• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Včelí med - tekuté zlato

Včelí med - tekuté zlato

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience

Med uctívaly už mnohé starověké národy jako dar z nebes a obětovaly ho svým bohům. Med se uplatňujt v dnešní moderní medicíně, a to v přírodním stavu jako léčivo i jako základ mnoha dalších léků. V gastronomii zaujímá přední místo jako přírodní sladidlo. Včely sbírají nektar, obohacují ho sekrety žláz svého těla, zahušťují, ukládají do buněk pláství, zavíčkují a nechávají dozrát. Med je tedy přímýn rostlinným a živočišným produktem.

Největší podíl (zhruba 70 %) v medu tvoří jednoduché cukry - převážně cukr ovocný (fruktóza 35-40 %) a hroznový (glukóza 30-35 %). V medu se na rozdíl od běžného cukru nachází mnoho minerálních látek jako je např. železo, měď, mangan, draslík, vápník a hořčík. Obsahuje také mnohé vitamíny jako je třeba B1, B2, B6 a kyseliny pantotenovou, listovou, nikotinovou a biotin. K početným enzymům podporujícím přeměnu látkovou patří invertáza, diastáza a kataláza, obsahující amylázy.

Proč tedy nenahradit část denně používaného cukru medem ? Éterické oleje a pryskyřičné látky mají stimulující vliv na nervový systém a poskytují také neocenitelné služby srdci a krevnímu oběhu. Med rovněž zvyšuje obranné síly organismu. Kyseliny v jednotlivých druzích medu nejen rozhodují o jeho chuti, ale také podporují chuť k jídlu a podporují trávení.

Přirozenou vlastností medu je krystalizace. Tato vlastnost závisí na poměru obsažených cukrů a teplotě místnosti, ve které med skladujeme (v chladné místosti med krystalizuje rychleji). Světlé nektarové medy obsahují podstatně více fruktózy, proto zůstavají tekuté, tmavší medy krystalizují rychleji. Zkrystalizovaný med si zachovává všechy hodnotné vlastnosti. Chceme-li jej mít raději tekutý, stačí postavit nádobu s medem do vody ohřáté na 40 °C, maximálně na 50 °C. Ovšem pozor, ohřátím med částečně ztrácí vitamín C, inhibiny a éterické látky. Proto bychom med měli přidávat do pokrmu až na konci tepelné úpravy a už ho neohřívat.
Pouze diabetici a alergici nemohou konzumovat med volně, ale měli by se rozhodně poradit se svým lékařem, zda jej mohou jíst a v jakém množství. Ostatní mohou používat tuto přírodní sladkou dobrotu podle libosti.

Další články z rubriky

Doporučujeme

35 minut
Kuřecí na medu s kuskusem

Kuřecí na medu s kuskusem

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Poslední sledované recepty

37
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
24
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
23
Borůvkový koláč II. - jednoduchý a výborný
Borůvkový koláč II. -…
21
Koprová omáčka se ztraceným vejcem
Koprová omáčka se…
18
Jahodovorebarborový sypaný koláč
Jahodovorebarborový…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 jarních večeří, které zvládnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: 5 jarních večeří, které…
Iva Janžurová slaví narozeniny! Oslavte je s ní a jejím nadýchaným dortem bez mouky
Iva Janžurová slaví narozeniny! Oslavte je s ní a…
5 nejlepších receptů ze zeleného chřestu: Na grilu, topince nebo s těstovinami
5 nejlepších receptů ze zeleného chřestu: Na…
Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se rozkvetlou sladkou nádherou
Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se…
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
AHA.cz Šíp kontra TV! Bavič vydal ostré prohlášení kvůli Všechnopárty

Šíp kontra TV! Bavič vydal ostré prohlášení kvůli Všechnopárty

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Co o vás prozradí barva laku na nehty? Možná víc, než si myslíte

Co o vás prozradí barva laku na nehty? Možná víc, než si myslíte

Ženy.cz Chcete zeštíhlit obličej nebo zmenšit nos? Stačí oprášit štětce a oblíbenou beauty techniku

Chcete zeštíhlit obličej nebo zmenšit nos? Stačí oprášit štětce a oblíbenou beauty techniku

Blesk.cz Vila krásky Cary Delevingneové: Rok po ničivém požáru? Trosky za 106 milionů!

Vila krásky Cary Delevingneové: Rok po ničivém požáru? Trosky za 106 milionů!

SportRevue.cz FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Sex podle horoskopu: Beran je živel, který vás strhne do víru vášně. A jaký je ve vztahu?

Sex podle horoskopu: Beran je živel, který vás strhne do víru vášně. A jaký je ve vztahu?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Včelí med - tekuté zlato
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact