• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Králičí hostina pro krále

Králičí hostina pro krále

F.O.O.D.
| 13. 4. 2016
Gourmet
Králičí hostina pro krále

Králičí maso je jedno z nejkvalitnějších. Ačkoli ne každý má jeho mírně nasládlou chuť a vůni v lásce, v těchto netradičních úpravách si ho zamilujete.

Králík na kořenové zelenině

4 porce - příprava: 90 minut

* 1 králík
* 3 mrkve
* 3 petržele
* 2 velké cibule
* 400 g brambor typu A
* sůl a pepř
* olivový olej
* 200 ml suchého bílého vína
* 150 ml zeleninového vývaru

Králíka očistěte a naporcujte na 12 menších kusů. Všechnu zeleninu rovněž očistěte. Mrkev a petržel nakrájejte na podélné poloviny nebo čtvrtiny, cibuli na tenké měsíčky. Brambory oškrábejte a nakrájejte na podélné čtvrtiny. Troubu zapněte na 160 °C. Maso osolte, opepřete a ze všech stran zprudka orestujte na oleji dozlatova. Podlijte vínem a nechte chvíli odvařit. Přidejte zeleninu, podle potřeby i trochu soli a pepře, podlijte vývarem. Vložte do trouby a pečte asi 60 minut doměkka. Občas s masem trochu zahýbejte a přelijte. Teplotu zvyšte na 220 °C a pečte ještě 15 minut, aby se vytvořila zlatavá kůrčička.

Králík v omáčce se smetanou

4 porce - příprava: 75 minut + marinování

* 1 králík
* 500 ml bílého vína
* 4 lžíce másla
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* sůl
* 200 g crème fraîche
* 100 ml smetany
* po 1/2 lžičce mletého černého pepře, koriandru, skořice, kmínu, nového koření
* špetka muškátového oříšku
* 1/2 lžičky citronové kůry
* 2 bobkové listy
* 1–2 lžíce citronové šťávy

Králíka očistěte a naporcujte. Zalijte vínem a nechte 12 hodin marinovat. Maso vyjměte a opečte na másle. Cibuli a česnek nasekejte. Králíka vyjměte a ve výpeku zpěňte cibuli a česnek. Maso vraťte zpět, podlijte marinádou, osolte a přiklopte. Duste asi 20 minut. Maso vyjměte. Do omáčky vmíchejte crème fraîche a smetanu. Přidejte trochu koření s citronovou kůrou. Maso dejte zpět, přidejte bobkový list, přiklopte a duste 20 minut. Podle chuti dokořeňte zbylým kořením, solí a citronovou šťávou. Jako příloha je nejlepší bílý chléb.

Voňavá králičí stehna

4 porce - příprava: 80 minut

* 4 zadní králičí stehna (nebo 8 předních)
* sůl a pepř
* rostlinný olej
* 1 tyčinka skořice
* 2 lžičky hřebíčku
* 200 ml masového vývaru

Troubu zapněte na 160 °C. Stehna ze všech stran osolte, opepřete a v pekáči ze všech stran zprudka osmahněte na oleji. Ve výpeku lehce orestujte i rozlámanou skořici a hřebíček. Podlijte trochou vývaru a pečte 50 minut doměkka. Během pečení maso otáčejte a podle potřeby přelévejte, případně i ještě trochu podlijte. Nakonec zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě asi 10 minut, aby se udělala kůrčička.

Polníčkový salát s králičími játry

4 porce - příprava: 55 minut

* 1–2 lžíce majonézy
* 4 lžíce bílého jogurtu
* 1–2 lžíce vinného octa
* po 1 lžičce medu
* hrubozrnné a dijonské hořčice
* sůl a pepř
* 1 lžíce třtinového cukru
* 50 g lískových ořechů
* 1 červená cibule
* 300 g králičích jater
* 100 g králičích srdíček
* rostlinný olej
* 75 ml portského vína
* 100 g polníčku
* 80 g ricotty

Majonézu, jogurt, vinný ocet, med a hořčice prošlehejte se 2 lžícemi vody a dochuťte. Třtinový cukr rozpusťte v pánvi se lžící vody a nechte zkaramelizovat. Stáhněte z plotny a v horkém karamelu obalte lískové oříšky, rozložte je na pečicí papír a počkejte, až zchladnou. Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, které rozeberte na proužky. Očištěná játra a srdce opláchněte a osušte, játra navíc pokrájejte. Na oleji vnitřnosti orestujte dozlatova, hotové jsou asi po 6 minutách. Osolte a opepřete, zabalte do alobalu a nechte zhruba 5 minut odpočinout. Mezitím na oleji zpěňte připravenou cibuli. Podlijte portským vínem a nechte odvařit. Polníček rozprostřete na talíře, na něj rozdělte maso a cibuli. Zakápněte dresinkem, přidejte ricottu a nakonec posypte ořechy v karamelu.

Unknown media type: gallery

Přílohy ke králíkovi

K PEČENÉMU KRÁLIČÍMU MASU TO CHCE NĚCO TROCHU FAJNOVĚJŠÍHO.

Špenát s piniovými oříšky

4 porce - příprava: 20 minut

* 800 g čerstvého špenátu (nebo 400 g mraženého)
* 60 g rozinek
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce piniových oříšků
* sůl, pepř a muškátový oříšek
* 2 lžíce citronové šťávy

Špenát propláchněte a nechte okapat, mražený nechte povolit a lehce vyždímejte. Rozinky nasekejte nahrubo. Na oleji zlehka orestujte piniové oříšky, přidejte špenát, rozinky a přiklopte poklicí. Asi 5 minut duste, pak poklici sejměte. Ochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Dobře promíchejte a nechte odvařit přebytečnou tekutinu.

Gratinované brambory

4 porce - příprava: 70 minut

* 1,2 kg brambor typu A
* 1 stroužek česneku
* 75 g másla
* 250 ml smetany ke šlehání
* 250 ml plnotučného mléka
* sůl, pepř a muškátový oříšek
* 100 g stročku nebo jiné aromatické houby

Troubu zapněte na 180 °C. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenoučké plátky. Stroužek česneku přepulte a řeznou stranou potřete dno a boky zapékací misky. Pak ji vymažte i měkkým máslem (asi 1 lžíce by vám měla zbýt). Plátky brambor urovnejte do misky. Smetanu smíchejte s mlékem a kořením a směsí zalijte brambory, hladina by měla být stejně vysoko jako úroveň brambor. Pečte asi 40 minut skoro dozlatova. Pokrájený stroček restujte asi 5 minut na zbylé lžíci másla. Rozložte na povrch brambor, teplotu zvyšte na 200 °C a dejte ještě asi na 10 minut do trouby. Pokud by byl povrch zapečených brambor příliš tmavý, překryjte je alobalem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

35 minut
Mrkvový krém se zázvorem a chilli

Mrkvový krém se zázvorem a chilli

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

65 minut
Dort Míša

Dort Míša

Poslední sledované recepty

150
Špekáčky na pivě II.
Špekáčky na pivě II.
124
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
81
Nepečený dort z jablek
Nepečený dort z jablek
72
Nedělní jablečný koláč
Nedělní jablečný koláč
70
Mrkvový salát s jablky
Mrkvový salát s jablky

Zajímavé články

Dýňové recepty od pondělí do pátku: 5 fantastických večeří, které budou chutnat celé rodině
Dýňové recepty od pondělí do pátku: 5…
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
10 nejlepších receptů na jablečné koláče: S kefírem, mřížkou, drobenkou i čokoládou
10 nejlepších receptů na jablečné koláče: S…
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat, usušit a zpracovat?
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat,…
Kvíz: Co (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Co (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
AHA.cz Felix už Dádu odepsal: Nechci se o nikoho starat, já si takhle užívám

Felix už Dádu odepsal: Nechci se o nikoho starat, já si takhle užívám

Mimibazar Otestovali jste: Nejlehčí školní batohy pro prvňáky skvěle sedí na zádech a dětem se líbí

Otestovali jste: Nejlehčí školní batohy pro prvňáky skvěle sedí na zádech a dětem se líbí

Dáma.cz Jak moc se vaše prsa změní s věkem? Tohle se s nimi děje ve 20, 30 a ve 40!

Jak moc se vaše prsa změní s věkem? Tohle se s nimi děje ve 20, 30 a ve 40!

Blesk pro ženy Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 60. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 60. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Ženy.cz Týdenní přehled: Podzimní festivaly jsou tu, startuje Lunchmeat i Future Gate

Týdenní přehled: Podzimní festivaly jsou tu, startuje Lunchmeat i Future Gate

Blesk.cz Kočka z Love Islandu Sára Bergmannová: Sexy pózy v prádélku Victoria's Secret!

Kočka z Love Islandu Sára Bergmannová: Sexy pózy v prádélku Victoria's Secret!

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz Rodičovská dovolená 2023: Vše, co o ní potřebujete vědět

Rodičovská dovolená 2023: Vše, co o ní potřebujete vědět

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo pocítí v práci nevraživost a kdo najde konečně ideální známost?

Horoskop na další týden: Kdo pocítí v práci nevraživost a kdo najde konečně ideální známost?

Abecedazahrady Okrasný česnek vypadá v zahradě úchvatně: Jak jej zapojit do výsadby?

Okrasný česnek vypadá v zahradě úchvatně: Jak jej zapojit do výsadby?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Králičí hostina pro krále
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotné kontaktní místo/Single Point of Contact