• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Pátek voní chlebem

Pátek voní chlebem

F.O.O.D.
| 15. 8. 2012
Gourmet
Pátek voní chlebem

Díky bohu, že je pátek. V různých jazycích světa si to asi v duchu řeknou poslední pracovní den v týdnu stovky tisíc lidí. Zřejmě i řada fandů kraje kolem Karlštejna, kam jich víkend co víkend vyrážejí na kole i pěšmo stovky.

Neláká je sem jen královský hrad, ale také rozmanitá příroda národní přírodní rezervace i četná místa opředená dávnými legendami, jako například poutní místo s klášterem Svatý Jan pod Skalou. Jen kousek odtud je vklíněná mezi vrchy, z nichž vyniká především skalní hradba Třesina, malá obec Hostim. A právě pátek je den, kdy zde zavoní čerstvě upečený domácí chléb z hostince U Krobiána, určený hostům plnícím odpoledne a po celý víkend všechna místa uvnitř i na zahrádce. Pověst podniku se rozšířila daleko od několika desítek stavení roztroušených podél potoka Loděnice, místními důvěrně nazývaného Kačák.

Podporujte svého farmáře

„Chléb je jedním ze symbolů kuchyně, kterou se snažíme v hostinci dělat,“ vysvětluje Alena Schätzová, která s manželem Václavem Zykánem výletní hospůdku provozuje. „Snažíme se navazovat na starou českou kuchyni, jak se vyvíjela již od středověku a měla pokračování v Rettigové, Sandtnerové, Úlehlové-Tilschové a mistru Vrabcovi. To znamená vsadit na staré recepty a co nejvíc místních surovin.

Například maso pochází z farem z okolí, salát, cibule, některý rok i brambory jsou z našeho nevelkého pole. Příští rok snad sklidíme první vlastní chřest. Jsem přesvědčena, že by se mělo co nejvíce razit heslo: ‚Podporujte svého farmáře‘.“

Historie hospůdky sahá hluboko do minulosti. Pan Václav, jehož rodině hostinec patřil, to upřesňuje: „Právě před sto lety je doložena kompletní přestavba hostince. Původně se jmenoval V Zátiší, ale rok 1938 přinesl změnu. Na dobové fotografii, na které je můj děda zachycen ve chvíli, kdy se loučí se sousedy a rukuje po mobilizaci do armády, si můžete přečíst nápis: ‚Vzpomeňte v civilu na Krobiána‘. Tak se mu tady ve vsi říkalo a přezdívka dala jméno hospodě.“

Nová éra staré hospůdky

Historické zlomy v bývalém Československu pak zamíchaly i vlastnickými vztahy, hostinec provozovala několik desítek let Jednota, po průtazích jej po restituci získal pan Zykán zpět teprve počátkem tohoto tisíciletí. I když původně vystudoval zemědělskou fakultu, moderní doba jej přetáhla do světa počítačů a stal se programátorem.

Manželka Alena vystudovala speciální pedagogiku. Delší čas pracovali v Mnichově, po návratu hledali nová uplatnění. Alena Schätzová si z bývalého zaměstnání přinesla zkušenost s organizováním dobového cateringu na nejrůznějších historických slavnostech, a tak začali realizovat svůj plán na renesanci staré české kuchyně. „Na jídelníčku jsou domácí polévky jako bramboračka, kyselo či zelnice. Postupem doby se z nich stal šlágr, milují je například cyklisté, kteří tady křižují po celý víkend a letní měsíce v desítkách.

S domácím chlebem je to rychlé, chutné a vydatné posilnění.“ Totéž lze říct o dalších jídlech. Čepuje se zde svijanský „kvasničák“ a piva pivovaru Lobkowicz, pravidelně se tu podává i speciál z malého pivovaru pana Matušky. Krobián je také tradiční zastávkou na Cestě pivních znalců.

Centrum kultury i občanských aktivit

Aktivity majitelů ale přesahují pouhou gastronomickou nabídku. Hostinec se stal jakýmsi neformálním centrem kulturních a občanských setkání. Dvakrát do roka se tu pořádá festival Antideprese, vystupují zde folkoví a rockoví sólisté i skupiny, možnost vystavit tady svá díla mají malíři i fotografové. Každý měsíc se konají také přednášky zaměřené především na cestování a ochranu přírody. Půvab hostince objevili i filmaři, kteří zde natáčeli film do čapkovského cyklu Případy pana Janíka. Když se podepisovala petice na protest proti těžbě zemního plynu z břidlice, sešli se zde nejen všichni obyvatelé Hostimi, ale také lidé z okolních obcí i přátelé hospůdky U Krobiána.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Zapečené brambory se sýrovou strouhankou

Zapečené brambory se sýrovou…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Marinovaná pikantní žebra

Marinovaná pikantní žebra

Poslední sledované recepty

45
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
27
Zapečené brambory se sýrovou strouhankou
Zapečené brambory se…
15
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
14
Zeleninová omáčka se smetanou
Zeleninová omáčka se…
14
Pizza těsto z pizzerie
Pizza těsto z pizzerie

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům
Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou…
Sweet bar: Čím pohostit svatebčany, aby na váš den nikdy nezapomněli?
Sweet bar: Čím pohostit svatebčany, aby na váš…
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce, polévce nebo svěžím salátu
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce…
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou zvládne každý
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou…
Kytičkový koláč s rebarborou a jahodami: Podrobný recept krok za krokem
Kytičkový koláč s rebarborou a jahodami: Podrobný…
AHA.cz Chudák Patrasová: Slováček se v exotickém Thajsku neudržel a…

Chudák Patrasová: Slováček se v exotickém Thajsku neudržel a…

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz 35 nejlepších receptů na pomazánky, chlebíčky a jednohubky na silvestra

35 nejlepších receptů na pomazánky, chlebíčky a jednohubky na silvestra

Blesk pro ženy Snoubenec ji opustil, protože byla moc tlustá. O dva roky později se stala Miss Velké Británie

Snoubenec ji opustil, protože byla moc tlustá. O dva roky později se stala Miss Velké Británie

Ženy.cz Jak důležité je vybrat správné letky na šipky?

Jak důležité je vybrat správné letky na šipky?

Blesk.cz Gabriela Lašková otevřeně o bulimii: Porody mi otevřely oči!

Gabriela Lašková otevřeně o bulimii: Porody mi otevřely oči!

SportRevue.cz FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

Maminka.cz RECEPT: Prezidentské řízky z jednoho pekáče

RECEPT: Prezidentské řízky z jednoho pekáče

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by se měl mít na pozoru a kdo nebude mít o vášeň nouzi?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl mít na pozoru a kdo nebude mít o vášeň nouzi?

Abecedazahrady Ložnice jako na zámku: DIY tipy, jak na to

Ložnice jako na zámku: DIY tipy, jak na to

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Pátek voní chlebem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí