• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Bio jako soulad

Bio jako soulad

F.O.O.D.
| 5. 10. 2010
Gourmet
Bio jako soulad

Na otázku, zda je, či není bio zdravé, se snažil alespoň jedenkrát nalézt odpověď každý, kdo se jen trochu zajímá o to, co jí – a také o to, jak žije.

O informace v různých zdrojích není nouze, interpretace se však liší. Jeden hlásá myšlenku, že biovýrobky, respektive jejich konzumace má pozitivní vliv na lidské zdraví, jiný zdroj, neméně seriózní, naopak zcela a tvrdošíjně takové tvrzení odmítá.

Jeden i druhý názorový pól navíc nezřídka bývá podpořen renomovanými výzkumy, poukazujícími na vědecky i statisticky prokázané výsledky dlouhodobých a kontrolovaných, nejlépe pak zahraničních studií. Je tedy, či není BIO zdravé? Jak obstát v diskusích s lidmi, kteří mu dosud příliš nefandí? Zkusme se na věc podívat z úplně jiného pohledu.

RŮZNÉ ÚHLY POHLEDU

Jaké představy a asociace v nás slovo „bio“ budí? Nejednomu z nás se vybaví makrobiotická strava. Představí si talíř s luštěninami, klíčky, „zrním“, tedy s něčím, čemuž se do určité míry brání. Proč tomu tak u nás je, nikdo pořádně neví. Jiný si zase vybaví fotografie se šťastně vypadajícím hospodářem, majícím poblíž sebe ovce nebo v dáli stádo krav pasoucích se na prosluněné stráni.

Dalšímu se v představě objeví plakáty korpulentních černošských žen sklízejících kávu či kakao a výrobky fair trade. Některým podezřívavým se vybaví i farmář, který potajmu a v hluboké noci vyráží na své políčko s postřikovačem na zádech s cílem nějak „vylepšit“ svou bioúrodu.

A konečně jedincům se zájmem o přírodu či s přírodovědeckým vzděláním vytane na mysli „vše živé, co nás obklopuje“, neboť nauky biologické jsou doslovně naukami o organismech živých. Jistě bychom našli mozaiku dalších a dalších názorů a představ, o kterých by se dalo dlouze diskutovat.

DŮLEŽITÝ JE CELEK

Všechny tyto názory a představy však mají jedno společné. Jsou opřeny o vytržení jednotlivostí z celku, dávají přednost těm částem, které sami snad i podvědomě volíme, protože jsme je dokázali nějak rozumově uchopit. Je ale možné se na bio dívat taktozúženým pohledem? Vypravme se raději na úplný prvopočátek. Co je bio, co je jeho podstatou a co tento pojem vůbec vymezuje.

PODSTATA VĚCI

Na bio je možno nahlížet jako na filozofickou úvahu směřující k úctě ke všemu živému, co nás obklopuje, obdarovává a trpělivě čeká na okamžik, kdy se budeme chovat stejně laskavě k přírodě, jako se ona chová k nám. Já sám jsem z pohledu výrobce biopotravin hluboce přesvědčen, že bio je ve své podstatě kvalita.

Kvalita myšlení, kvalita postojů k přírodě jako celku, ke zvířatům, kvalita přístupu při výrobě potravin, úcta a jistý stupeň pokory k nám všem a všemu, co nás obklopuje.

Budu-li totiž zodpovědný a myslet na to, abych do potravin nepřidal nic geneticky modifikovaného, tedy nic, co bylo člověkem pozměněno s cílem „zlepšení“ jednoho na úkor druhého jiného, s výhledem vydělat na tom či onom více a budu-li myslet na to, abych odolal pokušení „vylepšit chuť a recepturu“ chemickými, povětšinou nepotravinovými přípravky ve snaze, aby zákazníci nakupovali právě ten můj výrobek, a budu-li myslet také na skutečnost, že ve složení toho, co jíme, by neměla být přítomna žádná složka z chemicky „podporovaných“ polí, potom jsem definoval kvalitu, kterou nazývám BIO.

Pak je zcela samozřejmé, že pole produkující biosuroviny jsou a budou obdělávána takovým způsobem, který je přirozený, nemění dramaticky složení půdy. Právě taková zem bude poskytovat nadále vše, čím je obdařena, a navíc bude všechno užitečné a nenahraditelné předávat do plodů, které v ní budeme pěstovat.

Také důstojný a přirozený život všech hospodářských zvířat vytvoří v produktech z nich pocházejících podmínky pro bohatou přítomnost přírodních složek, které jsou pro nás nenahraditelné. Taková kvalita myšlení a zacházení se zvířaty nám prostě neumožní jejich trápení tím, že z nich uděláme stroje na mléko, vejce či maso.

A to záměrně nemluvím o způsobu jejich zabíjení, protože pak nemůžeme dopustit to, že zvířata jsou před porážkou v neuvěřitelném strachu a stresu. Takový přístup v sobě žádnou kvalitu nenese, neobsahuje elementární úctu k živému organismu. (A takovým organismem jsme přece i my…)

NENÍ POKROK JAKO POKROK…

Nemohu ani souhlasit s myšlenkou, že pouze v zájmu kvantity a pseudohumánních cílů, takříkajíc z pozice „pánů tvorstva“, něco zaměníme, něco vyloučíme a něco přidáme. Potom máme k dispozici složeninu, o které si myslíme, že víme, co je, ale ve skutečnosti je to něco, o čem máme povědomost pramalou.

Něco, co jsme uměle vytvořili a co z přírody a jejích zákonitostí nepochází. I zde máme na výběr zmíněnou kvalitu myšlení. A tak jsme se vrátili opět na začátek, k otázce, kterou můžeme přeformulovat a která bude spíš znít: Co nám bio přináší, a hlavně – je pro nás vhodné? Tvrdím, že je tomu tak.

Za ředpokladu, že přesvědčíme farmáře, že svou filozofií ovlivní život zvířat, určí zachování přírodních hodnot a budou s touto kvalitou pečovat o krajinu, když přesvědčíme zpracovatele, aby chtěli s touto kvalitou vyrábět potraviny, textil, drogerii a třeba i stavební materiály.

Když přesvědčíme zákazníky o tom, že tato kvalita jim přináší jen potravinové
složky, se kterými si organismus na rozdíl od konzervantů dobře rozumí, že v oblečení, které nosí, není přítomno nic, co by zanechalo chemický otisk a mohlo vyvolat nežádoucí alergie.

…A NENÍ CENA JAKO CENA

Vždy si kladu otázku, zda ona nízká cena za potraviny, o kterou se snaží nejeden pěstitel, chovatel, zpracovatel potravin, není nakonec příliš vysoká – což je výtka, která je často činěna cenám biopotravin. Je třeba si uvědomit, na co všechno v jejich vyšší ceně přispíváme.

Prostým zamyšlením zjistíme, že přirozenou cestou vytváříme příspěvek k důstojnému životu zvířat, k péči o krajinu, k obnově pravého významu slov hospodařit a nést s sebou sociální odpovědnost. Spoluvytváříme také spravedlivou mzdu všech, kteří se starají o to, abychom mohli jíst našemu organismu odpradávna vlastní potravu.

Stáváme se spolustrůjci přínosu ke kvalitě života a myšlení. Nemalý vliv má vyšší cena i na zvyšování zaměstnanosti na farmách a vytváření nových pracovních míst.

MALÝ VELKÝ PŘÍBĚH

V jedné malebné vesnici žije pan Kropáček. Má stáj a v ní kravky. Vždy, když do stáje vstoupí, jedna vykráčí proti němu. Pan Kropáček se zastaví a zastaví i mě jako návštěvu s odůvodněním, že i zde má všechno svůj přirozený řád. Kráva si nás zkoumavě chvíli prohlíží, až usoudí, že jsme rozhodně na její straně. Mírně skloní hlavu a širokým, neuvěřitelně dlouhým a drsným jazykem vyndává z kapsy panu Kropáčkovi jeho ruku, a to jen proto, aby ji pohladil a pozdravil.

Kravka nám pak ustoupí z cesty a my se můžeme podívat, jak je skot ustájen. Žádná linka, žádné přesné načasování dojení. Kráva si přijde sama, když potřebuje podojit. Telata v těchto chovech zůstávají u matky celých pět dnů. Že je to krátká doba? Ale vůbec ne. V konvenčních chovech, kterých je zatím většina, jsou to jen 2 hodiny.

Pak jsou přemístěna do oddělených kotců a svou matku už vidí jen přes železnou kulatinu. Nevím, jestli je bio „zdravé“, ale myslím si, že JE ozdravnou cestou pro náš život a jako způsob inteligentního návratu k přírodě je i ozdravnou kvalitou nejen pro nás. Může vyjadřovat také naši filozofii ohleduplnosti k prostředí, ve kterém všichni žijeme.

Text: KAREL QUAST, časopis F.O.O.D.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Grilovaný losos ve slanině

Grilovaný losos ve slanině

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

Poslední sledované recepty

69
Jednoduchá omáčka na špagety
Jednoduchá omáčka na…
41
Houbové škvarky z václavek či bedel
Houbové škvarky z…
32
Meruňkové knedlíky - kynuté
Meruňkové knedlíky -…
29
Dýňová tortila
Dýňová tortila
26
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu je ten s překvapením uvnitř
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu…
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5…
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská cukrářka vytváří sladkosti, které vypadají jako skutečné kytice
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská…
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat, jak je zavařit, usušit i co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat,…
AHA.cz Itálie po aféře se Saganem: Burešová utekla z domu

Itálie po aféře se Saganem: Burešová utekla z domu

Mimibazar Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Koho čekají hektické časy a komu se podaří vyřešit zapeklitý problém?

Horoskop na další týden: Koho čekají hektické časy a komu se podaří vyřešit zapeklitý problém?

Ženy.cz Robbie Williams LIVE? Rozhodně, Vídeň, víno a víkend, na který se nezapomíná

Robbie Williams LIVE? Rozhodně, Vídeň, víno a víkend, na který se nezapomíná

Blesk.cz Marešova exmanželka Monika ukázala následky děsivého úrazu: Čtyři operace a boj o chůzi!

Marešova exmanželka Monika ukázala následky děsivého úrazu: Čtyři operace a boj o chůzi!

SportRevue.cz FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho čekají hektické časy a komu se podaří vyřešit zapeklitý problém?

Horoskop na další týden: Koho čekají hektické časy a komu se podaří vyřešit zapeklitý problém?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Bio jako soulad
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact