Kolem městečka Polná se kdysi urodilo velké množství mrkve a zdejší hospodyňky dostaly nápad, jak tuto zeleninu chutně zužitkovat. Upekly kynuté buchtičky plněné ochucenou mrkví.
I když se dnes mrkev v Polné rozhodně nepěstuje v takových objemech, aby si hospodyňky musely lámat hlavu co s ní, přesto se zde na počest této výjimečné zeleniny každoročně konají poutě, na kterých můžete ochutnat tradiční pečivo zvané mrkvánky či mrkvance. Recept na tradiční polenské pouťové mrkvánky Marie Vomlelové, která recept a tradici jejich pečení převzala po své babičce, zařadilo do svých sbírek i Národopisné muzeum.
Věrni tradici
Během pouti, která bývá nikoli na jaře, kdy je sezona křehké karotky, ale na svátek patrona města Polná – sv. Liguriáše (13. září) – reálně ale vždy druhou neděli v září, bývá Polná vyzdobená svazky mrkve, které spatříte na domovních dveřích a průčelích domů. Nechybí všudypřítomná vůně sladkých buchtiček plněných touto neobvyklou zeleninovou nádivkou. Jaké jsou ale kořeny této akce?
Najdeme je na začátku 17. století. Když po roce 1620 získal tehdy protestantskou Polnou kardinál František Ditrichštejn, chtěl podpořit a urychlit rekatolizaci a přimlouval se u pražského arcibiskupa o povolení konat v Polné pouť. Arcibiskupská konzistoř pak roku 1627 vydala rozhodnutí o konání pouti k uctění památky Nanebevzetí Panny Marie (15. srpna). První polenská pouť se konala ještě téhož roku a byla velmi prostá – žádné atrakce podle dnešních představ ani sladkosti se zde prý nevyskytovaly.
O tři roky později se tu už prodávaly různé sladké i slané pamlsky, konaly se tu také tancovačky a bujaré pitky. Někteří Polenští si o pár let později uvědomili, že se zrovna sklízí mrkev, a tak vzali svazky těch největších a pověsili si je nad vrata domů. To se zalíbilo zdejším konšelům a pouti dali přídomek – mrkvová. Mrkvance ani buchty se tehdy ještě nepekly. Byl by to v té době zajisté nehorázně drahý špás, protože cukr (třtinový) byl tehdy ještě k dostání pouze v lékárnách jako lék. Sladilo se pouze medem.
Sladké dědictví
A byla to v polovině 19. století Magdalena Dobromila Rettigová, po jejímž vzoru se začalo s pečením plněných kynutých buchet. Řepný cukr již byl (také díky Napoleonovi) za přijatelnou cenu, takže pečení různých sladkostí už nebylo tak drahé a nic nebránilo jeho rozvoji. Některé hospodyně a kuchařky v Polné pak zkusily tradiční makovou, tvarohovou, povidlovou či ořechovou náplň buchet nahradit náplní mrkvovou. Receptura se ujala a buchty dostaly název mrkvance nebo mrkvánky.
Pekly se nejprve během roku a v současnosti hlavně při mrkvové pouti. Dodnes mezi sebou polenské hospodyňky, samozřejmě neoficiálně, soutěží o to, čí mrkvance jsou nejlepší. Košatou konverzaci spolu s různými variantami receptu na toto zdejší tradiční pečivo najdete na http:polnet.cz/2011/08/09/peceme-mrkvance/. Přečetli jsme je všechny a vybrali jsme pro vás variantu, kterou preferují zdejší rodiny Kubů, Fenclů a Kašíků – mrkvovou náplň totiž pikantně dochucují pepřem. Mrkvance nám moc chutnaly a věříme, že stejně tak přijdou k chuti i vám!
—-
Food styling: Petra Frýdlová Dekor styling: Venny Hladik Foto: Johana Pošová