• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Což takhle dát si špenát ?

Což takhle dát si špenát ?

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Což takhle dát si špenát ?

Špenát patří k tomu druhu zeleniny, která nenalézá velkou oblibu u všech konzumentů. A důvody jsou zcela jdenoduché. Často je to tím, že špenátová příloha k masu byla zřejmě více ohřívaná a má pak pro špenát zcela netypickou, téměř černou barvu, a tak si ho zvláště v restauraci host již více neobjedná.

V posledních letech jsme si zvykli na špenát zmrazený, připravený jako polotovar pro tepelné zpracování. Hospodyně - ženy dříve narozené pamatují, jak ještě býval na trzích jen a jen špenát čerstvý. A k tomu se nyní vracíme. Mimo zmrazený špenát se nyní nabízejí i čerstvé špenátové lisy a to od jara do podzimu.

Proč návrat ke špenátu čerstvému jehož příprava dá více práce?

Špenát je totiž zelenina, kterou můžeme upravovat nejen tepelně zpracovanou, ale i za syrova. Při návštěvě vyhlášené restaurace ve Francii nás překvapí, že studený předkrm ne právě nejlevnější např. uzený losos posypaný koprem nebo uzená šunka, jsou podávány na špenátových listech. Se špenátovými listy se setkáváme i při ozdobě různých náročnějších studených mís. Ale podívejme se na špenát do gastronomických slovníků: Heringův slovník uvádí asi 28 různých úprav špenátu. My známe většinou jen jíškou zahuštěný špenát ochucený solí, pepřem a česnekem.

Klasickou můžeme nazvat úpravu na staromódní způsob. Čerstvý špenát krátce povařený, zcezený, nadrobno posekaný se dusí na másle a doplňuje hustou smetanou.
Americký způsob přípravy jsou očištěné listy špenátu dušené nejdříve ve vlastní šťávě, posekané, pak dušené na másle a ochucené solí, citronovou šťávou a podávané s plátky natvrdo vařených vajec. Zajímavé jsou jistě i větší špenátové listy plněné fáší z telecího masa a jako závitky dušené v masové šťávě.
Odborníka i laika zaujme špenát na benátský způsob - očištěné a spařené celé listy jsou vložené do máslem vymazané zapékací formy. Jsou překryté plátky rajčat a sardelovými filety. Posypané sýrem se špenátové listy zapékají ještě i na povrchu pokapané máslem.

Špenát tedy není jen přílohou, ale připravují se z něj i nočky do polévek, pečou nákypy, plní se jimi listové těsto ve tvaru taštiček či závinu, potírají toasty. Doprovodným kořením špenátových pokrmů není jen sůl, pepř a česnek, ale je zjemňován máslem, smetanou, sýry nebo sýrovou omáčkou. Špenátové listy čerstvě uvařené, které pro další přípravu posekáme nebo umeleme, mají typicky svěží zelenou barvu.

Proč je tedy špenát doporučován?

Dříve se říkalo, že pro vysoký obsah železa. Ukázalo se však, že při opisovvání došlo k omylu posunutím desetinného čísla. Obsah železa není tak výrazně vysoký, jak se léta uvádělo v různých tabulkách. Špenát patří k zelenině s listy na povrchu, proto obsahuje značné množství vitamínu C. Proto se také doporučuje podání za syrova. Špenát také obsahuje značené množství beta-karotenu, vitamíny skupiny B a z minerálních látek je to mimo železo také vápník
a jód. Špenát by neměli konzumovat ti, kteří trpí tvorbou močových a ledvinových kamenů vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové.

A tak již jen závěrem - nezavrhujme špenát - s trochou práce a fantazie získáme jak z čerstvého, tak ze zmrazeného špenátu nevšední pokrm - a to stojí za to!

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

Poslední sledované recepty

41
Výborné šunkofleky
Výborné šunkofleky
25
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
23
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
19
Vepřové výpečky se zelím
Vepřové výpečky se zelím
17
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína

Zajímavé články

Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená, drcená či pasírovaná?
Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená,…
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná rychlovka, díky které se blýsknete
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná…
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým bude naprosto dokonalý
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým…
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a zvládnete ho i vy
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a…
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
AHA.cz Parťák Mareše na vozíčku: Ortel známé lékařky

Parťák Mareše na vozíčku: Ortel známé lékařky

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy Tajemství mladistvého vzhledu Marie Rottrové: Tohle rozzáří nejen ženy 80+!

Tajemství mladistvého vzhledu Marie Rottrové: Tohle rozzáří nejen ženy 80+!

Ženy.cz 5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

Blesk.cz Nádherná dcera Michaela Jacksona (†50) Paris: Vyfetovala si díru v nose

Nádherná dcera Michaela Jacksona (†50) Paris: Vyfetovala si díru v nose

SportRevue.cz FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Štíři a jejich nelehký karmický úkol. A jak to mají se sexem?

Štíři a jejich nelehký karmický úkol. A jak to mají se sexem?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Což takhle dát si špenát ?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact