• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Což takhle dát si špenát ?

Což takhle dát si špenát ?

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Což takhle dát si špenát ?

Špenát patří k tomu druhu zeleniny, která nenalézá velkou oblibu u všech konzumentů. A důvody jsou zcela jdenoduché. Často je to tím, že špenátová příloha k masu byla zřejmě více ohřívaná a má pak pro špenát zcela netypickou, téměř černou barvu, a tak si ho zvláště v restauraci host již více neobjedná.

V posledních letech jsme si zvykli na špenát zmrazený, připravený jako polotovar pro tepelné zpracování. Hospodyně - ženy dříve narozené pamatují, jak ještě býval na trzích jen a jen špenát čerstvý. A k tomu se nyní vracíme. Mimo zmrazený špenát se nyní nabízejí i čerstvé špenátové lisy a to od jara do podzimu.

Proč návrat ke špenátu čerstvému jehož příprava dá více práce?

Špenát je totiž zelenina, kterou můžeme upravovat nejen tepelně zpracovanou, ale i za syrova. Při návštěvě vyhlášené restaurace ve Francii nás překvapí, že studený předkrm ne právě nejlevnější např. uzený losos posypaný koprem nebo uzená šunka, jsou podávány na špenátových listech. Se špenátovými listy se setkáváme i při ozdobě různých náročnějších studených mís. Ale podívejme se na špenát do gastronomických slovníků: Heringův slovník uvádí asi 28 různých úprav špenátu. My známe většinou jen jíškou zahuštěný špenát ochucený solí, pepřem a česnekem.

Klasickou můžeme nazvat úpravu na staromódní způsob. Čerstvý špenát krátce povařený, zcezený, nadrobno posekaný se dusí na másle a doplňuje hustou smetanou.
Americký způsob přípravy jsou očištěné listy špenátu dušené nejdříve ve vlastní šťávě, posekané, pak dušené na másle a ochucené solí, citronovou šťávou a podávané s plátky natvrdo vařených vajec. Zajímavé jsou jistě i větší špenátové listy plněné fáší z telecího masa a jako závitky dušené v masové šťávě.
Odborníka i laika zaujme špenát na benátský způsob - očištěné a spařené celé listy jsou vložené do máslem vymazané zapékací formy. Jsou překryté plátky rajčat a sardelovými filety. Posypané sýrem se špenátové listy zapékají ještě i na povrchu pokapané máslem.

Špenát tedy není jen přílohou, ale připravují se z něj i nočky do polévek, pečou nákypy, plní se jimi listové těsto ve tvaru taštiček či závinu, potírají toasty. Doprovodným kořením špenátových pokrmů není jen sůl, pepř a česnek, ale je zjemňován máslem, smetanou, sýry nebo sýrovou omáčkou. Špenátové listy čerstvě uvařené, které pro další přípravu posekáme nebo umeleme, mají typicky svěží zelenou barvu.

Proč je tedy špenát doporučován?

Dříve se říkalo, že pro vysoký obsah železa. Ukázalo se však, že při opisovvání došlo k omylu posunutím desetinného čísla. Obsah železa není tak výrazně vysoký, jak se léta uvádělo v různých tabulkách. Špenát patří k zelenině s listy na povrchu, proto obsahuje značné množství vitamínu C. Proto se také doporučuje podání za syrova. Špenát také obsahuje značené množství beta-karotenu, vitamíny skupiny B a z minerálních látek je to mimo železo také vápník
a jód. Špenát by **neměli konzumovat** ti, kteří trpí tvorbou močových a ledvinových kamenů vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové.

A tak již jen závěrem - nezavrhujme špenát - s trochou práce a fantazie získáme jak z čerstvého, tak ze zmrazeného špenátu nevšední pokrm - a to stojí za to!

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Piškotový koláč s jahodami

Piškotový koláč s jahodami

20 minut
Těstoviny s rajčaty a vodkou

Těstoviny s rajčaty a vodkou

70 minut
Kuřecí paličky BBQ

Kuřecí paličky BBQ

Poslední sledované recepty

25
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
18
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
17
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
13
Rychlovka z papiňáku
Rychlovka z papiňáku
10
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových květů a ochutnejte z nich ty nejlepší dezerty
Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových…
Chcete krásné opálení? Tyto potraviny vám ho zajistí
Chcete krásné opálení? Tyto potraviny vám ho…
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé vaření plné chutí
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé…
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté: S medem, jogurtem nebo citrusy
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso…
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo osúchy a z čeho se dělá luhačovický špaček?
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo…
AHA.cz Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz S čerty nejsou žerty: Vetchého odvezla sanitka, Nárožný rozbrečel sběratele

S čerty nejsou žerty: Vetchého odvezla sanitka, Nárožný rozbrečel sběratele

Blesk pro ženy Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Ženy.cz Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Blesk.cz Hackeři napadli Rock for People: Podivný symbol na pódiu!

Hackeři napadli Rock for People: Podivný symbol na pódiu!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Abecedazahrady Záclony a závěsy, které přinesou stín do vaší pergoly či altánu: Galerie nápadů

Záclony a závěsy, které přinesou stín do vaší pergoly či altánu: Galerie nápadů

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Což takhle dát si špenát ?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí