• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Ukládání chutí

Ukládání chutí

F.O.O.D.
| 5. 10. 2010
Gourmet
Ukládání chutí

Dnes už nakládáme ovoce a zeleninu nikoli z nutnosti, ale z radosti, jak různorodé kulinární možnosti nám poklady ve sklenicích skýtají.

Trocha historie

Slovo konzervace je odvozeno od latinského conservare, což znamená uchovávat. Je tedy jasné, že prodlužování životnosti potravin je věru dávnověká disciplína. Mezi nejstarší způsoby uchování potravin patřilo sušení, uzení a kvasné procesy (mléčné i alkoholové). Všechny znali a hojně používali už staří Řekové, Egypťané i Římané.

Všechny jsou oblíbené i dnes, jen způsoby, kterými jsou prováděny, jsou sofistikovanější a používají moderní techniku. Její rozvoj nastartoval začátkem 19. století francouzský kuchař a vynálezce Nicolas Appert, který tehdy na základě dlouhodobě prováděných experimentů vypracoval praktickou metodu termosterilace potravin.

Významné výzkumy v oblasti mléčného, octového a alkoholového kvašení pak provedl v polovině 19. století francouzský biolog, chemik a lékař Louis Pasteur. Podrobně studoval především kvasné a patogenní mikroby a zároveň položil vědecké základy k ničení jejich zárodků. Metoda tepelné sterilace, která brání nežádoucímu kvašení potravin dodnes, nese jeho jméno – pasterizace.

V českých zemích převažovala až do konce 19. století, kdy se u nás datují počátky konzervárenského průmyslu, domácký a sezonní způsob konzervace potravin. Ovoce se sušilo či nakládalo do medu, vařila se povidla a všemožné zavařeniny. Mocný impulz rozvoji konzervárenského průmyslu pak daly obě světové války a následný poválečný vývoj.

Ohlédnutí

V dobách, které můžeme zatím ještě stále nazývat nedávno minulé, bylo nakládání a zavařování nutností. Jen tak jste si totiž mohli v zimě pochutnat třeba na meruňkách, jahodách či třešních, jen tak jste se mohli k tradičnímu českému nedělnímu řízku zakousnout do křupavé okurky, protože ty pravé znojemské (vyráběly se ve Znojmě už od roku 1929) směřovaly hlavně na export a byly na pultech obchodů vzácným, často podpultovým zbožím.

Po společenských změnách na konci 80. let se situace změnila takříkajíc skokem. Nerudné zelináře v poloprázdných obchodech postupně nahradili pracovití Vietnamci, jejichž obchůdky celoročně nabízejí hojnost ovoce a zeleniny tu– i cizozemské. A dnes vznikají i skvělé farmářské trhy s domácí produkcí.

Současnost je chutná

Domácí nakládání je tedy dnes spíše zálibou a radostí z vlastnoručně vyrobeného produktu než nezbytností. Nakládaná zelenina i ovoce mají však své stálé ostavení v naší i světové kuchyni, ať už jako samostatná příloha či doplněk různých pokrmů nebo jako součást omáček, salátů, teplé i studené kuchyně.

Konzervační metody, ať už jsou fyzikální (sušení, prosolení, proslazení či zmrazení), chemické (s přídavkem konzervantů či kyseliny citronové) či biologické (etanolové či mléčné kvašení) se spolu často kombinují. Výsledkem jsou dlouhodobě skladované potraviny (zavařeniny, zmrazené či sušené potraviny) nebo jen omezeně dlouho a za daných podmínek skladovatelné polokonzervy (například marinády).

Nakládat můžeme různé druhy ovoce i zeleniny, vždy jsou však nezbytným předpokladem úspěchu čerstvé plody prvotřídní jakosti. Mezi nejoblíbenější druhy k nakládání patří všemožné ovoce a jeho kombinace, ze zeleniny pak papriky, rajčata, červená řepa, zelí a okurky.

Možností je ale mnohem více, a tak se běžně nakládají mrkev, houby, srdíčka artyčoků, květák, papriky atd. Doufáme, že vás naše recepty dostatečně naladily k tomu, abyste vyrazili do nejbližší zeleniny či na tržiště a připravili si lahůdky, které vám chutně připomenou léto!

Text: EVA VŠETÍČKOVÁ, časopis F.O.O.D.

Další články z rubriky

Doporučujeme

45 minut
Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

67
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
41
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
39
Šopský salát
Šopský salát
37
Snadné čokoládové muffiny
Snadné čokoládové muffiny
36
Palačinky
Palačinky

Zajímavé články

Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný než ten, aby bylo jídlo lákavější na pohled
Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný…
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi nejkrásnějšími
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi…
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní dobrodružství
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny, které jsou v tomto období naprosto jedinečné
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny,…
AHA.cz Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Za první republiky byly prostitutky múzami slavných

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Za první republiky byly prostitutky múzami slavných

Blesk pro ženy Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ženy.cz Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Blesk.cz Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz GALERIE: 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut!

GALERIE: 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Abecedazahrady Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Ukládání chutí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí