• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Mocná vášeň s vůní lesa

Mocná vášeň s vůní lesa

F.O.O.D.
| 13. 10. 2011
Gourmet
Mocná vášeň s vůní lesa

Sbírání hub je nejen koníčkem, ale může se stát skutečnou vášní. Ovšem s velmi praktickými výsledky, které dokážou váš kuchyňský repertoár rozšířit až k obzorům vysoké gastronomie.

Možná mohu zobecnit – u mne stál v počátcích houbové vášně fakt, že jsme měli chatu v lesích a bezdětného strýce s tetou, kteří byli vašnivými houbaři. Blízkost přirozeného prostředí a člověka, který ho umí s láskou a poučeně zprostředkovat dětské duši, je určitě tím nejlepším základem celoživotního koníčka – houbaření.

Solidní základ

Toto hobby, silně rozvinuté v oblasti střední Evropy a Ruska (a také v hornatějších regionech Francie, Španělska a Itálie), stojí v českém prostředí na neobvykle silných základech (jen mimochodem, zadáte-li do vyhledávače heslo Houby, máte během sedmi desetin vteřiny na výběr ze 4 a půl milionu možností) postavených především rodem Smotlachových. František Smotlacha (1884–1956) se stal už za svého života legendou. Kromě radikální systematizace české mykologie byl i zakladatelem českého vysokoškolského sportu. V roce 1919 začal vydávat Časopis československých hubařů, nyní Mykologický sborník, a založil Mykologický odbor České botanické společnosti (1912) a zejména Českou mykologickou společnost (1921). Smotlacha navázal na dílo průkopníka Jana Bezděka (1858– 1915), jednoho ze zakladatelů moderní české mykologie, autora vědeckého díla Houby jedlé a jim podobné jedovaté s obrazovým atlasem, autora hesel o houbách v Ottově slovníku naučném a prvního Čecha jmenovaného čestným členem francouzské Société mycologique.

Unknown media type: gallery

Smotlachovo dílo, gigantické co do popularizace houbařství a výzkumu jedlosti a toxikologie hub, je považováno za jednu z hlavních příčin toho, že Češi jsou dnes národem houbařů a provozují sběr hub v rozsahu skutečně mimořádném. Ve svém legendárním díle Atlas hub jedlých a nejedlých Smotlacha píše, že osobně vyzkoušel takřka dva tisíce druhů hub. Řadu druhů považovaných do té doby za jedovaté (po opakované konzumaci bez následků) přesunul do skupiny jedlé a uvedl pořádek v do té doby značně chaotickém povědomí o jedovatých houbách. V jeho díle pak pokračoval syn Miroslav (1920–2007), který se mimo jiné věnoval i průlomovému výzkumu dřevokazných hub a zasadil se tak i o záchranu značného množství architektonických památek. Obliba hub, chuť je sbírat, poznávat a samozřejmě používat v kuchyni je samozřejmě dána jejich dostupností, prostě tím, že se jim u nás daří a že se v kuchyni, především lidové, v níž s úspěchem nahrazovaly maso, používají od nepaměti. Řada receptů je pak společná celému středoevropskému regionu a s různými obměnami tradičních houbových jídel se setkáváme v končinách kdysi spadajících do okruhu působnosti rakousko-uherské monarchie. Ironizující české přísloví o tom, že všechny houby jsou jedlé, ale některé jen jednou, je velkou pravdou. V zemích, kde se houby také sbírají, ale ne tak plošně a všelidově jako u nás, se často uchylují k sázkám na jistotu. Tou jsou především hřibovité a dále takřka nezaměnitelné houby, jako jsou lišky, a pak také speciality jako lanýže či muchomůrka císařka, milovaná a ctěná zejména v Itálii a u nás bohužel výjimečná a také chráněná. Ve Španělsku, zejména Katalánsku, pak kromě hlív, pečárek a hřibů milují i pravé ryzce. S ohledem na úctyhodnou mykologickou tradici, literaturu i existenci poraden u nás nechť jsou vaše houby jen jedlé!

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Marinovaná pikantní žebra

Marinovaná pikantní žebra

Poslední sledované recepty

328
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
41
Bezinková limonáda II.
Bezinková limonáda II.
40
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
35
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
31
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)

Zajímavé články

Sweet bar: Čím pohostit svatebčany, aby na váš den nikdy nezapomněli?
Sweet bar: Čím pohostit svatebčany, aby na váš…
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce, polévce nebo svěžím salátu
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce…
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou zvládne každý
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou…
Kytičkový koláč s rebarborou a jahodami: Podrobný recept krok za krokem
Kytičkový koláč s rebarborou a jahodami: Podrobný…
Pivní recepty 7x jinak: Pečený bůček, buřty, cibulové kroužky i skvělý sýr na chleba
Pivní recepty 7x jinak: Pečený bůček, buřty,…
AHA.cz Chudák Patrasová: Slováček se v exotickém Thajsku neudržel a…

Chudák Patrasová: Slováček se v exotickém Thajsku neudržel a…

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Snoubenec ji opustil, protože byla moc tlustá. O dva roky později se stala Miss Velké Británie

Snoubenec ji opustil, protože byla moc tlustá. O dva roky později se stala Miss Velké Británie

Ženy.cz Eva Růžičková: Na výrobu šperků pro Evu Pavlovou jsem měla dva týdny

Eva Růžičková: Na výrobu šperků pro Evu Pavlovou jsem měla dva týdny

Blesk.cz Gabriela Lašková otevřeně o bulimii: Porody mi otevřely oči!

Gabriela Lašková otevřeně o bulimii: Porody mi otevřely oči!

SportRevue.cz FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

Maminka.cz Agáta Hanychová prozradila, jaké vybrala jméno pro třetí dítě

Agáta Hanychová prozradila, jaké vybrala jméno pro třetí dítě

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by se měl mít na pozoru a kdo nebude mít o vášeň nouzi?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl mít na pozoru a kdo nebude mít o vášeň nouzi?

Abecedazahrady Ložnice jako na zámku: DIY tipy, jak na to

Ložnice jako na zámku: DIY tipy, jak na to

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Mocná vášeň s vůní lesa
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí