• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Mozzarella šťavnatá i křupavá

Mozzarella šťavnatá i křupavá

F.O.O.D.
| 24. 6. 2015
Ingredience
Mozzarella šťavnatá i křupavá

Tenhle vyhlášený sýr určitě znáte z pizzy nebo salátu Caprese. Možná je ale načase zkusit i jiné recepty, které se bez mozzarelly neobejdou.

VĚDĚLI JSTE, ŽE...

…mozzarella pochází z Kampánie. Do mléka se přidá syřidlo. Sražený tvaroh se nechá usadit, pak se vyjme a vaří, dokud není hladký a nedrží pohromadě. Tato hmota se pak krájí (zde vzala i svůj název, mazzare znamená krájet), ručně tvaruje a nakládá do slané syrovátky. Sýr je ihned připravený ke konzumaci, i když někomu chutná až pár dní odleželý. Tradičně se vyrábí i mozzarella uzená nad dřevem, té se říká „affumicata“.

Unknown media type: gallery

Mozzarellové smaženky

asi 30 kuliček - příprava: 35 minut

* 250 g instantní polenty
* sůl a pepř
* 60 g strouhaného parmazánu
* tymián
* 40 ml plnotučného mléka
* 300 g hladké mouky
* 200 g mozzarelly v nálevu
* olej na smažení
* 100 g másla
* čerstvá šalvěj a piniové oříšky

Polentu vsypte do 1 litru vroucí osolené vody. Vařte 3 minuty doměkka. Odstavte, vmíchejte parmazán a tymián a nechte zchladnout. Vmíchejte mléko a polovinu mouky. Zadělejte těsto. Z něj tvořte kuličky, do středu každé z nich zamáčkněte kousek mozzarelly. Obalte ve zbytku mouky a smažte dozlatova.

Máslo rozpusťte v kastrolku a nechte jej přepustit (odpařit všechnu vodu). Lžící sbírejte pěnu. Stáhněte z plamene, vmíchejte nasekanou šalvěj. Smaženky podávejte přelité ochuceným máslem a piniovými oříšky.


Kuřecí scaloppini

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 kuřecí prsní řízky
* olivový olej
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 plechovky sterilovaných rajčat
* 1 lžička krupicového cukru
* bazalka
* 130 g černých oliv
* sůl a pepř
* hladká mouka na zaprášení
* 4 plátky prosciutta
* 180 g mozzarelly v nálevu

Zapněte gril. Kuřecí řízky seřízněte tak, aby byly po celé šířce stejně silné. Na olivovém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte rajčata, 130 ml vody nebo kuřecího vývaru, trochu cukru, celé olivy a bazalku (trochu si nechte na ozdobu). Stáhněte plamen a asi 15 minut redukujte.

Kuřecí řízky osolte, opepřete, zaprašte moukou a opečte na olivovém oleji z obou stran dozlatova. Rajčatovou směs přendejte do pekáčku. Na ni položte kuřecí plátky. Na každý z nich položte plátek prosciutta, lístek bazalky a mozzarellu. Opékejte pod grilem, až se sýr rozpustí.

Náš TIP: Podávejte s polentovou kaší nebo krátkými těstovinami, vhodné jsou například penne.


Mozzarella in carrozza

4 porce - příprava: 20 minut

* 8 plátků ciabatty
* 300 g mozzarelly v nálevu
* 4 filety ančoviček
* bazalka
* 3 vejce
* 80 ml plnotučného mléka
* sůl a pepř
* olivový olej

Čtyři plátky chleba poklaďte každý plátkem mozzarelly, ančovičkou, trochou bazalky a druhým plátkem mozzarelly. Přiklopte druhým kouskem chleba jako sendvič. Vejce vidličkou prošlehejte, osolte a opepřete a vmíchejte mléko. Ze všech stran v nich namočte připravené sendviče. Opečte je z obou stran dozlatova na oleji. Podávejte se salátem.


Zapečená rajčata s mozzarellou

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 velká rajčata
* 1 ciabatta
* 4 filety z ančoviček
* 2 lžíce kaparů
* bazalka
* 50 g mozzarelly v nálevu
* 50 g černých oliv
* 1 stroužek česneku
* olivový olej
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 180 °C. Rajčata rozpulte a zbavte semínek. Střídku z ciabatty promíchejte s pokrájenými zbylými surovinami a prolisovaným česnekem. Směsí naplňte rajčata a položte je na plech. Zakápněte olivovým olejem a zlehka osolte a opepřete. Pečte asi 15 minut dozlatova.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

Poslední sledované recepty

79
Masová směs s cuketou na těstoviny, brambory nebo rýži
Masová směs s cuketou na…
57
Rýže s mletým hovězím z bambusového sítka
Rýže s mletým hovězím z…
42
Schwarzwaldská brokolice s mozzarellou
Schwarzwaldská brokolice…
39
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou
Kotlety s ořechy a…
38
Rýžový salát / příloha
Rýžový salát / příloha

Zajímavé články

Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček: Usušte je, naložte nebo z nich uvařte džem
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček:…
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
AHA.cz Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Od vzniku Miss České republiky uplynulo 36 let: Jak dnes vypadají vítězky? Některé stěží poznáte!

Od vzniku Miss České republiky uplynulo 36 let: Jak dnes vypadají vítězky? Některé stěží poznáte!

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Lela Vémola o nemocném synovi Arniem: Další odklad operace! Dramatické chvíle v nemocnici

Lela Vémola o nemocném synovi Arniem: Další odklad operace! Dramatické chvíle v nemocnici

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho čekají nepříjemné zprávy a kdo bude experimentovat v ložnici?

Horoskop na další týden: Koho čekají nepříjemné zprávy a kdo bude experimentovat v ložnici?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Mozzarella šťavnatá i křupavá
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact