z teplých oblastí Střední Asie, kde je zvyklá na vyšší teploty. Proto většinou její velké bílé nebo růžové kvítky nezmrznou a pěstovat se u nás dá všude tam, kde se daří meruňkám, například na Moravě nebo ve středních Čechách. Světležluté plody podobné jablkům nebo hruškám se i u nás používaly na vynikající zavařeniny a takzvaný kdoulový sýr – pevné želé obalované v cukru. Syrové kdoule chutnají trpce a dráždí žaludek, proto je nutná jejich tepelná úprava – a jak je vidět z uvedených receptů, v kuchyni se uplatní opravdu široce.

Batáty

Sladké brambory zvané batáty se do Evropy také dostaly z Jižní Ameriky, a teplo mají rády do té míry, že se jim v Evropě daří jen v její jižní části – komerčně se pěstují například ve Španělsku a Portugalsku. S našimi bramborami ovšem velké načervenalé hlízy s podstatně pevnější dužninou spřízněny nejsou. Batáty mají nasládlou chuť, velké množství uhlohydrátů, vápníku a hořčíku, proto jsou pokládány za kvalitní příspěvek zdravé stravy. Zároveň ale potěší každého labužníka a vzhledem k tomu, jak jsou velké, se při nákupu dostáváte k příznivému poměru ceny a kvality. Vyzkoušejte je třeba pečené: Dobře očištěné je zabalte do alobalu, pečte při 200 °C asi 40 minut a podávejte například s brynzou.

Topinambur

Pokroucené hlízky se světlehnědou slupkou a pevnou dužninou krémové barvy k nám přišly z Jižní Ameriky, odkud je počátkem 17. století dovezli francouzští námořníci. Jméno jim bylo přisouzeno podle brazilského indiánského kmene Tupinambas, ale jelikož se topinambury velmi ujaly a ve velkém se pěstují například v dnešním Izraeli, říkává se jim také židovské brambory či jeruzalémské artyčoky. Správný botanický název je slunečnice hlíznatá. Tato vysoká rostlina kvete na podzim výraznými žlutými květy a u nás je často k vidění jako zplanělá. V 50. letech bylo totiž silně rozšířeno její pěstování jako krmné plodiny. Křehký topinambur (tenké plátky se mohou jíst i zasyrova) s mírně oříškovou chutí je ideální pro diabetiky vzhledem k vysokému obsahu inulinu, uplatní se i v lahůdkové kuchyni, například jako krémový dip či polévka.

Černá ředkev

Jedna z nejstarších pěstovaných plodin, jakou lidstvo zná, pochází z Asie. Údajně se jí posilovali už dělníci při stavbě egyptských pyramid. Od bílé „pivní“ ředkve se liší pouze barvou slupky a stejně jako bílá ředkev může být i černá kulovitého nebo protáhlého tvaru. Pikantnost ředkve je dána vysokým obsahem hořčičných olejů, které povzbuzují chuť k jídlu, posilují obranyschopnost organismu a mírní jaterní a žlučníkové obtíže. V lidovém a domácím léčitelství se šťáva z ředkve doporučuje při kašli, kdy se nastrouhá a promíchá s cukrem či medem, nechá několik hodin stát, aby pustila šťávu. Ta se pak několikrát denně užívá na zmírnění obtíží.

Pastinák

Z uvedených plodin je asi nejznámější i pro běžné konzumenty, často se totiž v obchodech nabízí místo kořenové petržele. Je jí velmi podobný, ale pastinák má větší a silnější kořeny, odlišný tvar listů a jeho chuť je výrazně nasládlejší. Má také vyšší obsah éterických olejů, jeho chuť je jemně kořeněná. Ze všech kořenových zelenin, s nimiž se báječně kombinuje, nejlépe karamelizuje, proto je vynikající zapékaný či osmažený – vytvoří skvěle chutnající šťávu. Ve velkém se pastinák pěstuje v Británii, Francii a Skandinávii, všude tam je oblíbený ať už jako chutné křupavé chipsy či například v kombinaci s bramborami jako pyré či do lahodné krémové polévky.


Foto: Wolfgang Kowal
Food styling: Maren Jahnke
Dekor styling: Maria Grossmann

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

49
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
29
Dýňová tortila
Dýňová tortila
18
Máslové řízky
Máslové řízky
14
Ajvar
Ajvar
13
Plněné papriky v rajčatové omáčce
Plněné papriky v…

Zajímavé články

3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají i těm, kteří zeleninu moc nemusí
3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají…
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z nás to dělá špatně!
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z…
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal mrkvovou, dnes prodává nejvíc pistáciové
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal…
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých pozitivních účinků plus recepty, které možná neznáte
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých…
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
AHA.cz Markéta Konvičková ukázala světu... Tetování v rozkroku!

Markéta Konvičková ukázala světu... Tetování v rozkroku!

Mimibazar Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Letní hity z Wimbledonu: Tyhle ultra trendy kousky nebudete chtít sundat celé léto!

Letní hity z Wimbledonu: Tyhle ultra trendy kousky nebudete chtít sundat celé léto!

Ženy.cz Když hysterka… je váš muž!

Když hysterka… je váš muž!

Blesk.cz Jirešová o pohřešované dceři Sofii: Věřila jsem, že si nic neudělá!

Jirešová o pohřešované dceři Sofii: Věřila jsem, že si nic neudělá!

SportRevue.cz Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy Nejlepší manželky podle jména: Patříte mezi ně i vy?

Nejlepší manželky podle jména: Patříte mezi ně i vy?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Zapomenuté poklady
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact