• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Pátek voní chlebem

Pátek voní chlebem

F.O.O.D.
| 15. 8. 2012
Gourmet
Pátek voní chlebem

Díky bohu, že je pátek. V různých jazycích světa si to asi v duchu řeknou poslední pracovní den v týdnu stovky tisíc lidí. Zřejmě i řada fandů kraje kolem Karlštejna, kam jich víkend co víkend vyrážejí na kole i pěšmo stovky.

Neláká je sem jen královský hrad, ale také rozmanitá příroda národní přírodní rezervace i četná místa opředená dávnými legendami, jako například poutní místo s klášterem Svatý Jan pod Skalou. Jen kousek odtud je vklíněná mezi vrchy, z nichž vyniká především skalní hradba Třesina, malá obec Hostim. A právě pátek je den, kdy zde zavoní čerstvě upečený domácí chléb z hostince U Krobiána, určený hostům plnícím odpoledne a po celý víkend všechna místa uvnitř i na zahrádce. Pověst podniku se rozšířila daleko od několika desítek stavení roztroušených podél potoka Loděnice, místními důvěrně nazývaného Kačák.

Podporujte svého farmáře

„Chléb je jedním ze symbolů kuchyně, kterou se snažíme v hostinci dělat,“ vysvětluje Alena Schätzová, která s manželem Václavem Zykánem výletní hospůdku provozuje. „Snažíme se navazovat na starou českou kuchyni, jak se vyvíjela již od středověku a měla pokračování v Rettigové, Sandtnerové, Úlehlové-Tilschové a mistru Vrabcovi. To znamená vsadit na staré recepty a co nejvíc místních surovin.

Například maso pochází z farem z okolí, salát, cibule, některý rok i brambory jsou z našeho nevelkého pole. Příští rok snad sklidíme první vlastní chřest. Jsem přesvědčena, že by se mělo co nejvíce razit heslo: ‚Podporujte svého farmáře‘.“

Historie hospůdky sahá hluboko do minulosti. Pan Václav, jehož rodině hostinec patřil, to upřesňuje: „Právě před sto lety je doložena kompletní přestavba hostince. Původně se jmenoval V Zátiší, ale rok 1938 přinesl změnu. Na dobové fotografii, na které je můj děda zachycen ve chvíli, kdy se loučí se sousedy a rukuje po mobilizaci do armády, si můžete přečíst nápis: ‚Vzpomeňte v civilu na Krobiána‘. Tak se mu tady ve vsi říkalo a přezdívka dala jméno hospodě.“

Nová éra staré hospůdky

Historické zlomy v bývalém Československu pak zamíchaly i vlastnickými vztahy, hostinec provozovala několik desítek let Jednota, po průtazích jej po restituci získal pan Zykán zpět teprve počátkem tohoto tisíciletí. I když původně vystudoval zemědělskou fakultu, moderní doba jej přetáhla do světa počítačů a stal se programátorem.

Manželka Alena vystudovala speciální pedagogiku. Delší čas pracovali v Mnichově, po návratu hledali nová uplatnění. Alena Schätzová si z bývalého zaměstnání přinesla zkušenost s organizováním dobového cateringu na nejrůznějších historických slavnostech, a tak začali realizovat svůj plán na renesanci staré české kuchyně. „Na jídelníčku jsou domácí polévky jako bramboračka, kyselo či zelnice. Postupem doby se z nich stal šlágr, milují je například cyklisté, kteří tady křižují po celý víkend a letní měsíce v desítkách.

S domácím chlebem je to rychlé, chutné a vydatné posilnění.“ Totéž lze říct o dalších jídlech. Čepuje se zde svijanský „kvasničák“ a piva pivovaru Lobkowicz, pravidelně se tu podává i speciál z malého pivovaru pana Matušky. Krobián je také tradiční zastávkou na Cestě pivních znalců.

Centrum kultury i občanských aktivit

Aktivity majitelů ale přesahují pouhou gastronomickou nabídku. Hostinec se stal jakýmsi neformálním centrem kulturních a občanských setkání. Dvakrát do roka se tu pořádá festival Antideprese, vystupují zde folkoví a rockoví sólisté i skupiny, možnost vystavit tady svá díla mají malíři i fotografové. Každý měsíc se konají také přednášky zaměřené především na cestování a ochranu přírody. Půvab hostince objevili i filmaři, kteří zde natáčeli film do čapkovského cyklu Případy pana Janíka. Když se podepisovala petice na protest proti těžbě zemního plynu z břidlice, sešli se zde nejen všichni obyvatelé Hostimi, ale také lidé z okolních obcí i přátelé hospůdky U Krobiána.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Zelená omeleta s hráškem

Zelená omeleta s hráškem

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

19
Rychlovka z papiňáku
Rychlovka z papiňáku
16
Kuřecí salát s hroznovým vínem
Kuřecí salát s hroznovým…
15
Domácí šťáva z josty
Domácí šťáva z josty
13
Ananasové řezy
Ananasové řezy
12
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…

Zajímavé články

Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota, kterou budou děti milovat
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota,…
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její milovaný chlebový pudink nebo plněné lilky
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její…
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně. Zkuste je nasladko, ale i k masu!
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně.…
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
AHA.cz Podezřele vyhublá Tomicová slavila »60«: Ztrácí se před očima

Podezřele vyhublá Tomicová slavila »60«: Ztrácí se před očima

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Blesk pro ženy Z Vojty Kotka je ženáč! Tohle ale není jediná velká novinka oblíbeného herce

Z Vojty Kotka je ženáč! Tohle ale není jediná velká novinka oblíbeného herce

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zpěvačka Taylor Swiftová se zasnoubila: Všichni museli přísahat!

Zpěvačka Taylor Swiftová se zasnoubila: Všichni museli přísahat!

SportRevue.cz FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

Maminka.cz GALERIE: Cigareta po porodu, jízda bez autosedačky? Retro fotky ukazují, co by se dnes už určitě nestalo!

GALERIE: Cigareta po porodu, jízda bez autosedačky? Retro fotky ukazují, co by se dnes už určitě nestalo!

Blesk Horoskopy Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Abecedazahrady Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Pátek voní chlebem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí