• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak se slaví masopust? Zabijačka, koblihy i trdelník

Jak se slaví masopust? Zabijačka, koblihy i trdelník

F.O.O.D.
| 20. 2. 2017
Gourmet
Jak se slaví masopust? Zabijačka, koblihy i trdelník

Když už masopustní veselice, tak s celou parádou. Smažte koblihy a boží milosti, pečte maso a slaninu, vařte hory knedlíků, nakládejte si na talíř jelita s jitrnicemi a tlačenkou, ochutnávejte uzené, nandavejte si bohatě z hrnce zabijačkového guláše, odšpuntujte voňavou domácí slivovici. Do jedné nohy na trávení a do druhé proti mrazu, to když nám přeje příroda aneb masopust podle redakce časopisu F.O.O.D.

Kde a kdy se vzal masopust?

Na správný masopust, na Moravě fašank či fašinek, totiž nasněží pořádná peřina, mráz pokreslí okna a poštípe tváře. To potom snadno ožijí dávné tradice, které v Čechách a na Moravě mají kořeny až ve 13. století a jejich původ lze vystopovat dokonce v bakchanáliích starověkého Říma. Masopust začíná po Třech králích a trvá do Popeleční středy. V tento poměrně dlouhý čas nebývalo v hospodářství příliš co dělat a i církev, s výjimkou doby baroka, přivírala oči nad leckterými prohřešky. Lidé si užívali a bavili se. Je to logické. V únorové sibérii prostě potřebovali nabrat síly a upustit „ventil“, aby zvládli půst, a v týdnech rozjímání se soustředili při čekání na zázrak Ježíše i jara.

Masopust jako svátek jídla

Nejbujnější jsou poslední dny. Těm předcházejí zabijačky, takže v kuchyni má být dostatek masa a hromada čerstvého vyškvařeného sádla. Někdo se při masopustních oslavách ochotně postaví k troubě a těší se, že počastuje rozjařený průvod, jiný se raději namaškaří a dům od domu si dá něco dobrého. Masky jsou symbolické. Některé ukazují na naše lidské neřesti, jako je „obžerství a opilectví“ (v případě těchto lidových oslav leckdo nepotřebuje ani masku), jiné mají přivolat dobrou úrodu, plodnost, sílu zvířat nebo lidem propůjčit magické schopnosti.

Oslavy a přivolávání jara v maskách!

Nesmějí chybět muži převlečení za ženy, ženský opak je v této době bezpředmětný, a samozřejmě medvěd jako nejvýraznější symbol zdatnosti, plodnosti a úrody. Všechno, co lidé nyní dělají a jedí, má ve skutečnosti jediný cíl: naklonit si síly přírody a načerpat energii.

Příběh sladké tradice - koblihy, šišky a trdelníky

Koblihy jsou základ. Smažené na másle a plněné povidly, mákem, marmeládou. Po druhé světové válce ztratilo toto obřadní pečivo svou výjimečnost. Protože se snadno přepravovalo a chvilku vydrželo čerstvé, dostalo se do pekařské velkovýroby. Ovšem marná sláva, kdo ochutnal lehounké čerstvé domácí koblihy, dobře ví, že nad ně není.

V jižních Čechách se připravovaly také smažené šišky, což nebylo nic jiného než do copánků spletené těsto na koblihy, před podáváním pocukrované, a zdobené chodské koláče. Ti, kteří ctí tradice Podkrkonoší, smaží z těsta zvláčněného vínem kolečka s nakrojenými okraji zvaná masopustní kotouče. Boží milosti jsou původním pečivem moravským a slezským. Na Slovácku a Valašsku nesou známý název, případně ještě kraple a kraplíky, ve Slezsku se jim říká kleple a kleplíky. Vždy se ale smaží na másle nebo na sádle a horké se obalují cukrem smíchaným s vanilkou. Jíst se mají pěkně začerstva, nesvědčí jim přenášení a už vůbec ne skladování.

Nikoli Vánoce, ale masopust byl hlavním časem, kdy z řady stavení v oblasti mezi Uherským Hradištěm a Uherským Brodem do daleka voněly trdelníky. Tak, jak to dnes běžně vídáme ve stáncích, pruhy kynutého těsta se navíjely na dřevěný kónický válec a za neustálého otáčení pekly nad rozžhaveným ohništěm. Trdelníky nicméně patřily do repertoáru slavnostního pečení pro nejrůznější příležitosti i v jiných oblastech – například na jihu Čech jimi vítali do rodiny ženicha, což v pohodě můžeme i dnes.

Kdybychom byli jako naši předkové, právě na období masopustu bychom směřovali nejvíce svateb. Ale to už se blížíme od české tradice k angloamerické – únorovému svátku zamilovaných.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

45 minut
Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

81
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
41
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
35
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
34
Šopský salát
Šopský salát
33
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný než ten, aby bylo jídlo lákavější na pohled
Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný…
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi nejkrásnějšími
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi…
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní dobrodružství
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny, které jsou v tomto období naprosto jedinečné
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny,…
AHA.cz Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ženy.cz Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Blesk.cz Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

SportRevue.cz FOTO: Holky k pomilování. 41 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

FOTO: Holky k pomilování. 41 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

Maminka.cz GALERIE: 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut!

GALERIE: 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Abecedazahrady Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak se slaví masopust? Zabijačka, koblihy i trdelník
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí