• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Pesto není jen Itálie

Pesto není jen Itálie

F.O.O.D.
| 28. 7. 2016
Gourmet
Pesto není jen Itálie

Milujete pestrost, kterou pesta přinášejí do italské kuchyně? Pak vás určitě zaujmou i naše míchaná vajíčka či asijské nudle.

Nevěřte tomu, že připravit prvotřídní pesto je věda. Pokud nemáte ambice konkurovat proslulému janovskému pestu, jehož podstatou je tamní bazalka bez mátové stopy charakteristické pro ostatní druhy, neslevíte z perfektní kvality surovin a dáte mu špetku svého srdce, nemůžete selhat. Hmoždíř je bonusem, nikoli podmínkou. Mixér poslouží také dobře. Podstatný je olej a bazalka. Olivový olej má být extra panenský a v ústech jemný, bazalka ručně natrhaná, svěží, nejlépe s drobnějšími lísty. Parmazán, česnek a piniové oříšky věrně doprovázejí základní verzi.

Velmi příjemné variace vytvoříte z dalších čerstvých zelených bylin, jako jsou petrželka či koriandr, salátových lístků typu rukola, případně sušených rajčat. K nim je důležité nakombinovat chuťově sladěné ořechy a semena, ze sýrů je výborný například pecorino romano. Pesto je totiž pobídka pro vaši kreativitu v kuchyni, samozřejmě za předpokladu, že respektujete charakter jídel, která má podtrhnout.


Míchaná vajíčka s bazalkovým pestem

4 porce, příprava: 30 minut

* 12 vajec
* 100 ml 33% smetany
* 50 g másla
* 0,5 hlávky kapusty
* 4 jarní cibulky
* 200 g sušených rajčat
* hrst piniových oříšků
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř

BAZALKOVÉ PESTO

* 100 ml olivového oleje
* 100 g bazalky
* 50 g rukoly
* 1 stroužek česneku
* 40 g parmazánu
* hrst piniových oříšků
* sůl a pepř

Vejce rozklepněte do mísy a vyšlehejte se smetanou. Přidejte pesto vyrobené z olivového oleje, bazalky, rukoly, česneku, parmazánu, piniových oříšků, vše dochuťte solí a pepřem. Vaječnou směs s pestem osmahněte na másle do konzistence míchaných vajec, kterou máte v oblibě. Kapustové listy spařte vroucí vodou, nechte okapat, nakrájejte na širší proužky a poté společně s nasekanou jarní cibulkou, sušenými rajčaty a piniovými oříšky krátce orestujte na olivovém oleji. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s míchanými vejci.

NÁŠ TIP: Mladé pevné listy mangoldu jsou ve vaječné míchanici vděčnou alternativou kapusty.


Bramborový salát s pestem ze sušených rajčat

4 porce, příprava: 45 minut

* 600 g malých brambor typu A
* 400 g cherry rajčátek
* 100 g zelených oliv
* sůl a pepř
* 2–3 lžíce zeleninového vývaru
* 100 g rukoly

RAJČATOVÉ PESTO

* 100 ml olivového oleje
* 200 g sušených rajčat
* 50 g zelených oliv
* 40 g parmazánu
* 1 stroužek česneku
* hrst loupaných mandlí
* sůl a pepř

Brambory i se slupkou uvařte doměkka, slijte a nechte vychladnout. Poté brambory nakrájejte na poloviny. Připravte si pesto: Rozmixujte olivový olej, sušená rajčata, olivy, parmazán, česnek a mandle, dochuťte solí a pepřem. Přendejte je na pánev, smíchejte s cherry rajčátky, olivami, přidejte pesto a zeleninový vývar. Salát krátce prohřejte a podávejte ozdobený rukolou.

Náš TIP: Salát zpestří kopeček hustého bílého jogurtu.


Kuřecí prsa s pistáciovým pestem

4 porce, příprava: 40 minut

* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 g cherry rajčátek
* 2 balení mozzarelly (250 g)
* 40 g parmazánu
* hrst oregana

PISTÁCIOVÉ PESTO

* 100 ml olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* 40 g parmazánu
* hrst vyloupaných pistácií
* hrst bazalky
* sůl a pepř

Kuřecí prsa osolte, opepřete a přendejte do pekáčku vytřeného olejem. Na ně rozdělte pesto rozmixované z olivového oleje, česneku, parmazánu, mandlí, bazalky, pistácií, dochucené solí a pepřem. Přiklopte plátky rajčat, mozzarelly a nakonec zasypte nastrouhaným parmazánem a oreganem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Podávejte se salátem.


Skleněné nudle s asijským pestem

4 porce, příprava: 30 minut

* 1 balení rýžových nudlí (375 g)
* 500 g předvařených krevet
* 2 lžíce olivového oleje
* hrst koriandru
* šťáva z 1 limetky
* sůl a pepř
* 40 g oříšků kešú

ASIJSKÉ PESTO

* 100 ml olivového oleje
* 100 g koriandru
* 4 cm dlouhý kořen zázvoru
* 2 chilli papričky
* 1 stroužek česneku
* 40 g parmazánu
* hrst oříšků kešú
* sůl a pepř

Nudle připravte podle návodu na obale. Předvařené krevety vyloupejte, smíchejte je s trochou olivového oleje, koriandrem, šťávou z limetky, solí a pepřem. Orestujte dozlatova na pánvi. Ke konci přidejte oříšky kešú. Měkké nudle smíchejte s pestem z olivového oleje, koriandru, zázvoru, chilli papriček, česneku, parmazánu a kešú. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s krevetami a oříšky kešú.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Koláč se sardnikami a čekankou

Koláč se sardnikami a čekankou

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

62
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
47
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
35
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
31
Mátový sirup
Mátový sirup
27
Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Jednoduchá koprová…

Zajímavé články

20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový nebo levandulový
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Maminka.cz Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Pesto není jen Itálie
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí