Jean-Anthelme Brillat de Savarin se narodil 2. dubna 1755. Patřil ke generaci těch největších gurmánů, kteří se mohli věnovat potěšení z dobrého jídla opravdu důsledně. Kromě svého labužnictví, ale stíhal mnoho jiných aktivit a získal si proslulost jako právník, houslista a spisovatel. Byl ztělesněním známého francouzského úsloví "savoir vivre" - "umění žít".
Jeho nejznámnějším dílem je Fyziologie chuti, kterou si rázem získal proslulost nejen v rodné Francii, ale i v celé Evropě. Tato kniha se stala nejdůležitějším počinem té doby v oboru gastronomie. Brillat-Savarin nebyl v gastronomii jenom teoretikem, sám si velmi rád na dobrém jídle i pití pochutnal.O jeho zdravém žaludku kolovaly mezi jeho známými legendy. Mimo to byl oblíbený pro svoji přívětivost, nadhled a ironii, což vše dokázal ve svých knihách.
Z díla „Fyziologie chuti“ pochází mnoho aforismů, které neztratily svoji platnost ani po staletích.
Kuchařem se může stát každý, ale kuchařem - umělcem se člověk rodí.
Kdo se přejídá a opíjí, nerozumí jídlu ani pití.
Stůl je jediným místem, kde se člověk během první hodiny nikdy nenudí.
Svět není ničím bez života, a vše co žije, se živí.
Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, jaký jsi.
Objev nového pokrmu má více smyslu pro štěstí lidského pokolení než objev nové hvězdy.
Menu bez sýra je jako krasavice bez oka.
Brillat-Savarin je také autorem několika zlatých pravidel stolování, které se dodnes dodržují:
Nejrve se mají podávat pokrmy těžší, pak lehčí. Při podávání vína je postup opačný.
Menu se má podávat pomalu, aby bylo možno každý chod náležitě vychutnat.
Jídelna má být co nejlépe osvětlena, její teplota nemá přesáhnout 20 °C.**
Brillat-Savarin jistě věděl, o čem hovoří. Jak jinak si vysvětlit, že jeho speciality i poučení se s úctou tradují již tolik pokolení.