Ušlechtilé lihoviny světových i našich značek, jakou jsou whisk(e)y, bourbony, koňaky, vodky, rumy, tequily či likéry mají dokonalou chuť díky tradici, výjimečným surovinám i výrobním postupům.
1. Four Roses Bourbon
výrobce Four Roses Distillery, Kentucky, USA
Libozvučný název tohoto bourbonu vyvolává různé spekulace o jeho vzniku. Podle oficiální verze za své jméno vděčí zakladateli značky Paulu Jonesovi.
Jižanská kráska svolila ke sňatku s ním symbolicky tak, že si na živůtek plesových šatů připnula čtyři rudé růže. Bourbon se vyrábí z tradičních surovin v samém srdci státu Kentucky, ve městě Lawrenceburg, již od roku 1888. Nejjakostnější odrůdy kukuřice (aby whisky mohla být označena jako bourbon, musí kromě jiného být vyrobena minimálně z 51 % z kukuřice) v kombinaci s vápencovou vodou zaručují mimořádně jemnou chuť a bohaté aroma.
Bourbon Four Roses zraje ve středně ožehnutých sudech mimo palírnu ve dvaceti nízkých, jednopatrových skladech u řeky Cox´s Creek. Tak získává aroma vanilky s netypickou „nakouřeností“. Další chutě ovládají citrusy, čerstvá máta s přechodem jemného koření a tóny medu na patře.
Zlatá etiketa na láhvi Jameson značí mimořádnost. K unikátním vlastnostem této třikrát destilované irské whiskey dopomáhá zrání v panenských sudech z amerického bílého dubu s vyváženým podílem fermentovaného a nefermentovaného ječného sladu. Ve vůni ucítíte dříví, slad a obilí, se stopami sladkého sherry a mentolu. Překvapí také medově sladká, vzápětí kořeněná chuť s ozvěnou lesních plodů a hrušek.
Speciální směs whisky, která byla vybrána mistrem palírny Johnnie Walker, Jimem Beveridgem. Tato výjimečná skotská obsahuje také whisky Clynelish single malt, na jejíž výrobu se používá voda z oblasti, kde bylo v roce 1800 ve Skotsku poprvé objeveno naleziště zlata. Whisky má medovou chuť s krémovou texturou, ale přesto si zachovává svou tradiční kouřovost, která je typická pro tolik oblíbenou značku Johnnie Walker.
Brandy z kvalitních destilátů z vybraných odrůd španělských vín. Na typické zlatavé barvě, aromatu a velmi jemné chuti se podílí i dlouholeté staření v dubových kádích.
Tradice i odvaha k inovacím dnes šlechtí také tuzemské výrobce lihovin. Některé ze značek si našly příznivce v Evropě i v zámoří. Po právu patří i na sváteční stoly. Mějme na paměti, že každý destilát, pokud ho pijeme čistý, má mít i vlastní typ sklenky a hlavně že je míněn jako výrazný akcent či malá tečka, aperitiv či digestiv, nikoli jako průvodce celého večera.
7. Vodka 42 Blended
výrobce Granette & Starorežná Distilleries, a. s.
První česká blendovaná vodka vzniká unikátní kombinací melasového, obilného a vinného lihu.
Výrazná textura, decentní aroma vinné révy a působivě sladová chuť.
Vynikající destilát vyrobený ze šťavnatých hrušek odrůdy Williams je primárně určen pro americký trh. Nádherně výrazná vůně a jemná chuť po hruškách s dlouhým dozníváním. Košer certifikát udělený americkou Ortodoxní unií potvrzuje nejvyšší kvalitu.
Hořký Fernet Sotck patří k nejoblíbenějším lihovinám v Česku. Obsahuje 14 vybraných bylin z celého světa, které vytvářejí nezaměnitelnou chuť.
Doporučená cena 3192 Kč (1 l), ke koupi v obchodní síti.
10. Absolut Unique
výrobce The Absolut Company, Švédsko
Limitovaná číslovaná edice ikonické vodky.
V kombinaci čísel, barev a 51 typů kresby byly vyrobeny celkem 4 miliony láhví, z nichž každá je originálem a dostává své pověsti uměleckého předmětu s užitnou hodnotou.
Doporučená cena 369 Kč, ve vybrané síti prodejen.
11. A. DE FUSSIGNY Sélection
výrobce Maison A. de Fussigny, Francie
Přes svůj odkaz k tradičním hodnotám koňaku se dnes současní majitelé snaží o jeho moderní pojetí. Nová řada této značky je tak podpořena novými informacemi, ručně psanými na etiketě tohoto výjimečného koňaku.
Známý likér nově s příchutí lískového oříšku. V Baileys Hazelnut se snoubí s prvotřídní smetanou (je použita do 36 hodin po nadojení) a špičkovou (třikrát destilovanou) irskou whiskey. Aroma dotahují kakaové boby a vanilka.
Doporučená cena 399 Kč, v předvánočních akcích 329 Kč. K dostání v obchodech nebo nawww.global-wines.cz.
Chutě prémiových lihovin znají tisíce odstínů. Ty, bez kterých se nemůže obejít snad žádný bar, mají jednu společnou vlastnost – nesou originalitu země svého původu. Mytická vodka, jemný koňak, lahodný likér, řízný gin a tequila či výjimečný rum – co víc si přát do sklenky i pod stromeček?
13. Beefeater 24
výrobce Beefeater Distillery / Pernod Ricard, Anglie
Beefeater je jediný gin typu London Dry, který je destilovaný (od r. 1820) v samotném srdci Londýna. Při výrobě se 12 rostlinných přísad maceruje v kvalitním obilném ginu po dobu 24 hodin, následuje 8 hodin destilace.
Přízvisko reposado získává tequila, nápoj vypálený z vykvašené šťávy z agáve, která zraje 60 dní až 12 měsíců. Tato výjimečně kvalitní tequila se vyznačuje medovou barvou a jemnější, měkčí chutí.
Rum z cukrové třtiny z vulkanické půdy. Po destilaci dozrává 5–15 let v nadmořské výšce 2300 metrů systémem solera v sudech po bourbonu, sherry a sladkém vínu Pedro Ximenez.