• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Ukládání chutí

Ukládání chutí

F.O.O.D.
| 5. 10. 2010
Gourmet
Ukládání chutí

Dnes už nakládáme ovoce a zeleninu nikoli z nutnosti, ale z radosti, jak různorodé kulinární možnosti nám poklady ve sklenicích skýtají.

Trocha historie

Slovo konzervace je odvozeno od latinského conservare, což znamená uchovávat. Je tedy jasné, že prodlužování životnosti potravin je věru dávnověká disciplína. Mezi nejstarší způsoby uchování potravin patřilo sušení, uzení a kvasné procesy (mléčné i alkoholové). Všechny znali a hojně používali už staří Řekové, Egypťané i Římané.

Všechny jsou oblíbené i dnes, jen způsoby, kterými jsou prováděny, jsou sofistikovanější a používají moderní techniku. Její rozvoj nastartoval začátkem 19. století francouzský kuchař a vynálezce Nicolas Appert, který tehdy na základě dlouhodobě prováděných experimentů vypracoval praktickou metodu termosterilace potravin.

Významné výzkumy v oblasti mléčného, octového a alkoholového kvašení pak provedl v polovině 19. století francouzský biolog, chemik a lékař Louis Pasteur. Podrobně studoval především kvasné a patogenní mikroby a zároveň položil vědecké základy k ničení jejich zárodků. Metoda tepelné sterilace, která brání nežádoucímu kvašení potravin dodnes, nese jeho jméno – pasterizace.

V českých zemích převažovala až do konce 19. století, kdy se u nás datují počátky konzervárenského průmyslu, domácký a sezonní způsob konzervace potravin. Ovoce se sušilo či nakládalo do medu, vařila se povidla a všemožné zavařeniny. Mocný impulz rozvoji konzervárenského průmyslu pak daly obě světové války a následný poválečný vývoj.

Ohlédnutí

V dobách, které můžeme zatím ještě stále nazývat nedávno minulé, bylo nakládání a zavařování nutností. Jen tak jste si totiž mohli v zimě pochutnat třeba na meruňkách, jahodách či třešních, jen tak jste se mohli k tradičnímu českému nedělnímu řízku zakousnout do křupavé okurky, protože ty pravé znojemské (vyráběly se ve Znojmě už od roku 1929) směřovaly hlavně na export a byly na pultech obchodů vzácným, často podpultovým zbožím.

Po společenských změnách na konci 80. let se situace změnila takříkajíc skokem. Nerudné zelináře v poloprázdných obchodech postupně nahradili pracovití Vietnamci, jejichž obchůdky celoročně nabízejí hojnost ovoce a zeleniny tu– i cizozemské. A dnes vznikají i skvělé farmářské trhy s domácí produkcí.

Současnost je chutná

Domácí nakládání je tedy dnes spíše zálibou a radostí z vlastnoručně vyrobeného produktu než nezbytností. Nakládaná zelenina i ovoce mají však své stálé ostavení v naší i světové kuchyni, ať už jako samostatná příloha či doplněk různých pokrmů nebo jako součást omáček, salátů, teplé i studené kuchyně.

Konzervační metody, ať už jsou fyzikální (sušení, prosolení, proslazení či zmrazení), chemické (s přídavkem konzervantů či kyseliny citronové) či biologické (etanolové či mléčné kvašení) se spolu často kombinují. Výsledkem jsou dlouhodobě skladované potraviny (zavařeniny, zmrazené či sušené potraviny) nebo jen omezeně dlouho a za daných podmínek skladovatelné polokonzervy (například marinády).

Nakládat můžeme různé druhy ovoce i zeleniny, vždy jsou však nezbytným předpokladem úspěchu čerstvé plody prvotřídní jakosti. Mezi nejoblíbenější druhy k nakládání patří všemožné ovoce a jeho kombinace, ze zeleniny pak papriky, rajčata, červená řepa, zelí a okurky.

Možností je ale mnohem více, a tak se běžně nakládají mrkev, houby, srdíčka artyčoků, květák, papriky atd. Doufáme, že vás naše recepty dostatečně naladily k tomu, abyste vyrazili do nejbližší zeleniny či na tržiště a připravili si lahůdky, které vám chutně připomenou léto!

Text: EVA VŠETÍČKOVÁ, časopis F.O.O.D.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Marinované řecké kuře

Marinované řecké kuře

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

Poslední sledované recepty

91
Dýňová tortila
Dýňová tortila
61
Máslové řízky
Máslové řízky
50
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
36
Hrnková bublanina s třešněmi
Hrnková bublanina s…
33
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda

Zajímavé články

Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a nejčastější chyby, které ji mohou pokazit
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a…
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný koláč, bublaninu, crumble, šneky nebo palačinky
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný…
Tortilla 5x jinak: S masovými kuličkami, pečenou zeleninou nebo v mexickém stylu
Tortilla 5x jinak: S masovými kuličkami, pečenou…
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa, pstruha, makrelu nebo tuňáka?
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa,…
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč, rybízový koláč s tvarohem a luxusní roláda s třešněmi
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč,…
AHA.cz Gregorová už nevydržela mlčet: Pravda o Ondřeji Brzobohatém

Gregorová už nevydržela mlčet: Pravda o Ondřeji Brzobohatém

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Když podprsenka překáží: Tejpovací pásky na prsa jsou řešením nejen nevzhledných ramínek!

Když podprsenka překáží: Tejpovací pásky na prsa jsou řešením nejen nevzhledných ramínek!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Festival Metronome Prague dnes vrcholí: Vystoupila Langerová i Rag'n'Bone Man!

Festival Metronome Prague dnes vrcholí: Vystoupila Langerová i Rag'n'Bone Man!

SportRevue.cz FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy Nejšikovnější znamení zvěrokruhu: Kdo má ruce ze zlata? A kdo naopak nevymění ani žárovku?

Nejšikovnější znamení zvěrokruhu: Kdo má ruce ze zlata? A kdo naopak nevymění ani žárovku?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Ukládání chutí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact