Tenhle vyhlášený sýr určitě znáte z pizzy nebo salátu Caprese. Možná je ale načase zkusit i jiné recepty, které se bez mozzarelly neobejdou.
VĚDĚLI JSTE, ŽE...
…mozzarella pochází z Kampánie. Do mléka se přidá syřidlo. Sražený tvaroh se nechá usadit, pak se vyjme a vaří, dokud není hladký a nedrží pohromadě. Tato hmota se pak krájí (zde vzala i svůj název, mazzare znamená krájet), ručně tvaruje a nakládá do slané syrovátky. Sýr je ihned připravený ke konzumaci, i když někomu chutná až pár dní odleželý. Tradičně se vyrábí i mozzarella uzená nad dřevem, té se říká „affumicata“.
Unknown media type: gallery
Mozzarellové smaženky
asi 30 kuliček - příprava: 35 minut
* 250 g instantní polenty
* sůl a pepř
* 60 g strouhaného parmazánu
* tymián
* 40 ml plnotučného mléka
* 300 g hladké mouky
* 200 g mozzarelly v nálevu
* olej na smažení
* 100 g másla
* čerstvá šalvěj a piniové oříšky
Polentu vsypte do 1 litru vroucí osolené vody. Vařte 3 minuty doměkka. Odstavte, vmíchejte parmazán a tymián a nechte zchladnout. Vmíchejte mléko a polovinu mouky. Zadělejte těsto. Z něj tvořte kuličky, do středu každé z nich zamáčkněte kousek mozzarelly. Obalte ve zbytku mouky a smažte dozlatova.
Máslo rozpusťte v kastrolku a nechte jej přepustit (odpařit všechnu vodu). Lžící sbírejte pěnu. Stáhněte z plamene, vmíchejte nasekanou šalvěj. Smaženky podávejte přelité ochuceným máslem a piniovými oříšky.
Zapněte gril. Kuřecí řízky seřízněte tak, aby byly po celé šířce stejně silné. Na olivovém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte rajčata, 130 ml vody nebo kuřecího vývaru, trochu cukru, celé olivy a bazalku (trochu si nechte na ozdobu). Stáhněte plamen a asi 15 minut redukujte.
Kuřecí řízky osolte, opepřete, zaprašte moukou a opečte na olivovém oleji z obou stran dozlatova. Rajčatovou směs přendejte do pekáčku. Na ni položte kuřecí plátky. Na každý z nich položte plátek prosciutta, lístek bazalky a mozzarellu. Opékejte pod grilem, až se sýr rozpustí.
Náš TIP: Podávejte s polentovou kaší nebo krátkými těstovinami, vhodné jsou například penne.
Mozzarella in carrozza
4 porce - příprava: 20 minut
* 8 plátků ciabatty
* 300 g mozzarelly v nálevu
* 4 filety ančoviček
* bazalka
* 3 vejce
* 80 ml plnotučného mléka
* sůl a pepř
* olivový olej
Čtyři plátky chleba poklaďte každý plátkem mozzarelly, ančovičkou, trochou bazalky a druhým plátkem mozzarelly. Přiklopte druhým kouskem chleba jako sendvič. Vejce vidličkou prošlehejte, osolte a opepřete a vmíchejte mléko. Ze všech stran v nich namočte připravené sendviče. Opečte je z obou stran dozlatova na oleji. Podávejte se salátem.
Zapečená rajčata s mozzarellou
4 porce - příprava: 25 minut
* 4 velká rajčata
* 1 ciabatta
* 4 filety z ančoviček
* 2 lžíce kaparů
* bazalka
* 50 g mozzarelly v nálevu
* 50 g černých oliv
* 1 stroužek česneku
* olivový olej
* sůl a pepř
Troubu zapněte na 180 °C. Rajčata rozpulte a zbavte semínek. Střídku z ciabatty promíchejte s pokrájenými zbylými surovinami a prolisovaným česnekem. Směsí naplňte rajčata a položte je na plech. Zakápněte olivovým olejem a zlehka osolte a opepřete. Pečte asi 15 minut dozlatova.