• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Melounové osvěžení

Melounové osvěžení

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Melounové osvěžení

Jsou lidé, kteří dokážou spořádat celý meloun na posezení. Není divu. Je to velká lahůdka, zejména v horkých letních dnech plná osvěžení a zdraví. Název meloun pochází z řečtiny a znamená "velké jablko".

První chutné plody pěstovali již v době Peršané. Z Asie se potom plody dostaly do Evropy přes Itálii, kde se jejich vyobrazení vyskytuje například na kresbách v Pompejích. Když v roce 1495 francouzský král Karel VIII. dobil při svém italském tažení Neapol, přivezl do své vlasti mezi jinými i cukrové melouny, které se potom pěstovaly převážně v zahradách zámku Cantaluppe. K nám se dovážejí z Itálie, Španělska, Řecka, Kypru a Izraele.

Melounů je mnoho typů, lze je rozdělit podle tvaru a barvy. I když je lidé většinou pokládají za ovoce, u nás je řadíme do zeleniny plodové. Patří do čeledi tykvovitých jako okurky nebo tykve. Jednoleté plazivé nebo popínavé rostliny se dělí na dvě hlavní skupiny: vodní melouny a cukrové melouny. Oba druhy se pěstují ve všech teplejších zemích po celém světě.

Vodní meloun

- u nás nejoblíbenější a nejznámější. Vodní melouny pocházejí především ze stepí středo- a jiho- afrických. Mají tmavě zelenou slupku a živě červenou vodnatou dužinu s černými jadérky rozmístěnými v celé dužině. Vodní meloouny dosahují váhy až 15 kg, ale nejkvalitnější a nejchutnější bývají plody váhy kolem 2 kg. Vodní meloun je zvláště osvěžující, obsahuje 91% vody a jeho energetické hodnota je asi 140 kJ. Vodní meloun je u nás k dostání od léta do začátku podzimu. Je kulatý nebo podlouhý, za plné zralosti má slupku sytě zelenou nebo zelenošedou, naspodu někdy žlutou.

Cukrové melouny

- jsou menší, žluté až zelenavé plody se světlezelenou až oranžověčervenou dužinou. Pravlastí cukrových melounů jsou tropy a subtropy jihovýchodní Asie a Afriky. Semena cukrových melounů jsou soustředěna v dužině uprostřed, takže je lze snadno vyjmout. V porovnání s melouny vodními jsou ty cukrové aromatičtější, mají poměrně vysoký obsah cukru, energetický obsah 100 g dužiny je asi 230 kJ. Je mnoho odrůd cukrových melounů, členěných podle vzhledu slupky, barvy a chuti dužiny.

Jak si meloun vychutnat

Meloun se pojídá syrový buď jako předkrm, nebo na závěr jídla jako moučník. V létě, jsou-li dobře vychlazené, výborně zahánějí žízeň nebo se hodí k přípravě bowlí, jsou vhodné do ovocných salátů, chutnají s okyseleným octovým dresinkem a jsou také ideálním doplňkem nakrájené šunky, drůbežího či krabího salátu. Z rozmixované melounové dužiny lze připravit i osvěžující sorbet nebo ledový pohár.

Cukrové melouny je třeba rozříznout a z jejich středů vyjmout zrnka. Půlky se potom rozkrájejí na řezy, a ty se pojídají vidličkou a nožem. Jiný způsob je z řezů oloupat kůru a dužinu podávat nakrájenou na kostky, z celých plodů lze také vykrajovat kuličky. Všechny druhy melounových šťáv jsou mimořádně prospěšné, zvláště chceme-li se podrobit dietní kůře. Obsah vody v melounech se pohybuje mezi 90% - 93% a je závislý na druhu melounu. Melounové šťávy jsou bohaté na sodík a poměr alkalických prvků ke kyselým je 3:1. Obsahují malé množství lehce stravitelné celulózy. Pro svůj močopudný účinek jsou zvláště vhodné při ledvinových poruchách. V některých případech je vhodné přidat k melounové šťáve malé množství citronové šťávy, ale nikdy se nemá přidávat cukr nebo sůl.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Grilovaný losos ve slanině

Grilovaný losos ve slanině

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

Poslední sledované recepty

422
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem
Těstoviny se smetanovou…
289
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
65
Pečené kuře s rýží
Pečené kuře s rýží
53
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
42
Těstoviny (nejen) s kuřecím masem - zdravě a chutně
Těstoviny (nejen) s…

Zajímavé články

Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5…
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská cukrářka vytváří sladkosti, které vypadají jako skutečné kytice
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská…
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat, jak je zavařit, usušit i co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat,…
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák Heleny Vondráčkové nebo bábovku Marthy Stewart
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák…
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka: Tvarohové těsto nechává odpočinout a používá meruňky i s peckou
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka:…
AHA.cz Těžko u Šafářové s Plekancem: Dusná atmosféra plná stresu, děti trpí

Těžko u Šafářové s Plekancem: Dusná atmosféra plná stresu, děti trpí

Mimibazar Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Dáma.cz Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Blesk pro ženy Stylový týden: Saskia Burešová má v 78 letech styl v malíku. A kdo byl ještě na pochvalu?

Stylový týden: Saskia Burešová má v 78 letech styl v malíku. A kdo byl ještě na pochvalu?

Ženy.cz Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Blesk.cz Nešťastný Kristian Kodet (77): Milionová investice k pláči!

Nešťastný Kristian Kodet (77): Milionová investice k pláči!

SportRevue.cz Stíny zašlé fotbalové slávy. Připomeňte si 5 smutných osudů (ne)slavných stadionů

Stíny zašlé fotbalové slávy. Připomeňte si 5 smutných osudů (ne)slavných stadionů

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Hodina narození určuje vaši povahu: Přišli jste na svět před půlnocí, nebo po obědě?

Hodina narození určuje vaši povahu: Přišli jste na svět před půlnocí, nebo po obědě?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Melounové osvěžení
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact