• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Street food: chuťovky z ulice

Street food: chuťovky z ulice

F.O.O.D.
| 21. 10. 2015
Cestování za jídlem
Street food: chuťovky z ulice

Kouzlo asijských ulic tkví v tom, že uprostřed ruchu se popíjí káva a čaj, hrají se karty a prodává všechno možné. Vůně zdejších bister je neodolatelná, ať už vábí na samósy na Šrí Lance, závitky ve Vietnamu nebo knedlíčky v Pekingu.

Vietnamské smažené závitky

asi 25 závitků - příprava: 40 minut

* 40 g sušených hub jidášovo ucho
* 40 g sušených tenkých rýžových nudlí mien
* 200 g mletého vepřového masa
* 200 g předvařených loupaných krevet
* 1 cibule
* 1 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce rybí omáčky
* 1 hrst koriandru
* olej na smažení

Houby zalijte horkou vodou a nechte asi 20 minut odležet, sceďte a nakrájejte. Stejně postupujte s nudlemi. V míse smíchejte s vepřovým masem, namletými krevetami, cibulí, cukrem, sójovou a rybí omáčkou a koriandrem. Do pánve nalijte teplou vodu. Namočte do ní list rýžového papíru. Když změkne, vyjměte jej a položte na pracovní plochu. Než z něj uděláte závitek, můžete si dát máčet další list. Velkou lžíci náplně dejte nahoru a doprostřed rýžového papíru. Boky překlopte doprostřed a odshora dolů zaviňte závitek. Pokračujte, dokud nespotřebujete náplň. Smažte v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Každý závitek v něm protočte, aby se nelepil k ostatním. Smažte dozlatova. Podávejte se salátem.


Cha siu bao

24 knedlíků - příprava: 60 minut + kynutí

* 450 g vepřové plece
* 1,5 lžíce světlé sójové omáčky
* 1,5 lžíce hoisin omáčky
* 1 lžíce sójové omáčky
* 50 g krupicového cukru
* 10 g sušeného droždí
* 750 g hladké mouky + na podsypávání
* 15 g prášku do pečiva
* 25 g sádla

DIP:
* 1,5 lžíce krupicového cukru
* 1,5 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce ústřicové omáčky
* 1 lžíce kukuřičného škrobu (mouky)
* 2 lžíce sádla
* 1 lžíce sezamového oleje

Maso nakrájejte na nudličky a naložte do marinády ze tří omáček. Nechte odležet. Cukr rozpusťte ve 400 ml vlažné vody. Přidejte droždí a nechte vzejít kvásek. Z mouky, prášku do pečiva, sádla a kvásku vypracujte těsto. Překryjte utěrkou a nechte kynout, až těsto ztrojnásobí objem. Maso opečte na grilu a nakrájejte. Omáčky z ingrediencí na dip svařte s 200 ml vody, vmíchejte škrob s trochou vody. Povařte. Přidejte sádlo a olej. Vychladlé smíchejte s masem. Těsto propracujte, vytvarujte do válečku a nakrájejte na 24 dílů. Z těch udělejte placičku, naplňte, zabalte a nechte chvilku odležet. Vařte 12 minut v páře.

Unknown media type: gallery

Pekingské ravioli s kuřetem

36 knedlíčků - příprava: 30 minut

* 450 g mletého kuřecího masa
* 3 sušené houby šitake
* 2 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička nastrouhaného zázvoru
* 1 lžíce kukuřičného škrobu
* 3 lžíce sójové omáčky + k podávání
* 1 lžička rýžového octa
* sezamový olej
* bílý pepř
* 1 balení (250 g) těsta na wonton knedlíčky

V míse smíchejte mleté kuřecí maso, jemně nakrájené houby (pokud použijete sušené, tak je nejdřív zalijte horkou vodou a nechte změknout), jemně nasekané cibulky, utřený česnek, nastrouhaný zázvor a škrob. Dochuťte sójovou omáčkou, octem, 1 lžící sezamového oleje a bílým pepřem. Plátky těsta rozložte na suchou pracovní plochu a doprostřed lžičkou naneste náplň. Kraje těsta potřete troškou vody, těsto křížem přehněte přes náplň a zabalte do knedlíčků tvaru půlměsíce. Kraje pečlivě uzavřete. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a knedlíčky z obou stran opečte dozlatova, bude to trvat z každé strany 2 až 3 minuty. Knedlíčky by se neměly dotýkat, jinak se slepí! Podávejte se sójovou omáčkou (tu můžete dochutit sezamovým olejem a jemně nasekaným chilli) jako dipem.


Samósy s bramborami a hráškem

20 kusů - příprava: 60 minut

* rostlinný olej
* 1/2 lžičky hořčičných semínek
* 1/2 cibule
* 1 lžička zázvoru
* 60 g hrášku
* 1 lžíce mletého koriandru
* 1 lžička římského kmínu
* 1/2 lžičky garam masala a chilli
* šťáva z 1/2 citronu
* 600 g vařených brambor
* hrst čerstvého koriandru
* sůl

TĚSTO:
* 2 hrnky hladké mouky + na podsypávání
* 1 lžička soli
* 2 lžíce oleje

Mouku promíchejte se solí a olejem. Za postupného přidávání asi 1 hrnku vody zadělejte pevné, ale vláčné těsto. Nechte 15 minut odpočinout. Na oleji restujte hořčičná semínka, dokud nezačnou „skákat“. Přidejte cibuli, zázvor a 2 až 3 minuty restujte. Přidejte hrášek a koření a nechte zpěnit. Vmíchejte sůl, citronovou šťávu, rozšťouchané brambory a nasekaný čerstvý koriandr. Opékejte další asi 3 minuty. Asi lžíci mouky rozmíchejte s vodou na těstíčko. Odtrhněte kus těsta a rozválejte na tenký plát. Ten nakrájejte na asi 7 cm široké a 30 cm dlouhé pruhy. Uchopte pravý dolní roh a přehněte jej – našikmo směrem nahoru – k protilehlému okraji. Přes něj bude přečnívat malý trojúhelník a jako leporelo přehněte ještě jednou: vznikne kapsička, nad jejímž otvorem bude onen trojúhelníček i zbytek pruhu těsta. Naplňte a uzavřete. Konec těsta potřete těstíčkem a zalepte. Smažte v rozpáleném oleji.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Krémová brokolicová polévka s kokosovou smetanou

Krémová brokolicová polévka s…

40 minut
Jarní salát s grapefruitem a avokádem

Jarní salát s grapefruitem a avokádem

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

Poslední sledované recepty

163
Brokolicový salát IV.
Brokolicový salát IV.
61
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
38
Červená řepa se zelím
Červená řepa se zelím
24
Rychlovka z těstovin
Rychlovka z těstovin
22
Bábovka s broskvemi
Bábovka s broskvemi

Zajímavé články

Oprah Winfrey prozradila tajemství svých oblíbených těstovin. Neuvěříte, jakou přísadu používá, aby byly krémové
Oprah Winfrey prozradila tajemství svých…
Bylinková sezona zahájena! Odstartujte zelené vaření i u vás doma
Bylinková sezona zahájena! Odstartujte zelené…
Bábovky podle cukráře Josefa Maršálka: Upečte si kynutou, třenou, mramorovou nebo mini verzi z litého těsta
Bábovky podle cukráře Josefa Maršálka: Upečte si…
Upečte si štěstíčka: Sušenky se vzkazem k Mezinárodnímu dni štěstí
Upečte si štěstíčka: Sušenky se vzkazem k…
Jaro je tu! Pokochejte se jarními dezerty a přivítejte oblíbené roční období stylově
Jaro je tu! Pokochejte se jarními dezerty a…
AHA.cz Trauma Vondráčkové na silnici: Už nikdy nebudu řídit!

Trauma Vondráčkové na silnici: Už nikdy nebudu řídit!

Mimibazar Změna času na letní: Už v neděli si nezapomeňte přeřídit hodiny!

Změna času na letní: Už v neděli si nezapomeňte přeřídit hodiny!

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a hned se dozvíte, jakou máte povahu

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a hned se dozvíte, jakou máte povahu

Blesk pro ženy Ljuba Krbová: Mládnu díky obličejové józe a funguje to!

Ljuba Krbová: Mládnu díky obličejové józe a funguje to!

Ženy.cz Pěkný, ale leda tak do porna! Proč si žena v roce 2023 nemůže dovolit nosit co chce?

Pěkný, ale leda tak do porna! Proč si žena v roce 2023 nemůže dovolit nosit co chce?

Blesk.cz Andrea Verešová v Dubaji: Prsa v pidi plavkách a spousta šňůrek!

Andrea Verešová v Dubaji: Prsa v pidi plavkách a spousta šňůrek!

SportRevue.cz VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

Maminka.cz Kdy budou mít děti v letošním školním roce jarní prázdniny? Tady máte kompletní přehled

Kdy budou mít děti v letošním školním roce jarní prázdniny? Tady máte kompletní přehled

Blesk Horoskopy Příšerní sourozenci: Žárlí, závidí, žalují a soudí

Příšerní sourozenci: Žárlí, závidí, žalují a soudí

Abecedazahrady Jak na chov perliček a jaké jsou jejich užitné vlastnosti? Radí dlouholetý chovatel

Jak na chov perliček a jaké jsou jejich užitné vlastnosti? Radí dlouholetý chovatel

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Street food: chuťovky z ulice
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí