• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Perníková chaloupka

Perníková chaloupka

Receptář Dr. Oetker
| 5. 10. 2010
Gourmet
Perníková chaloupka

Zasněžená chaloupka z perníku ozdobí vánoční stůl a potěší děti i dospělé. Jednotlivé části chaloupky je dobré upéci několik dní předem. Musí dobře vychladnout, jinak by byly příliš měkké a chaloupka by se mohla rychle zbořit. Zdobení závisí na vaší zručnosti a fantazii, zapojte i děti. Pokud chaloupku nesníte a zabalíte do celofánu, může vám jako dekorace sloužit několik let. Zkuste si ji s námi upéci.

Těsto:

300 g tekutého medu
75 g krupicového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1 vejce
50 g změklého másla
4 lžíce vody
600 g hladké mouky
30 g kakaa
1 balíček kypřícího prášku do perníku
smetana ke šlehání

Na ozdobení:

200 g prosátého moučkového cukru
1 práškový cukr s vanilkovou příchutí
bílky
ořechy, sladkosti

Na těsto vymícháme med, cukr, vanilkový cukr, vejce, máslo a vodu. Mouku smícháme s kakaem a kypřícím práškem do pečiva, přidáme do medové směsi a na pomoučeném vále uhněteme. Těsto dáme do chladu odpočinout.

Podle náčrtů si vytvoříme papírové šablony ve skutečné velikosti. Z těsta vyválíme 5 mm silný plát. Přiložíme šablony a podle nich vykrojíme jednotlivé díly. Dáme péci. Ze zbylého těsta vyválíme plát jako podložku pod chaloupku dle vlastní fantazie si připravíme doplňky – okenice, stromečky… Vše dáme péci do předehřáté trouby asi na 15 minut. Elektická trouba 200 °C, horkovzdušná 180 °C, plyn stupeň 3-4.
Upečené části vyndáme z trouby a ještě do teplého těsta vykrojíme otvory pro okna a dveře. Necháme vychladnout nejlépe přes noc. Můžeme je upéci několik dní před slepením chaloupky.

Z cukru, bílků a citronové šťávy umícháme hustou polevu, kterou potřeme okraje bočních a čelních stran a chaloupku sestavíme. Když jsou všechny části pevně slepené, zbytek polevy, ořechy a sladkosti použijeme na dozdobení chaloupky dle fantazie. Nakonec vše posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.

Převzato z Receptáře Dr. Oetker.

Další články z rubriky

Doporučujeme

45 minut
Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

69
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
38
Bigos
Bigos
37
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
36
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
27
Bramborovo-ovocný strouhanec z Podkrkonoší
Bramborovo-ovocný…

Zajímavé články

Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný než ten, aby bylo jídlo lákavější na pohled
Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný…
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi nejkrásnějšími
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi…
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní dobrodružství
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny, které jsou v tomto období naprosto jedinečné
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny,…
AHA.cz Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Svátek svatého Štěpána je starší než Vánoce. Jaké platí tradice?

Svátek svatého Štěpána je starší než Vánoce. Jaké platí tradice?

Blesk pro ženy Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ženy.cz Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Blesk.cz Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Z nafouklého bříška rakovina: Pětiletého Martínka poslali z nemocnice domů, rodiče se ale nenechali odbýt

Z nafouklého bříška rakovina: Pětiletého Martínka poslali z nemocnice domů, rodiče se ale nenechali odbýt

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Abecedazahrady Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Perníková chaloupka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí