• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Legenda světové gastronomie - brillat de savarin

Legenda světové gastronomie - brillat de savarin

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Legenda světové gastronomie - brillat de savarin

Jean-Anthelme Brillat de Savarin se narodil 2. dubna 1755. Patřil ke generaci těch největších gurmánů, kteří se mohli věnovat potěšení z dobrého jídla opravdu důsledně. Kromě svého labužnictví, ale stíhal mnoho jiných aktivit a získal si proslulost jako právník, houslista a spisovatel. Byl ztělesněním známého francouzského úsloví "savoir vivre" - "umění žít".

Jeho nejznámnějším dílem je Fyziologie chuti, kterou si rázem získal proslulost nejen v rodné Francii, ale i v celé Evropě. Tato kniha se stala nejdůležitějším počinem té doby v oboru gastronomie. Brillat-Savarin nebyl v gastronomii jenom teoretikem, sám si velmi rád na dobrém jídle i pití pochutnal.O jeho zdravém žaludku kolovaly mezi jeho známými legendy. Mimo to byl oblíbený pro svoji přívětivost, nadhled a ironii, což vše dokázal ve svých knihách.

Z díla „Fyziologie chuti“ pochází mnoho aforismů, které neztratily svoji platnost ani po staletích.

Kuchařem se může stát každý, ale kuchařem - umělcem se člověk rodí.

Kdo se přejídá a opíjí, nerozumí jídlu ani pití.

Stůl je jediným místem, kde se člověk během první hodiny nikdy nenudí.

Svět není ničím bez života, a vše co žije, se živí.

Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, jaký jsi.

Objev nového pokrmu má více smyslu pro štěstí lidského pokolení než objev nové hvězdy.

Menu bez sýra je jako krasavice bez oka.

Brillat-Savarin je také autorem několika zlatých pravidel stolování, které se dodnes dodržují:

Nejrve se mají podávat pokrmy těžší, pak lehčí. Při podávání vína je postup opačný.

Menu se má podávat pomalu, aby bylo možno každý chod náležitě vychutnat.

Jídelna má být co nejlépe osvětlena, její teplota nemá přesáhnout 20 °C.**

Brillat-Savarin jistě věděl, o čem hovoří. Jak jinak si vysvětlit, že jeho speciality i poučení se s úctou tradují již tolik pokolení.

Další články z rubriky

Doporučujeme

50 minut
Krůtí pečeně

Krůtí pečeně

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

Poslední sledované recepty

37
Pikantní dresing 1 2 3 4 5
Pikantní dresing 1 2 3 4…
30
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
19
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
19
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
18
Houbové roštěnky
Houbové roštěnky

Zajímavé články

Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře,…
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty, které jste určitě neznali
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty,…
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně až po večeři
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně…
AHA.cz S rakovinou bojující Něrgešová: První slova o tom, kolik jí zbývá času

S rakovinou bojující Něrgešová: První slova o tom, kolik jí zbývá času

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Blesk pro ženy 10 zásadních žen sametové revoluce: Co dělají dnes?

10 zásadních žen sametové revoluce: Co dělají dnes?

Ženy.cz Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Blesk.cz Velká radost v rodině Ivana Hlase: Další miminko!

Velká radost v rodině Ivana Hlase: Další miminko!

SportRevue.cz FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která nejvíce riskují: Kdo nemá žádné zábrany a rád překonává limity?

5 znamení zvěrokruhu, která nejvíce riskují: Kdo nemá žádné zábrany a rád překonává limity?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Legenda světové gastronomie - brillat de savarin
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact